Egy Vulkan kiterjesztés segíthetné a Mantle visszatérését

A GRVK projekt egy ideje megakadt, de a VK_MESA_rect_list kiterjesztés segíthet megoldani a problémákat.

Tavasszal írtunk arról, hogy a Vulkan API-n futva térhet vissza a Mantle. A GRVK projekt még mindig készül, de tavasz óta leragadt a 0.4-es verziónál, és ez is csak Radeon hardvereken fut stabilan.

Leginkább az okoz problémát, hogy a Mantle olyan primitív topológiát használ, ami a Vulkan API-n extrém nehezen valósítható meg, így komoly munka kell ahhoz is, hogy az AMD saját hardverein működjön a GRVK implementáció. Ezt hivatott megoldani a készülő VK_MESA_rect_list kiterjesztés, amit Clément Guérin, a projekt vezetője leadott a Khronos Groupnak, indítványozva a szabványba történő felvételét.

A VK_MESA_rect_list segítségével a Vulkan kiegészülne egy olyan primitív topológiával, ami sokkal közelebb áll a Mantle működéséhez, így jóval könnyebbé válna az AMD explicit API-jának szabványosított implementációja.

Egyébként az új kiterjesztés nélkül is megoldható az implementáció, csak sok értelme nem lenne, mert nagyon nehezen működne az Intel és az NVIDIA hardverein egy Mantle API-t használó játék. Holott ennek a projektnek pont az a célja, hogy a régebben Mantle-re kiadott címek működjenek a megfelelő, szabványos Vulkan meghajtókon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés