Teljesen új Samsung notebookok érkeznek hamarosan

Régóta keringenek képek, hírek és mindenféle pletykák a Samsung érkezőfélben lévő új notebook gépeiről, köztük a MacBook Air-verőnek kikiáltott Series 9-ről, amit azóta számos kiállításon tekinthettek meg az érdeklődők. Az új generáció kívül-belül megújul, amire utal az is, hogy az új modellek érkezését összekötötték a Samsung hordozható gépek számozási rendszerének megreformálásával. Az új gépek fokozatosan fogják leváltani a jelenleg kaphatókat, ám erre itthon még várnunk kell egy darabig. A várakozás fő oka, hogy a most bejelentett Series 2-4-6 gépek az üzleti (B2B és enterprise) ügyfelek számára készülnek, és csak ezt követően fognak megérkezni az egyéb felhasználási területre szánt típusok. Az üzleti notebookok iránt érdeklődők számára ez tulajdonképpen jó hír is lehetne, de üröm az örömben, hogy a most bejelentett termékek egyelőre csak az USA-ban lesznek megvásárolhatók, Európába csak a harmadik negyedévben érkeznek meg. A fokozatos, kontinensenkénti piaci bevezetés nem ismeretlen a Samsung termékek esetében, így reménykedhetünk benne, hogy az új modellek már egy jókora áresést követően érkeznek hozzánk.

A Series 2, 4 és 6 számozású gépek úgy lettek kialakítva, hogy az üzleti felhasználók különféle igényeinek megfeleljenek. A fizikai behatásoknak ellenálló vázfelépítés és burkolat nem mehetett a hordozhatóság (azaz a tömeg) és a dizájn rovására, ezért például a Series 6-nál magnézium, míg a Series 9-nél dúralumínium burkolatot használnak. Mindegyik gép háza szigetelt és cseppálló, továbbá a merevlemez és az azon tárolt adatok védelme érdekében gyorsulásmérő is beépítésre került, mely a különböző típusú fizikai behatásoknál (rázkódás, ütés, esés) az író-/olvasófejet azonnal parkolópályára rántja. Ami az adatbiztonságot illeti, a Series 4-től felfelé számos biztonsági eszköz került beépítésre kezdve a rendszerindítást megelőző autentikációtól az ujjlenyomat-olvasón át a TPM chipig, illetve a Series 6-ban az Intel vPro technológia is rendelkezésre áll.

A Series notebookokba kerülő hardver Intel alapokon nyugszik, a processzorok a Core család tagjaiból kerülnek ki (javarészt Core i3, i5 és i7 típusok), valamint a grafikus vezérlő szerepét is az Intel HD Graphics látja el, ám egyes gépekben opcionálisan az NVIDIA megoldásaival is találkozhatunk az Optimus technológiával karöltve. A kijelző többféle méretben készül, de csak a 14 és 15,6 hüvelykesek lesznek SuperBright típusúak, melyek esetében az elérhető maximális fényerő 300 cd/m². A beviteli részleget nem csak a szokásos billentyűzet-touchpad páros alkotja, hanem sokak örömére megjelenik a billentyűzet közé ékelt trackpoint is. Az adattárolást többnyire hagyományos merevlemezek végzik, de egyes modellek SSD meghajtóval is rendelhetők lesznek. A gyártó ígérete szerint az új szériában lévő hatcellás akkumulátor egyetlen feltöltéssel 7 órás üzemidőt biztosít (nyilvánvalóan nem teljes terhelésen), de opcionálisan 9 cellás akkumulátor is vásárolható, ha ennél többre van szükség.

Közös pont az új szériában, hogy mindegyik rendelkezik USB 3.0 kapukkal, 1,3 megapixeles webkamerával, beépített irányított mikrofonnal, vezetékes és vezeték nélküli hálózati vezérlővel. Az üzleti gépeknél fontos szempont a dokkolhatóság, ez azonban csak a Series 4 és 6 modellekben áll rendelkezésre. A Samsung Series 2 és Series 4 notebookok 2011 áprilisában, míg a Series 6 májusban vásárolható meg az Egyesült Államokban, idehaza pedig leghamarabb a nyár végén vagy ősszel kerülnek a boltok polcaira.

Típus Series 2 Series 4 Series 6
Méret 12,5", 14,0" 12,5", 14,0" 14,0", 15,6"
Processzor Intel Core i3 Intel Core i3 - i7 (3 MB - 4 MB) (12.5")
Intel Core i3 - i7 (3 MB - 6 MB)
Intel Core i3 - i7 (3 MB - 6 MB)
Memória 2-4 GB 2-6 GB 4-8 GB
Grafikus alrendszer Intel HD Graphics Intel HD Graphics Intel HD Graphics
NVDIA NVS4200M
Operációs rendszer Windows 7 Professional
(32 v. 64-bit)
Windows 7 Professional
(32 v. 64-bit)
Windows 7 Professional
(32 v. 64-bit)
Merevlemez Maximum 320 GB HDD 320-500 GB HDD 320-500 GB HDD
128-256 GB SSD
Kijelző 12,5" LED
14,0" LED SuperBright
12,5" LED
14,0" LED SuperBright
14,0" LED SuperBright
15,6" LED SuperBright
Felbontás 1366x768 1366x768 1366x768, 1600x900
Akkumulátor n.a. 6 cellás 6 cellás
Dokkolhatóság nincs van van

A bevezetőben említettük az ultrahordozható kategóriába illő Samsung Series 9-est, ami sokak szerint a MacBook Air ellenfele lehet. E géppel kapcsolatban a jó hír, hogy a 13 hüvelykes változat borsos áron ugyan ($1649), de mától megvásárolható – a rossz hír, hogy csak az USA-ban. A Windows 7 operációs rendszert futtató 1,4 gigahertzes Core i5-2537M (Sandy Bridge) processzoros gép 4 gigabájt memóriával, 128 megabájtos SSD-vel és integrált grafikus kártyával mindössze 1,31 kilogrammot nyom a mérlegen. A Series 9 család szintén áprilisban bővül egy szerényebb paraméterekkel rendelkező, 11,1 hüvelykes testvérmodell is, ami megközelítőleg egy kilogrammos tömegével sokak vágyálma lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés