Sok piacot egyben fedhet le az AMD Vega 10 cGPU

A friss adatok szerint egyszerre lesz a GP104 és a GP102 ellenfele is.

A gyártópartnerek lassan megkapják az első fontosabb információkat az AMD következő generációs GPU-járól, amelyet Vega 10 néven ismerhetünk. A termékminták kiszállítása rendkívül hamar megkezdődik, ami a bejelentést az év végére vagy a következő év elejére teszi. A legvalószínűbb lehetőség, hogy a bejelentés idén megtörténik, míg a tényleges szállítás majd a következő év elején veszi kezdetét. Utóbbi azért lehetséges, mert az AMD bizonyosan el akarja kerülni, hogy a Summit Ridge és a Vega 10 kódnevű lapkákról azonos időben beszéljen a sajtó, hiszen az csak megosztaná a figyelmet.

A Vega 10-ről meglehetősen sok adat férhető hozzá. Az új lapka felépítése a Fiji cGPU-hoz lesz hasonló, azaz ebben is 64 darab multiprocesszor lesz, de ezek majdnem kétszer nagyobb órajelen üzemelnek. A csúcsmodell által megcélzott számítási teljesítmény szimpla pontosság mellett 13-14 TFLOPS lesz, azaz hozzávetőleg 3-4 TFLOPS-szal több, mint amire az NVIDIA Titan X képes. Ebben a lapkában ráadásul már a GCN5 architektúra dolgozik, ami főleg tudásbeli előrelépést kínál, megőrizve persze a GCN4 architektúrával bevezetett újdonságokat.

A ROP blokkokban található blending egységek száma információink szerint összesen 64 lesz, de fontos, hogy ezek nem azok a ROP blokkok, amelyeket például a Polaris 10 és 11 kódnevű GPU-k használnak, hanem továbbfejlesztett verzióról van szó.

A memória szempontjából HBM2-t használják, méghozzá két darab 1024 bites buszon keresztül. A memória-sávszélesség így 512 GB/s lesz, míg a kapacitás a felhasznált 4Hi vagy 8Hi memóriától függően 8 vagy 16 GB. Az a pletyka járja egyébként, hogy magában a lapkában 4096 bites memóriabusz van, de jelenlegi tervek szerint, elsődlegesen költségcsökkentési céllal ennek csak a felét fogják be, ugyanis az így elérhető 512 GB/s is elég lehet a játékokban.

Maga a Vega 10 egyébként nem túl nagy GPU, annak ellenére, hogy közel 13-14 TFLOPS-ot lehet kihozni belőle. A lapka a kiterjedés szempontjából nagyjából félúton van a GP104 és a GP102 között. Emiatt az AMD csak a Vega 10-et használja a teljes, 300 dollárnál drágább VGA-kra vonatkozó részpiac lefedésére. Ez azt is jelenti, hogy ebből a lapkából jönnek alaposan megvágott verziók is a GP104 ellen. A tervek szerint most is lesz gyárilag vízhűtős kiadás, illetve egy, a Radeon R9 Nano mintájára épülő, csúcsteljesítményt kínáló apróság. Úgy tudjuk azonban, hogy ezek az alapvetően extrém igények lefedésére szánt modellek meglehetősen drágák lesznek. A legdrágább Vega 10-et, jobban mondva Vega 10-eket használó VGA a Radeon Pro Duo utódja lesz, ami nyilván azért kerül majd sokba, mert egyrészt hozzávetőleg 26 TFLOPS-os összteljesítményt fog kínálni, másrészt ez ugyanúgy a tartalomkészítőknek szól majd, mint az előd, természetesen a megfelelő professzionális terméktámogatással.

Az is kiderült, hogy a játékosok mellett a Vega 10 a professzionális piacot is megcélozza. Az ide szánt termékek a következő év első felében érkeznek, méghozzá fokozatosan. Biztosan lesz két HPC-piacnak szánt verzió, egy munkaállomásokba készült megoldás, illetve az a pletyka járja, hogy a Radeon Pro SSG egyik, ténylegesen piacra kerülő verziója is a Vega 10-et fogja bevetni. Az új GPU-ra tehát az összes megcélzott piaccal számolva nagyjából egy tucat konkrét termék épül majd.

A fentiek mellett megtudtuk, hogy lesz még egy nagyon érdekes prototípus is, olyasmi elérhetőséggel, ahogyan igényelhető most a Radeon Pro SSG prototípusa. Ez egy be nem jelentett szerverprocesszort és egy Vega 10 kódnevű GPU-t párosít, méghozzá úgy, hogy egyetlen tokozásba költözteti a két lapkát. Ilyen formában a Vega 10 a beépített, memóriakoherens GMI linkeken keresztül eléri a DDR4-es rendszermemóriát is, és dolgozhat HBM2-es fedélzeti memóriájába is, ami szintén ott lesz a tokozáson. Ez a fejlesztés elsődlegesen a HPC-piacot célozza, eltüntetve a processzor és a GPU közötti, manapság rendkívül korlátozó PCI Express kapcsolatot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés