Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ttt

    senior tag

    Mecool KIII Pro

    Előzetesen hangsúlyoznám, hogy ez nem egy teszt! Inkább csak saját tapasztalat. Mivel nem minden része érdekel az eszköznek és nem is áll rendelkezésemre olyan környezet amivel érdemi teszteket lehet végezni, nem is törekedtem ilyen mélységre.
    Ide jön még, hogy nem készítettem fotókat, a net tele van velük. Lentebb linkeltem egy pár oldalt, amit érdemesnek találtam, ha találok majd még olyanokat amik még többet adnak, linkelem. Illetve várom, szívesen veszem is ezeket.

    Egy kis felvezetés:

    Televíziós szolgáltató váltás miatt kezdtem el keresni valamilyen eszközt, ami nem túl drága, de tud kábetTV-ről rögzíteni. Alapból nem érdekeltek a média dobozok, egy már így is porosodik a polcon, kihasználatlanul, mivel a TV-im már lejátsszák az általános videókat, sőt felvenni is képesek, de egy tuneresek, így azt nézhetem amit veszek - a timeshiften kívül - nem elég.
    Rá kellett jönnöm, hogy olcsón mégis csak egy ilyen player/PVR lesz a megoldás. Sajnos közülük is kevés tud felvenni; vagy az erőforrás kevés, vagy csak a gyártói nem akarnak háborút a különböző szolgáltatókkal (jogok, egyebek) .

    Tehát képbe került a Mecool KIII Pro. Ára pont elmegy, a neten lévő specifikációk és tesztek alapján nekem jó lesz. Akciósan találtam is 115$-ért. Megrendeltem, és vártam a dobozt Kínából. El is tel az egy hónap, majd még két hét a vámolással és meglett.

    (Megj.: Mivel nem volt eu depóban, kénytelen voltam Kínából venni. Onnan a posta hozta "ingyen". ÁFA, kezelési díj került rá.)

    Ami jött:

    Egyszerű, de praktikus doboz - ami elszenvedett valahol egy nagyobb terhelést is, mert az egyik sarka roncsolódott, de magát a beltartalmat megvédte. Nincs túl lihegve: A box, tápegység - hozzá eu átalakító, HDMI kábel, távirányító, pár oldalas füzet. Sajnos az EU plug gyárilag hibás, láthatóan összeszerelési gond, az egyik érintkező visszahajlott, így másikat kellett alkalmaznom, mert nem bírtam szétszedni, megjavítani.

    Nem ördöngösség összedugni -nem részletezném.

    Bekapcsolva:

    A leírásokban és magán a dobozon is 6-os Android szerepel, de én már a Nougattal kaptam, azaz 7.1.1-s Androiddal. Annyi kiegészítés, hogy a HDMI kimenet auto módban van, és ha nem 4K-s megjelenítőre dugod, azt nem is sorolja fel (Utóbbit a neten tudtam meg). Valószínű, hogy itt még van valami detektálási gond is, mert én elsőre egy - hdmi/dvi átalakítóval - régebbi monitorra raktam, ami azonnal le is váltott "out of range" üzenettel. De egy fulhd/60Hz-es monitorral szépen bebootolt. Bejelentkezett az Android, el lehetett kezdeni az "ismerkedést" amit egy FullHD-s TV-n folytattam; 4K-s TV-m nincs - egyelőre nem is érzem szükségességét

    Aki az Androidot úgy-ahogy ismeri nem lesznek gondjai. A távirányító jól működik, a rendszer gyors. De kényelmi szempontból - meg hogy látja-e - rádugtam egy usb-s wifi egeret. Semmi perc alatt meg is jelent a kurzor - így már kényelmesebb. Ide tartozik, hogy csomagban árulnak hozzá airmouse-okat, utólag már úgy gondolom érdemes valamelyikkel együtt megrendelni. Valószínű én is veszek majd hozzá egyet.

    USB-s webkamerát is próbáltam - Canyon -, azt nem ismerte fel. Feltettem a kérdést itt-ott, hogy melyiket kezeli - mert olvastam, hogy van akinél megy -, de választ még nem kaptam.

    Web böngészője a Chrome, de feltehető bármi. A lapok betöltése gyors, mint egy asztali gépen. Ég és föld a 2-3 éves smart eszközeimhez képest.

    Az alkalmazásboltból elérhető appokat simán fel lehet telepíteni. Ami a hardvert ismeri - eddig - minden működik. Az olyan játékok melyek egy telefonon is futnak, itt is.
    Az alap képernyőre is ki lehet rakni/ le lehet venni azokat az appokat, amiket gyorsabban, sűrűbben el akarunk érni. Sajnos ez hét appra korlátozódik. Az "utolsó" felrakása után a "+" ikon is eltűnik. Némi keresgélés kellett ahhoz, hogy rájöjjek hogyan kapom vissza: Rá kell állni egy olyan appra ami "még sem kell" és ott hosszabban nyomni az "Menü" gombot a távirányítón. Ekkor feljön annak az eltávolítási lehetősége. Így lehet levenni az "asztalról". Ha kevesebb az app, mint amennyi lehet, akkor a "+" gomb is visszajön. Kicsit bonyolultnak tartom, ráadásul a felületen még akár két sornyi app is kényelmesen elférne, ezen lehetne még mit csiszolni. (De az is lehet, hogy csak még én nem jöttem rá, hogyan lehet több ikont kitenni. Aki esetleg tudja, kérem ossza meg :) )

    WIFI, BT - működik, a neten fent lévő tesztek alapján ezek is hozzák az elvárhatót.

    SD kártyát is raktam bele, egy 8Gb-osat. Azonnal felismerte. Háttértárként és rendszer bővítésnek is használhatjuk. A leírás alapján 32Gb-ig kezel kártyákat.

    Nekem lényegesebb részek:

    KODI

    Alapból nincs telepítve rá a Kodi, az ikonja fent van az alap képernyőn, de az az üzenet fogadott rákattintva, hogy telepítsem. akarom? Igen. Lejött szépen és el is indult egy saját induló képernyővel a 17-s. Én még ismerkedek a Kodival, így releváns tapasztalatokat egyelőre nem tudok megosztani. Azért nem bonyolult.

    Pluginekkel felbővítve, néhány tárolót hozzáadva, usb-s vinyót ráakasztva, a hálózati dolgokat beállítva minden működik, amit a Kodinak és a készüléknek tudnia kell.
    Engem az érdekelt még, hogy a tuner egységet kezeli-e? Sajnos nem. Az eltelt néhány nap utána olvasgatása során tudtam meg, hogy ez egy elég összetett dolog, így nem is igen lesz esély arra, hogy ez másként legyen ezen az eszközön.

    Próbának és tanulásnak telepítettem külön is a Kodi 17.4-s verziójat. Nem reklamált, feltelepült, erre rakosgattam már a tárolókat és a plugineket, itt állítgatok, próbálgatom. Bár nem hinném, hogy a saját Kodi-ján el tudnék cseszni valamit, amatőrként jobb az óvatosság. :)

    DTV

    A DTV a rendszer SAT/TV és PVR kezelője. Az asztalon van előre telepítve.

    Számomra a kábeles TV volt a kérdés és az érdekes. A tunere egy iker-tuner, azaz egy egységen belül van két bemenete. Az egyik a műholdas vétel- a másik a földi sugárzású digitális vételre alkalmas. Kezelik a jelenlegi frekvenciákat és kódolási módokat.
    A leírásaiban és a tesztekben sem szerepelt, hogy ismeri-e a kábel TV-k frekvenciáit, de az egyik eladói oldalon egy kérdés/felet válaszában azt írták, hogy igen. Ez egy lutri volt így, de bevállaltam. (Hozzá kell tennem, hogy a neten lévő tesztek egyikében sem láttam ezt, sőt egy-két képernyő mentés is arról árulkodott, hogy nincs ilyen lehetőség. Persze ezt azután találtam meg, amikor már ki volt fizetve, egy kicsit leizzadtam ;) )

    Elindítva az alkalmazást elsőre egy elég egyszerű setup fogad. Ráérzésre úgy tizenöt évvel ezelőtt is láttam már ilyet. Ugyanakkor az egér kurzor nem tűnt el és kezeli is.

    Van installálás, csatorna konfigurálás, EPG, eszköz beállítás. Már az installnál egyfajta megnyugtatás volt, hogy a Sat, TV alatt ott szerepel a kábelTV is. Ez a 6-os Andoidos verziónál még nem létezett. Gondolom ezt azóta fejlesztették, ami abból is megnyugtató, hogy nem álltak le azonnal a csiszolgatásával a rendszernek miután legyártottak x darabot. (Azért illúzióim nincsenek ezzel kapcsolatban ;) )
    Teszteltem T-home-on kiadott csatornákkal és a Digi kábelre kiadottal is, pár perc keresés után mindent szépen megtalált.

    A földi sugárzású vételt és a SAT-ot sem próbáltam; antennám nincs. Ugyanakkor utóbbiból a neten ebből van a legtöbb, mármint sat tesztből. Erősen furcsálnám, ha itt gond lenne ezzel.

    A csatorna beállításokkal nem kell sokat kínlódni, automatikusan megkeresi és jól meg is találja, beállítja őket. (Viszonyítási alapnak van két olyan néhány éves tv/monitorom amelyek néhány csatornát nem találnak ugyan ezen a kábelen.)

    Az EPG szépen hozza a csatorna kínálatokat egy hétre előre. Innen lehet felvételre is állítani. Kicsit fura, hogy alapból "play"-en áll a beállításnál- nem tudom minek az oda.
    A felvételeket kézzel is be lehet programozni, részletesen megadva honnan, mikor, mire vegyen fel. Az usb-kre csatlakoztatott driveokat lehet rá alkalmazni. Ezeken a fat32-t és az ntsc-t próbáltam, ezeket biztosan kezeli. De itt helyben formázhatói is az eszköz. Ha nem formázzuk az eszközt és úgy rögzítünk rá létrehoz egy könyvtárat (DTVRecordFiles) és abba teszi a felvételt. TS formátumot képez, amit arra alkalmas playerekkel is vissza tudunk nézni. Más gépről Kodiban is be tudtam tallózni, így hálóról is nézhetőek a felvételek.

    A program (nem éppen jó) sajátossága, hogy nem tud háttérben futni. Azaz csak kilépni tudunk belőle, nincs taszk váltási lehetősége, hogy pl. háttérben felvegyen, mi meg más is csináljunk a rendszerünkkel, böngésszünk, játszunk vagy éppen a Kodin nézzünk valamit. Ez a hardware erőssége miatt nem egy elszállt igény lenne, némi kompromisszummal szerintem megvalósítható lenne.

    Mivel nem tudjuk altatni sem; ha fel akarunk venni bekapcsolva kell hagynunk a DTV alkalmazáson. Az elkészült felvételek nevébe az adó+dátum+óraperc kerül, az EPG-ből is. :( Nem éppen elfogadható és akkor még finom voltam. De kézzel átírhatod. ;]
    Visszajátszáskor kitesz a jobb felső sarokba egy kamera képecskét, ami rec-et mutat. Azon túl, hogy megtévesztő gagyi és feleleges is. :U

    Tegnap több felvételre is beprogramoztam, különböző csatornákkal. Megcsinálta a felvételeket, de este mikor megnéztem volna, nem akart felébredni: sötét képernyő, majd később megjött a hangja az adónak amin áll, de kép nem. Az Android is írta, hogy nem válaszol, uh. kilép-visszalép lett a megoldás.

    Ja még annyi; volt kérdés már a képminőség. Nekem megfelelő, még a felvételeknél is. De nincs nincs túl nagy igényem. Ne nagyon tömbösödjön, meg valósághűek legyenek a színek.

    Egyelőre ennyi, ha van kérdés jöhet. (És bocs, ha hosszú lett, max törli akinek van joga :D )

    A linkek, amiket érdemes átolvasni. A hozzászólásokból is kiderül pár dolog:

    [mediaplayers.gr/mecool-kiii-pro/]

    [appnationconference.com/article/kiii-tv-box-test]

    Ezen a linkeken vagy egy két részes, elég részletes teszt még márciusból. Ekkor még a 6-os Androiddal (Azóta nem csak az Android frissült, de a DTV is két menüponttal: a kábeles menü- és az un. Smart Data Manager lehetőségével. Utóbbit korábban is elő lehetett hívni, egy rejtett menü volt még akkor.) :

    [www.cnx-software.com/2017/03/13/mecool-kb2-pro-hybrid-android-stb-review-part-1-specs-unboxing-and-teardown/]

    [www.cnx-software.com/2017/03/22/mecool-kiii-pro-hybrid-stb-review-part-2-android-firmware-tv-center-and-dvb-t2-dvb-s2-app/]

    Egy új firmware 09.09-én adták ki:

    [blog.geekbuying.com/2017/09/mecool-kiii-pro-dvb-t2-dvb-s2-3gb16gb-tv-box-firmware-update-20170909/]

    A frissítési módok linkelve vannak az oldalon.

    Mivel changelog nincs és egyelőre érdeklődésemre sem válaszoltak, hogy mi lett javítva, mi esetleg újdonság; nem frissítettem. Az eszköz a saját frissítési alkalmazásán keresztül nem talált semmit.

    Ebben amúgy is óvatos szoktam lenni; általában megvárok néhány tapasztalatot, hogy lássam érdemes-e. Vagy éppen nem rontottak-e el valamit akaratukon kívül.
    A leírások és videók alapján egyébként a féltéglásított boxot is életre lehet kelteni az alján lévő reset gombbal - ami egy kis furaton keresztül érhető el - és a pc-s programmal amivel az új firmwareket is fel lehet tölteni usb-n keresztül. Másik frissítési mód sd-n keresztül lehetséges, ez a halott rendszerre nem megoldás.

    Üdv: ttt

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák