Kiterjesztésekkel dupláz a Vulkan új verziója

A friss lehetőségek közül az egyik különösen hasznos lesz a piac számára, mivel hatékonyabbá teheti az API működését.

A Khronos Group bejelentette a Vulkan API legújabb, 1.3.210-es verzióját, amely a hibákra vonatkozó változások mellett két új kiterjesztést tett elérhetővé:

  • VK_EXT_graphics_pipeline_library: Ez a kiterjesztés lehetővé teszi a grafikus futószalag négy eltérő részének külön történő fordítását, ami azért hasznos, mert így az alkalmazás több futószalagon keresztül is újrahasznosíthatja ugyanazt a shadert, illetve állapotot. Minden különálló rész önállóan fordítható, és ezek összekapcsolásával jön létre a tényleges futószalag, amely hozzáköthető a parancspufferhez.
  • VK_EXT_primitives_generated_query: Ez a kiterjesztés egy új lekérdezéstípus kínál, amely igazodik a OpenGL-féle GL_PRIMITIVES_GENERATED típushoz, így biztosítva az OpenGL könnyebb implementálását a Vulkan API-n, ami leginkább a Zink, illetve a hasonló projekteknek lehet hasznos.

Mindkét új kiterjesztés komoly előnyöket kínál, különösen a VK_EXT_graphics_pipeline_library, amely gyártófüggetlen megoldás, így bárki képes támogatni őket, ráadásul új hardverek sem szükségesek hozzá.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés