Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • wildufo

    csendes tag

    válasz tildy #14624 üzenetére

    Ajaj, mert en csak ramutattam, hogy az a haz kell, es mondtak, hogy itt kell alairni.

    Ez egyebkent igaz, de azert tudok nemi reszletet is:

    En FirstBuy knstrukcioban vettem hazat, ahol 10%-ot ad az allam (pontosabban a council), 10%-ot az epito ceg, 5%-ot te magad, es igy a maradek 75%-ra kell mortgaget szerezni. A FirstBuy feltetele, hogy helyi lakosnak kell lenni, valamint epelmejuseg. Hat ezeket nem nehez teljesiteni. Tudni kell hogy a 20% nem ajandek, az is hitel, csak kamatmentes (az 5. ev utan szamitanak fel valami kezelesi koltseget, illetve amint eladod a hazat, vissza kell fizetni vagy legkesobb 25 ev utan, de alapvetoen kamatmentes hitel). A FirstBuy budget fuggo, ha elfogy, akkor nincs. De akkor lehet NewBuy-ban csinalni a temat. Ott is 5% sajat ero kell, de akkor 95% mortgage. Az FB es az NB is specialis, ezert nem minden banknal lehet felvenni (Nationwide, Halifax, meg HSBC, ezek kozul a Nationwide a legolcsobb). Hogy pontosan mennyi lesz a hitel, fugg a credit historytol es a fizetesedtol. Mi azert nem kaptuk meg az olcsobbik hitelt az NW-nel, mert a felesegem 8 honapja volt resident, amikor beadtuk a papirokat. En pedig 1 ev 5 honapja voltam. Nekem ugyan nem volt semmilyen credit historym, egyedul a net meg mobil elofizetest tudtuk volna lobogtatni, hogy nem volt elmaradas, de a kutya se kerte. Ha regebben vagy itt, meg van szep credit historyd, siman megkapod az olcsobb hitelt. Az elvi FirstBuy dontest a council 20 perc alatt megadta. Telefonon. Vasarnap. Szerintem a credit check az kimerult abban, hogy menny van a szamlakon es mennyit keresunk. Az, hogy a 8honap miatt nem kaptuk az olcsobbat, a hitelesember szerint a bank belso policyja.

    A fenti konstrukcioban sajnos csak approve-olt ugyved meg hitelkozvetito jatszhat. Ez teruletenkent kb. 1db, szoval nem nagyon tudsz valogatni. Viszont ok rendesek, akkor is, ha tufa vagy az egeszhez. Kell termeszetesen ID, payslip, bankszamla kivonatok a fizetesrol meg a depositrol, address history pl. berleti szerzodesek. Mas nem is kell, emailben ment minden. Mindezt a hitelesembernek kellett elkuldeni 1db meghatalmazassal egyutt, azt is emailben kuldte, utolso oldal nyomtat, alair, scannelve vissza. Innen mindent o intezett. Amikor eljott az ideje, bankkal ugyanez a kor a konkret hitellel (ezt is a hitelesember kuldte, hogy itt kell alairni). A solicitort valojaban a hiteles meg a sales-es ertesitette, egyszercsak kuldtek nekem egy halom papirt, ceruzaval meg volt jelolve, hol kell alairni. Azt visszakuldtem, nekik is kellett ID masolat meg a bank offer levelenek masolata. A solicitor intezi a deposit kezeleset (tehat amikor szolnak, akkor azt el kell utalni az o szamlajukra, nem az epitonek/eladonak), az illeteket (stamp duty), ezt is nekik kell utalni, intezik a land surveyt, a foldhivatali bejegyzest, es magat a szerzodest. Ez mind egy-egy kupac papir meg meghatalmazas, 1 nagy barna boritekban elfer. Amikor az elado/epito jelzi, hogy ok keszen vannak, akkor fel kell hivni a solicitort es utasitani hogy exchange contracts. Eddigre kell ellutalni a depositot, de a stamp dutyt csak a bekoltozes napjan.

    Szinte a bekoltozes heteig egy £250-es foglalon kivul semmit nem fizettem, addig a deposit meg a stamp duty nekem kamatozott (ez 3honap, es nem 10 forintrol beszelunk, tehat azert nem mindegy).

    Volt ez a 250 az epitocegnek mint foglalo, 350 valami dij a banknak, meg osszesen 400 koruli dij a solicitornak, ami mindenfele 20-50-es tetelekbol jon ossze.

    Az uj lakasok olyanok, mint az uj kocsi: siman eladjak azt annyiert, ha nem nyitod ki a szadat. Ha kinyitod, bele lehet alkudni a vetelarba pl. konyhat meg burkolatokat es persze discountot. De discountot nem szivesen adnak, konnyebben tudsz mindenfele felszerelest belealkudni. Van nagy szemekkel csodalkozas, mikor nem azt a nyomi tipikus angol padloszonyeget akarod a nappaliba, hanem parkettat :D

    Egyebkent ha hasznalt hazat akarsz venni, teljesen hagyomanyos uton, akkor rengeteg mortgage kozul valogathatsz, csak min 25% onero nelkul nem illik meg erdeklodni se (vagyis de, csak nem fogod szeretni az ajanlatot). A tobbi lepes a hitelesember-bank-solicitor bermudaharomszogben ugyanaz.

    Mi vegul azert dontottunk a haz mellett, mert a lakas ugyan olcsobb, de ott volt service charge meg ground rent es a biztositasa is magasabb volt (+ council tax nyilvan), igy a havi koltseg ugyanott volt ahol a dragabb haze. A fizetnivalo meg igy is kevesebb, mintha ugyanilyen hazat berelnenk.

Új hozzászólás Aktív témák