Hirdetés

Aktív témák

  • atillaahun

    veterán

    válasz St3ven #12140 üzenetére

    Ez így tényleg komolyan hangzik. Eleinte én is Skype-ot használtam Android-on, ugye a videótelefonálás rész ki van belőle spórolva, így csak szimplán beszélgettem rajta, de a Traffic Stats szerint sok száz MB-ot forgalmazott óránként, ráadásul beszélgetésen kívül is folyton töltött valamit.
    Akkor még azt hittem ez természetes, aztán kipróbáltam a Vtok - Google VoiceChat-et, és meglepve tapasztaltam, hogy videótelefonálással is töredéknyi adatot forgalmaz a Skype-hoz képest.
    Most, hogy említetted a Fring adatforgalmát, úgy tűnik ez a normális, a Skype meg valamiért nagyon defektes.

    Na de a lényeg, - ami halovány gondolatként már többször átsuhant az agyamon, de aztán mindig arra jutottam, hogy hülyeség - lehet-e mobilinternettel + külön programmal olcsóbban telefonálni havonta, mint bármely előfizetéssel vagy feltöltőkártyás megoldással?

    Teszem azt feltöltőkártyás vagyok a Djuice-nál, veszek tőlük egy 100 MB-os mobilnetet 500 Ft-ért, akkor az a Fring adatforgalmát nézve olyan 10 óra beszélgetést jelent, ami rengeteg. Erre jön még ugye a 16 Ft-os mobil percdíjuk, ami a honlapjukon lévő részletek hiányát tekintve gondolom minden szolgáltatóra, és minden időszakra vonatkozik.

    Ha azt vesszük, hogy átlagosan mondjuk 3000 Ft-ot költök telefonálásra - az egyszerűség kedvéért alapul véve, hogy feltöltőkártyásan 29 Ft-ért hívok mindenkit, mindenkor - akkor ~100 percet beszélek havonta.
    Ha a 3000 Ft-ból levonom a mobilinternet díját, akkor marad 2500 Ft, ami 16 Ft-os percdíjon 156 perc beszélgetést jelent. Tehát kicsit több mint másfélszer annyit, mint a hagyományos módszerrel.
    Vagy ha úgy tetszik 100 perc beszélgetés már nem 3000 forintomba kerül, csak 2100-ba, ami ~30% megtakarítást jelent.

    Plusz ha csak 100 percet telefonáltam, tehát ~17 MB-ot forgalmaztam, még a mobilinternetemnek is megmarad több mint a 80%-a.

    Mindebbe persze nincs belekalkulálva, hogy mennyire megbízható, és milyen minőségű a Fring mobilhálózatba való hívása, de asszem én adok egy próbát a dolognak.
    Így utólag belegondolva egyébként azért sem lehet ez akkora hülyeség mint először gondoltam, mert ahogy olvasgattam, pár szolgáltató szűri/tiltja/korlátozza a VOIP és/vagy torrent forgalmat a mobilnetben. Lehet, hogy van miért aggódniuk?
    Van aki már komolyabban foglalkozott a témával?

Aktív témák