Szoftveres kérdések tartják távol az AMD-t a hibrid többmagos iránytól

Az OEM-ek szívesen vennék, ha az AMD is felszállna erre a vonatra, de a céget zavarja szoftverfejlesztés helyzete.

A hibrid többmagos dizájn lehet a PC-piac új hívószava, amit az ARM már régebben bevezetett a Big.Little koncepciójával, azóta pedig továbbfejlesztették, és ma már DynamIQ néven fut. Most az Intel lépne egy nagyot ebbe az irányba, ugyanis az idén érkező, Alder Lake kódnevű lapka nyolc kis és nyolc nagy magot keverne a Hybrid Technology részeként, amelynek az első képviselője a jóval szerényebb képességekkel megáldott, Lakefield kódnevű processzor volt.

Az AMD azonban nem siet, dacára a beadott szabadalomnak, a vállalta egy darabig távol tartaná magát ettől az iránytól, és az OEM-eknek ki is fejtették, hogy miért.

A gyártóktól megtudtuk, hogy a kisebbik processzorgyártó legnagyobb gondja a szoftverekből ered. Azzal, hogy két eltérő teljesítményű processzorklasztert építenek egy lapkába, nem csak az operációs rendszernek kell megfelelő ütemezőt alkalmaznia, hanem a magukat az alkalmazásokat is fel kell készíteni arra, hogy az elérhető magok teljesítménye nagyon eltérő, illetve a klaszterek közötti adatátviteli késleltetés is jelentős mértékű lehet. A programokat tehát ezek figyelembe vételével kell megírni, ami elvben vállalhatónak hangzik, de az AMD-t elriasztja az, amit az ultramobil szinten lát. Ott ugyanis már évek óta létezik a szóban forgó irány, az ARM kínál megfelelő fejlesztőeszközöket is, de az alkalmazások döntő többsége mégis úgy fut, hogy kiválasztja az egyik processzorklasztert, a többit pedig nem is veszi igénybe.

Bár arra még nincs válasz, hogy ez PC-n is így lesz-e, de a hibrid többmagos irány egyetlen valós előnye a magok számának drasztikusabb növelése. Ez ugyanakkor az AMD felfogásában csak akkor hasznos, ha a programok ezeket az erőforrásokat be is fogják. Ha viszont az alkalmazások a gyakorlatban csak a nagyobb teljesítményű processzorklaszterhez nyúlnak hozzá, akkor a kisebbik klasztert inkább megéri pár extra magra cserélni a combosabb variánsból.

Információink szerint az OEM-ek a különálló álláspontoknak egyáltalán nem örülnek, hiszen gyakorlatilag két részre szakad a PC-piac az irányokat tekintve. Az Intel nyilvánvalóan azt fogja hirdetni, hogy a hibrid többmagos dizájn a jövő, míg az AMD kifejti majd a hátrányait, nagyjából úgy, ahogy azt tették a partnereiknek, bár valószínűleg megpróbálják majd közérthető formában tálalni.

Az Intel egyébként a szoftveres problémákkal tisztában van, dolgoznak is a fejlesztők megfelelő eszközökkel való ellátásán, így a közeljövő csatái két eltérő jövőképről is szólnak majd, ami sok izgalmat hozhat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés