Új, nagy teljesítményű SSD készül a Samsungnál

A PM9C1a sorozat PCIe 4.0 x4 interfészt, hetedik generációs V-NAND chipeket és a gyártó új saját kontrollerét kapja.

A Samsung bejelentette, hogy felkészült legújabb generációs, nagy sebességű NVMe SSD-inek gyártására. A PM9C1a sorozat, mely 256, 512 illetve 1024 GB-os méretekben lesz elérhető, PCIe 4.0 interfészt és igény szerint M.2 2280, 2242 vagy 2230 fizikai formátumot használ, és körülbelül 1,6-1,8x nagyobb teljesítményt ígér, mint a jelenlegi PM9B1. Ez számokban kifejezve 6000 MB/sec olvasási és 5600 MB/sec írási sebességet jelent, míg a véletlenszerű műveletek esetén 900 és 1000 KIOPS-ra számíthatunk tőle.


[+]

Az új meghajtón alapvetően a Samsung saját termékeivel találkozhatunk, flashmemóriaként a koreai cég V-NAND chipjei szerepelnek (de nem a világrekorder nyolcadik, hanem „csak” hetedik generációs változatok), míg kontrollerként egy 5 nm-es node-on gyártott új egység mutatkozik be. Ezeknek köszönhetően jelentősen, akár 70%-kal is nő az energiahatékonyság, aminek különösen a notebookok tulajdonosai örülhetnek. Ráadásul ez nemcsak munka közben jelentkezik: készenléti üzemmódban is körülbelül 10 százalékkal alacsonyabb fogyasztásra számíthatunk.

További fontos tulajdonsága lesz a PM9C1a szériának az adatbiztonság: az adattároló támogatja a TCG-féle DICE (Device Identifier Composition Engine) szabványt, mely a biztonsági kulcsok generálását az SSD-n magán végzi, nem lehet tehát azokat eladás előtt „kinyerni”.

Előzmények

Hirdetés