1300 Mbps IEEE 802.11ac router és bridge már a Western Digital kínálatában is

A Western Digital láthatóan mindent megtesz annak érdekében, hogy az adattárolók és a szorosan hozzájuk köthető szórakoztatóelektronikai és multimédiás eszközök mellett az otthoni hálózati eszközök piacán is komolyan vegyék őket. Habár nem lesz könnyű dolguk, de ennek érdekében a gyártó megpróbálja a legújabb trendeket és a terjedőben lévő IEEE 802.11ac Wi-Fi szabványt meglovagolni. Egyből két eszközt is piacra dobnak, amivel a felhasználók kiaknázhatják az 1300 Mbps elméleti adatátviteli teljesítménnyel kecsegtető szabványban rejlő lehetőségeket.

A My Net család tehát két új termékkel bővül, az AC1300 útválasztóval és az AC Bridge-dzsel. Előbbi egy szimultán kétsávos (2,4 és 5 GHz) router, ami természetesen az IEEE 802.11a/b/g/n-es szabványokkal visszafelé kompatibilis, és maximális elméleti átviteli teljesítménye a 2,4 és 5 GHz-es tartományban egyaránt 450 Mbps, de amennyiben rendelkezünk IEEE 802.11ac kompatibilis eszközökkel, úgy az 5 GHz-en kihasználható elméleti sávszélesség 1300 Mbps-ra nő.

WD My Net AC1300 router
WD My Net AC1300 router [+]

A beépített antennákkal ellátott termék hátoldaláról nem hiányoznak a vezetékes Ethernet kapuk, amelyek mindegyike gigabites tempóra képes, beleértve az Internet feliratú portot is. Ezek mellé két USB 2.0-s aljzat is felkerült, amire nyomtatót, külső adattárolót és scannert fűzhetünk fel, amit aztán a hálózatra csatlakozó eszközökről könnyedén elérhetünk. Az új szabvány támogatásán felül a szokásos szolgáltatások is megvannak, mint például a WPS, a vezeték nélküli hotspot (vendég mód), a QoS csomagütemezés (FasTrak), az SPI tűzfal, a szülői felügyelet, valamint az IPv6 támogatás.


[+]

A másik új termék a négyportos My Net AC Bridge, aminek segítségével bármilyen vezetékes Ethernet porttal rendelkező eszközt (tévé, multimédiás set-top box, médialejátszó) egy már meglévő Wi-Fi hálózatra csatlakoztathatunk. A My Net AC Bridge portjai gigabites tempóra képesek, míg maga az eszköz IEEE 802.11a/n és természetesen 802.11ac szabványú hálózatokkal (így a My Net AC1300 routerrel is) képes kommunikálni.

WD My Net AC Bridge
WD My Net AC Bridge [+]

A Western Digital a My Net AC1300 routerért és a My Net AC Bridge-ért a rendre 190 és 150 dollárt kér. Sajnos az új szabványnak megfelelő kliensadapter nincs a gyártó kínálatában, de ugyanez a helyzet sok más gyártó esetében is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés