Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz topaz45 #11550 üzenetére

    1. Biztos, hogy gyenge az a bizonyos ágyvasalat, vagy hogy hívják? Az, hogy dupla vastagságú a deszkád, az a vasalat szempontjából nem kéne, hogy hátrány legyen, annak a vasnak nem az ágykeretet kell elbírnia, hanem két hancúrozó felnőtt egyedet :) Ha meg vastag az anyag, akkor az hosszabb csavarokat is elbír, tehát erősebben lehet rögzíteni a vasakat.
    De azért ezt most ne vedd készpénznek.

    2. a köldök csapolás megoldható, de odafigyelést igényel, pontosan kell fúrni.
    Lehet, hogy nem nekem kellene elmondani a részleteket, mert még kiderül, hogy mennyire nem értek hozzá :) De én nem tanultam, pontosabban csak kísérletezgetés útján...
    Ehhez a mérethez valami nagyobb tiplit illene használnod, tehát ø8mm-esnél nagyobbat.
    Először a bütü(a deszka vége, azaz évgyűrűkl) felől készítsd el a furatokat. Szerintem kérj meg valakit, hogy oldalról figyelje, merőlegesen vezeted-e a fúrót. A legtöbb kínlódást az okozza, ha nem merőlegesek a furataid. Használj fafúrót, vagy a szokásosnál hegyesebbre köszörült csigafúrót. Csigafúróval csak akkor tudsz pontos helyre fúrni, ha először pontozol és egy vékonnyal előfúrsz. A fenyő puha, könnyen "berántja" a fúrót ha nem megfelelően dolgozol vele. A furatok átjelöléséhez vegyél tiplijelölőt. Képet keresgéltem neked a tiplijelölőről és itt van szöveg is hozzá:
    Az átjelölésnél figyelj oda, hogy a megfelelő helyre tedd a munkadarabokat, merőleges legyél, stb. Én - szükség esetén - felrajzolom az illesztés vonalát, odaszorítózok valami anyagot megvezető gyanánt hogy véletlenül se tudjak melléjelölni. (ha nagyok, nehezek az alkatrészek, akkor nem olyan könnyű egyedül finoman mozgatni őket, meg nem árt a megfelelő méretű hely megvilágítás, stb.) Ha átjelölted a furatok helyeit, akkor a gyenge jelöléseket megerősítheted egy pontozóval, illetve én vékony cerkával rajzolok egy nagy "szálkeresztet" rá, ami túllóg majd a furaton és láthatod, hogy a lyuk tényleg oda került, ahova tervezted. (ugyanez van, ha falat fúrok és a kavics, tégla elvinné a fúrót...)
    A ragasztás előtt én mindig alaposan ellenőrzöm, hogy a furatok elég mélyek-e, nincs annál rosszabb, mint amikor a beragasztózott munkadarabokat nem tudod összeütni, mert az egyik tipli hosszabb a kelleténél, vagyis a lyuk rövidebb. (de a tiplikre is figyelni kell, mert néha közéjük keveredik néhány hosszabb) A fúró megválasztásánál arra is figyelj, hogy ne készíts olyan lyukat, amibe csak kalapáccsal bírod beleverni a tiplit. Az a jó, ha finoman megy be a tipli, de nem lötyög. Minél kisebb a tapasztalatod, minél bizonytalanabbul fúrod a merőlegest, annál nagyobb ráhagyással vagy kénytelen dolgozni. Elvileg a fúrógépekhez adnak mélységhatárolót, vagy ragaszd körbe a fúrószárat szig. szalaggal, hogy lásd, milyen mélyen kell fúrnod.
    A ragasztást mondják el a többiek :) fogalmam sincs, hogy egyből meg lehet-e ragasztani egy ekkora keret mind a négy sarkát (sietni kell a ragasztó kötésidejének függvényében) Ráadásul ott a középső merevítő is. A szorítózás is kicsit bonyolult.

    3. A tönkanyáról nem tudom, mit kellene írni? Ha a működési elvét érted, akkor csak a furatok pontos elhelyezése a kérdéses, az meg odafigyelés kérdése. A tönkanya legyen lagalább 3-4cm-re a deszka végétől, hogy az erőhatásra ne tudjon kiszakadni.Én egyébként, éppen a szerelhetőség okán leginkább ezt ajánlanám esetleg sarokvasakkal megerősítve. nem mondom, hogy kiköpött asztalos megoldás, de ahol lapraszerelt bútort árulnak, ott bevált gyakorlat. Én úgy gondolom, hogy a jól megtervezett és méretezett csavarkötés stabil megoldást ad. Amire figyelned kell: a pontos fúrások, a pontosság/pontatlanság függvényében szükséges ráhagyás. Szóval egy 6-os metrikus csavarnak ne 6-os lyukat fúrj, mert bár éppen át fogod tudni tolni rajta, de ha a tönkanya picit is nincs a helyén, akkor szenvedni fogsz. Hogy milyen fejű csavart válassz, ebben bizonytalan vagyok. Süllyesztett fejűt talán ne, mert a fenyő elég puha és könnyen "belefúrja" magát a fej a fába (a korábbi fotómon az ilyen csavart tölgyhöz használtam, az elég kemény). Vannak a nagyobb, lapos fejű bútorcsavarok, szégyen, de nem tudom a nevét... Vagy használsz egy hengeres, belső kulcsnyílású csavart alátéttel és mindezt besüllyesztve a fába (anyagvastagságod van bőven). Úgy illik, hogy egyforma mélységben legyenek a csavarfejek.

    Ahhoz, hogy a tárgy részletei szépek legyenek, az persze sok kis fogás eredménye, elsőre általában ritkán sikerül hiánytalanul. Talán jó lett volna, ha kisebb tárggyal kezded az asztaloskodást...

Új hozzászólás Aktív témák