Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cidalain

    veterán

    válasz Game-over #76569 üzenetére

    totál átlagos használatra egy akku is simán elmegy 2-3-4 évet (vagy többet)
    értem ezalatt, hogy a mai akkumulátorok legnagyobb ellensége a lemerülés/feltöltés ciklus. ha valaki a tabletjét naponta 2-szer tölti, mert 13 óra kijelzőideje van egy nap, annak hamar ki fog "pukkadni". de ha csak esténként olvasgatsz 2-3 órát, akkor nagyjából 3-4 naponta fogod tölteni, így értelemszerűen tovább fogja bírni.
    tehát erősen függ a felhasználás módjától. a két szélsőséges példa között a gyakrabban használt tabletnél adott idő alatt 8x annyi lemerülés/töltés ciklus lesz. tegyük fel abban az esetben bír az akku 1 évet. a másik esetnél úgy fogsz tabletet "selejtezni" 4 év múlva, hogy gyakorlatilag alig tapasztalsz romlást (most 10-15% teljesítményvesztés egy ilyen akkunál nem érzékelhető 4 éves távlatban - lehet hogy már csak 6 óra kijelzőidőt tud a kezdeti 7 helyett. passz, nem teszteltem, de ez manapság egy elég utolsó szempont szerintem egy tabletnél - előbb avul el a szoftver, a hardver, mint az akku átlagos használat esetén)

    a ram és a háttértár között óriási különbségek vannak. a ram teljesítménye nem nagyon csökkenhet az évek alatt, ez már egy kipróbált technológia, olyan chipeket használnak, mint a PC iparban. ott meg sem fordul a fejekben hogy azért lassú a windows mert elhasználódott a memória, ki kéne cserélni. (az, hogy kevés, az más kérdés, cserekor általában több kerül bele, nem ugyanannyi mint volt csak új)
    a háttértár emmc chipjeivel persze már más a helyzet. ezeknél az írási folyamat lassabb, időigényesebb, az olvasás gyors. érvényes rájuk, hogy az élettartamuk írási ciklus függő (hasonlóan mint az SSD-k esetében). az írási sebesség persze lassulhat. az olvasási sebesség véleményem szerint max az adatok szegmentáltsága miatt csökkenhet, de véleményem szerint egy átlagos használat esetén ez nem érzékelhető.
    egy weboldal betöltéséhez gyakorlatilag nincs köze a háttértárnak, így nem nagyon fogható rá az elhasználódás, mint fő ok (ok, azért cache, meg ilyesmi keletkezik, de az nem okozhat látványos lassulást)
    Ez a dolgok fizikája, persze a tapasztalat olykor mást mutat, de mérések híján ezek csak feltételezések, hogy pontosan melyik hardveregység okozza a lassulást (ha hardver okozza egyáltalán)

    [ Szerkesztve ]

    >> GearBest Club Veszprém << >> https://www.facebook.com/gbc.veszprem <<

Új hozzászólás Aktív témák