Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz kisarnold #13626 üzenetére

    "azonban nekünk mégis ez számít és ilyet keresünk"

    Nem tudom, mit jelent a "mi" de ha titokról van szó, akkor csak keresgéljetek... :)

    Az a helyzet, hogy igazán nemes anyagokból nem fogsz rétegelt lapot kapni, mert nincs értelme olyat gyártani. Különféle fafajok vegyítése esetén jó eséllyel pályázhatsz arra, hogy a tábla vetemedni kezd, mert nem egyformán viselkednek a különféle fafajok. Azért gyártani roppant drága anyagokból egy rétegelt lapot, hogy akárhol elvágva az éle felől még szebb legyen, az még szerintem is pazarló értelmetlenség, pedig én kedvelem az extra megoldásokat. Ha már a diót emlegetted, szerinted az mitől lenne szép 1mm-es rétegekben?

    Alapvetően háromféle rétegeltlap anyaggal találkozhatsz: a legáltalánosabb a nyír. Valószínűleg eleve az anyag alkalmas erre a technológiára, szép egyenletes felületet ad. Ha netán ennél keményebb fafajra lenne szükséged, akkor ott a bükk rétegelt lap. Ha pedig sötétebb fafajra vágysz, akkor vannak az egzótákból készült rétegelt lapok. De a kifejezés ne zavarjon meg, ott sem a legnemesebb anyagokból készítik az ilyesmit. Indonéz rétegelt lemez címszó alatt keresgélhetsz.

    Az meg, hogy milyen furnérral (vagy egyéb módon) borítod az már csak pénztárca kérdése. Az élek "optikai játékára" tervezői szemmel ugyan rá lehet játszani, de azért az akkor sem lesz olyan "nemes" megoldás, mintha eleve tömörfából készítesz valamit, vagy egyszerűen élkeményfázod az éleket ha bútorról van szó.

    Amit linkeltem, szép színes rétegek, az is sima nyír, de felkötheted a gatyamadzagot, szerintem köbmétere néhány milka lenne...

Új hozzászólás Aktív témák