Hirdetés

Új Xeon MP processzorok többutas rendszerekbe

Az Intel februárban mutatta be Irwindale kódnevű magra épülő Xeon DP processzorait, amelyekkel kétutas rendszerek számára tett elérhetővé olyan technológiákat, mint az EM64T vagy a fogyasztás mérséklését szolgáló Demand Base Switching (DBS) és Enhanced Intel Speedstep Technology (EIST). A sort most a többprocesszoros rendszerekbe való Xeon MP termékcsalád folytatja, amelynek új tagjait a korábbi 130 helyett immár 90 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiával készítik, és 400 MHz-es rendszerbuszukat 667 MHz-re gyorsították.

Az EM64T, DBS, EIST, Execute Disable Bit és Hyper-Threadig technológiákat egyaránt támogató új generáció kétféle magra épül. A Cranford magos típusok 1 MB-os másodszintű gyorsítótárat kapnak, nélkülözniük kell azonban a harmadszintű cache-t; ezek a processzorok 3,16 és 3,66 GHz magsebességű változatban jelennek meg 722, illetve 963 dolláros listaáron.

A Potomac magos modellek az 1 MB L2-cache mellett 4 MB-os (2,83 GHz) vagy 8 MB-os (3, illetve 3,33 GHz) harmadszintű gyorsítótárral is rendelkeznek, áruk ennek megfelelően magasabb is: rendre 1177, 1980, illetve 3692 dollár.

Amint arról korábban többször beszámoltunk, az Intel a Centrino mobil platform marketingjével szerzett pozitív tapasztalatokon (is) felbuzdulva a jövőben asztali és szerverprocesszorait szintén árusítja platformok részeként is. A most bejelentett Xeon MP processzorok az E8500 chipsettel együtt a Truland kódnevű platform részét képezik.

Az E8500 északi híd két, egymástól független 667 MHz-es rendszerbusszal és négy, ugyancsak független memóriainterfésszel rendelkezik, amelyek – külső hídchipeken (XMB) keresztül – DDR és DDR2 memóriamodulok meghajtását teszik lehetővé. A déli híddal dedikált HI 1.5 kapcsolaton kommunikál, ezenkívül egy PCI Express x4 és három (négyvezetékessé bontható) PCI Express x8 sávot biztosít különféle eszközök csatlakoztatásához. Az E8500-at felkészítették a kétmagos Xeon MP-k támogatására is, amelyek közül a 2006 első negyedévében érkező Paxville lesz az első fecske.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés