Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #44630784

    törölt tag

    válasz blakey #47747 üzenetére

    Van egy ilyen teszt videó, amivel elég jól lehet tesztelni a kadenciahelyességet:

    http://www.rtings.com/images/test-materials/2015/305_24p.mp4

    (bővebben: [link] )

    Loopba rakod a videót és csinálsz a tv-ről egy fényképet legalább 1mp-es expozícióval. Ha a tv nem 24 kockát jelenít meg másodpercenként, hanem valamelyik framet ismétli, akkor ott az 1mp-es expozíció alatt dupla fényerejű kis négyzetet fogsz fényképezni, emiatt sakktábla szerű minta alakul ki. A lejátszás akkor kadencia helyes, ha a tv-ről homogén fehér felületet fényképezel.

    Magam is erősen vonzódom az atv 4 felé, egyrészt ebben az árkategóriában az egyetlen ac wifis lejátszó, másrészt a mac és ipad miatt.
    Itt: [link]
    azt írják, hogy egyes tv-kkel az atv4 tökéletesen, kadencia helyesen működik, mert ezek a tv-k már képesek a 60hz-es jelből kibogarászni a 24 framet így akkor is tudnak kadencia helyesen megjeleníteni, ha maga a jel 60hz-es. Ezt az én tv-mnek is tudnia kellene (sony kdl-42w650a), mert elméletileg van benne 24p true cinema mód - ezzel a fícsörrel reklámozták.
    Ez belelkesített, ezért a tv-n végig teszteltem az összes beállítást: a mac-ről a képfrissítést beállítottam 60-50-24hz-re, film mód a tv-n ki-bekapcsol, cinema 1-2 scene preset, stb. stb.
    Sajnos az eredmény lehangoló lett: csak akkor volt kadenciahelyes a kép, ha a mac 24hz-en játszott le.
    (Ezek szerint ezen a tv-n a 24p true cinema csak parasztvakítás, a sony szimplán becsapja vele a vevőit.)
    A szintetikus teszt mellett persze kipróbáltam rendes filmekkel is, a The Martian nyitójeleneténél a hosszú kameramozgásánál teljesen jól látszódott, hogy mikor kadenciahelyes a lejátszás és mikor nem.

    Így viszont sajna hiába vágyom az atv4-re, kénytelen leszek dedikált médialejátszót venni.
    Ez persze csak az én nyomorom, de esetleg érdemes lenne lefuttatni a tesztet egy atv4-en különböző tv-kre kötve, abból talán jobban kirajzolódik a kép, hogy kinél működne kompromisszum mentesen az atv4.

Új hozzászólás Aktív témák