Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Bondi

    csendes tag

    Ahhoz, hogy törvényesen munkát vállalj, előbb kell egy bankszámla (bank account) meg egy TB-szám (National Insurance Number, NI Number, NIN - ahogy tetszik).

    Viszont ahhoz, hogy bankszámlát nyiss és NI-számot igényelj, előbb kell egy állás, mert elhajtanak a sunyiba. Más majd leírja a saját történetét, de nekem pl. mákom volt, hogy az első munkahelyemen nyitottak nekem számlát, az NI-számot meg kibekkeltem az ideiglenessel. (Ezt a születési dátumodból rakják össze maguknak a munkaadók.) A mostani helyemen fölvettek anélkül is, másnap egyeztettem interjút, össz-vissz öt hét ha volt, míg megkaptam a számot+kártyát.

    Illetve még mindig regisztrálnunk kell a belügynél, bővebben itt:
    Worker Registration Scheme (WRS)
    Ezt egyébként lazán veszik, inkább csak formaság. Nem hallottam még olyanról, akinek utána mentek volna, mert nem regisztrált. Nem is hiszem, hogy van rá lehetőségük. Pl. ha b*szogatnak a munkahelyeden ilyesmi miatt, akkor nyugodtan mondd meg nekik, hogy nem sürgős a dolog, mert EU-állampolgárként (EU citizen) nincs szükséged munkavállalási engedélyre (work permit) sehol az EU területén. (Szóval a WRS nem work permit, mert olyan neked nem kell.)

Új hozzászólás Aktív témák