Két új gyárépület épül a TSMC a Fab 15-ös üzemében

A TSMC még 2010 nyarán jelentette be a Fab 15-ös üzemet, mely idén októberben állt munkába, de jelenleg csak a Phase 1 nevű gyárépület alkalmas gyártásra. Morris Chang, a TSMC elnök-vezérigazgatója úgy gondolja, hogy a termelés a 2012-es esztendő harmadik negyedévében elérheti 24 000 waferes kapacitást, a Phase 2-es gyárépület üzembe állításával pedig az év végére ötvenezer wafer megmunkálására is lehetőség nyílik.

A tajvani bérgyártó azonban látja a 28 nm-es gyártástechnológiára mutatkozó igényeket, és készül a Phase 3 és Phase 4 jelzésű gyárépület. A TSMC egymással párhuzamosan építi a létesítményeket, és leghamarabb 2013-ban állhatnak munkába. A 300 mm-es waferekkel dolgozó üzemek a 28 nm-es gyártósorok mellett 20 nm-eseket is kapnak, továbbá a párhuzamos munkálatok mellett az új gyártástechnológiák felfuttatása is gyorsabban megtörténhet. A Fab 15-ös üzem összesen 9,3 milliárd dollárjába kerül a TSMC-nek, és kész állapotában havi százezer 300 mm-es wafert is megmunkálhat. Ezek egy része 20 nm-es wafer lesz.

A Fab 15-ös érdekessége, hogy zöld szemlélet szerint épült, illetve még épül, azaz a károsanyag-kibocsátása minimális, továbbá újrahasznosítják a víz és a keletkező hő egy részét. Az energiafelhasználást a napelemek segítségével próbálják kizöldíteni, sőt a gyárban használt fényforrások is LED-esek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés