Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • eddie17

    addikt

    Ezt a londoni Magyar Konzulátus dolgozója írta:

    Tisztelt Ügyfeleink!

    Az előző tájékoztatásunk, illetve a lakcímbejelentéssel kapcsolatos híresztelések láthatóan érdeklődésre tartanak számot, azonban néhány dolgot szeretnénk rögzíteni, figyelembe véve a hozzászólásokat is:

    1., A jelenlegi szabályozásnak a végleges letelepedésre vonatkozó kötelezettsége 19 éve létezik. Csak az ideiglenes külföldi tartózkodás bejelentése szűnt meg március 1-jével. Nem új kötelezettségről van tehát szó, hanem pontosan ellenkezőleg, azoknak akik külföldön élnek, de nem a letelepedés szándékával hagyták el az országot, azoknak megszűnt a bejelentési kötelezettsége.

    2., A konzulátus nem a jogszabály alkotója, hanem annak - pontosabban a jogszabály egy részének - végrehajtója. Ebből következően nem feladatunk a jogszabály magyarázata, véleményezése, megvédése és az sem, hogy a konzulátus előtti eljárásokon kívül más eljárásokra vonatkozó kérdésekre válaszoljunk.

    3., A jogszabály szerint az állampolgárnak "...azt a tényt, hogy Magyarország területét a külföldi letelepedés szándékával elhagyja..." kötelessége bejelenteni a járási hivatalnál vagy a konzulnál. A jogszabály ennyit tartalmaz, ezt kell figyelembe venni.

    4., A külföldön született gyermekek a magyarországi anyakönyvezéssel együtt kerülnek külföldön élő magyar állampolgárként nyilvántartásba, ilyenkor a szülőknek nem kell a gyámhatóságot megkeresnie.

    5., A magyar jogszabályok szerint személyi igazolvány a Magyarországon élő magyar állampolgároknak kerül kiadásra. Aki külföldön él, az útlevéllel igazolhatja magát.

    6., Végezetül szeretnénk ismételten kiemelni, hogy a bejelentési kötelezettségeket, és azok teljesítésének módját a nagykövetség hivatalos oldala tartalmazza. Az ezen az oldalon adott tájékoztatások nem hivatalos tájékoztatások csak a könnyebb információhoz férést segítik elő.

    Amennyiben a konzulátus eljárásával kapcsolatos konkrét kérdéseik vannak, úgy azt a konzulátus e-mail címére küldött elektronikus levélben tegyék fel.

Új hozzászólás Aktív témák