Hirdetés

Új memóriák sokaságát fejleszti a Samsung

A DRAM és a NAND lapkák piacára – szokás szerint – nagyon koncentrál a cég.

A Samsung Tech Day 2022 alkalmával számos újdonságról beszélt a dél-koreai óriáscég, amelyek közül a PC-piacot tekintve a legfontosabbnak a memóriák számítanak.

A vállalat már javában fejleszti az 1b jelzésű, ötödik generációs 10 nm-es osztályú DRAM-okat, amelyek közül az első lapkák tömeggyártása a következő évben kezdődik meg. Ezek között 32 gigabites, azaz 4 GB-os DDR5-ös, 8,5 GHz-es effektív órajelű LPDDR5X-es, illetve 36 Gbps-os tempóra képes GDDR7-es megoldások is lesznek, amelyek nagyjából lefedik a cég által célzott piacok igényeit. Ezen túlmenően jelentős figyelmet kapnak a HBM-PIM, az AXDIMM és a CXL memóriák is.

A NAND flash lapkák tekintetében a gyártó kilencedik generációs V-NAND alternatívát tervez, de ennek elérhetősége még időbe telik, mivel 2024-ben indulna meg a tömeggyártás, ugyanakkor egy meglehetősen agresszív terv részeként a vállalat 2030-ra ezernél is több cellaréteggel kalkulál.

A közeljövőt tekintve még idén elérhető lesz egy TLC-s, 1 terabites V-NAND flash lapka, ami gyakorlatilag duplázást jelent a mostani csúcshoz viszonyítva. A Samsung prezentált egy PM9C1a jelzésű SSD-vezérlőt is, amely DRAM nélkül is üzemképes, és PCI Express 4.0-s, illetve 5.0-s interfészt is támogat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés