Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • BÁ Nutrition

    addikt

    válasz KMan #22602 üzenetére

    az önkéntes nyugdíjpénztárak itteni verziói egy "kicsit" nagyobb hagyománnyal rendelkeznek, kifinomultabbak mint otthon.
    adójóváírást kapsz rá, max 50ezer fontig évente(vagy 55) ezt jövő évtől csökkentették le erre ha jól emlékszem. ha jól tudom akkor nem a jóváírás mértéke ennyi hanem ennyit rakhatsz be összesen ha a maximális adójóváírást el akarod érni, de ehhez nyilván keresni is kéne annyit h legyen értelme(legalább 100k brutto).
    elvileg 100%os mértékben beteheted a fizud, sőt bizonyos esetekben többet mint amit kerestél.

    általában a munkáltató szokta támogatni a befizetéseket, de eléggé változó milyen mértékben. nálunk annyit adnak hozzá amit te beleraksz a bruttódból, de max 5%ot. tehát jó esetben a fizu 10%nak megfelelő összeg megy bele. amiből a saját befizetett nettó összeg nagyjából 34%.

    pár lényeges dolog van még:

    -a nyugdíjpénztárak biztosítása 50ezer fontig terjed. (kvesztor óta otthon fel is fogják ez mit jelent)

    -egyszerre több számlát is nyithatsz, nem úgy mint az ISA ami évente 1 db

    -van ahol kezeleik a pénzed, és van a SIPP ahol te döntöd el mibe rakod.

    -van fix és %os éves díja, ami baromira befolyásolja hol nyisd meg a számlád, egy 200 fontos fix díj ugyanis akár 10-20% is lehet az első években költség, ami elviheti a jóváírásod nagy részét.. nem szabad megengedni. ezért legalább 5ezret rá kell küldeni a számlára az első évben, vagy a legolcsóbb helyen elkezdeni

    -a pénztárak között átvihető a megtakarítás. gondolom van költség

    -örökölhető adómentesen

    -jelen szabályok között 55 évesen férsz leghamarabb a pénzedhez. ekkor 25%át kiveheted adómentesen, a többit bent hagyhatod. úgy emlékszem ha kivennéd mindet akkor az egész után kell adóznod :F az adott évnek megfelelően. ezért abban az évben jobb ha szabira mész :)

    -ha bent tartod akkor 65 vagy az akkori szabályok szerinti életkorban juthatsz hozzá, több féle variációban
    kérheted úgy h a várható életkor alapján leíródjon nullára. pl 75 éves korodra. vagy felveheted egyszerre mindet. vagy ilyen életjáradékszerűen annyit írnak jóvá amennyi az infláció feletti nyereség hosszú távon indokolna h forevör kapjál pénzt. úgy tudom ez esetben elveszti az örökölhetőséget így nem érdemes választani..

    nekem januártól kezdődik, nem foglalkoztam vele az utsó pár hónapban így nem emlékszem mindenre pontosan. ezért elnézést, a kijavítást örömmel veszem.

    még annyi h elsősorban akkor éri meg ha van 40% adójóváírás, tehát a 42k feletti részt szokták beletollni ide, ill ha már az ISA tele lett töltve. ezeken kívül vannak egyéb megtakarítási formák is. a diverzifikáció a barátod egy szint felett

    youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

Új hozzászólás Aktív témák