Hirdetés

Új jelölést vezet be az AMD a mobil SoC APU-kra

A friss nevezéktannak lesznek vitathatatlan előnyei, de hatalmas előrelépést azért nem érdemes várni tőle.

Az AMD bejelentette, hogy az átláthatóbb termékportfólió érdekében egy új nevezéktant vezetnek be a mobil piacra szánt SoC APU-kra. A cél az, hogy a vásárlók számára már pusztán a típusjelzésből kiderüljenek a legfontosabb információk, és ez részben sikerülni is fog, mert vannak előnyei a cég által kidolgozott új jelöléseknek, de ezek értelmezése is némi utánajárást igényel, tehát olyan hatalmas változásra azért nem számítanánk. Többek között aki most sem néz utána, hogy mit vásárol, valószínűleg a jövőben sem fog, és ennek a rétegnek az új számok sem mondanak majd túl sokat.

[+]

A részleteket tekintve az Athlon, a Ryzen 3, Ryzeon 5, Ryzen 7 és Ryzen 9 kategória megmaradt, a lényeget a mögöttük lévő számok adják. Ezentúl az AMD minden évben új portfóliót küld piacra, és az első szám ezt jelöli. 2023-ban például 7-tel, 2024-ben 8-cal, 2025-ben pedig 9-cel kezdődik majd a számozás.

A második szám a kategórián belüli szintet mutatja, és 1-től 9-ig bármi lehet. Az egy felel meg annak, amit ma az Athlon Silver, míg a kilenc annak, amit a Ryzen 9 képvisel.

Az igazán hasznos adatot a harmadik szám fogja biztosítani, ugyanis ez konkrétan utal a felhasznált magok típusára. Az 1 jelenti a Zen és Zen+, a 2 a Zen 2, a 3 a Zen 3 és Zen 3+, a 4 a Zen 4, az 5 a Zen 5 dizájnokat és így tovább. Talán ez az új nevezéktan leghasznosabb eleme, mert így a potenciális vásárló helyből tudni fogja, hogy milyen magokat kap.

A negyedik szám egyfajta architektúraspecifikus iránytű. A lényege annyi, hogy például a magok esetében az alapdizájn egyértelműen kiderül, de esetenként többféle verzió van. Ezeket az különbözteti meg, hogy a típusjelzés 0-ra vagy 5-re végződik. Ezzel lényegében azt éri el az AMD, hogy például a Zen 3 és a Zen 3+ magokat használó modellek nem kaphatnak ugyanolyan számozást, annak ellenére, hogy a harmadik számjegy megegyezik.

Végül egy betű zárja a lehetőségeket, ami egyértelműen a TDP-re, illetve TDP tartományra utal, valamint a célzott formátumra. Többek között az "e" a 9 wattos passzív hűtésű, a "C" a 10-25 wattos Chromebook, az "U" a 15-28 wattos ultravékony PC, a "HS" a nagyjából 35+ wattos normál PC, míg a "HX" az 55+ wattos nagy teljesítményű PC dizájnokat jelöli.

A változások jövőre lépnek érvénybe, mivel a meglévő modelleket nem akarja megbolygatni a cég.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés