Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz bbchris #13770 üzenetére

    Köszönöm a válaszodat!
    Ami még érdekelne, az az, hogy egy mezei késhez viszonyítva mennyivel tartja tovább az élét?
    Ugyanis számomra ez az igazi lényeg.
    Felvázolom, miről is van szó:
    Nagyon sokat kell bajolnom élezés után a késbeállítással. Türelmes ember vagyok, de ilyenkor rá kell készülnöm, hogy a nem létező türelmem is előszedjem. A késhengerem alumínium (innovácijó, egyem meg a szívüket), úgyhogy a mágneses késbeállítót el kell felejtenem. Az imbuszcsavarok igen szűk határok között hozzáférhetők, a munkámhoz viszont rendkívül fontos a tizedpontos késbeállítás, ráadásul az is, hogy szinkronba maradjon az él a mérőskálával. Így termelékeny vagyok, nem jelent semmit az átállítás más méretre. Évek óta nem kell sublerral visszamérnem az eredményt, egyetlen mozdulattal rajta vagyok a kívánt méreten, ráadásul gyakorlatilag figyelem nélkül, ugyanis a kurblim állása messziről mutatja, hány tizedre járok a kívánt vastagságtól. Az emelőorsón a menetemelkedés 2mm, fél fordulat 1mm, és épp 12 óra állásban vagyok egész mm-en.
    Ha mondjuk kibír egy élezés 2-3szor annyit, mint a HSS, akkor számomra az azt jelentené, hogy elég lenne 2-3 évente hozzábabrálnom a késhez.
    Van másik vastagoló gyalum is (sajnos az is csak metibóra sikeredett), a kérdőjeles anyagot abba dugnám, sőt, lehet, hogy mindent, és csak a befejező akkordot bíznám ominózus gyalura, amikor már az utolsó tolással kerülök méretre.

    Vajon mi az oka annak, hogy a HM késsel nincs olyan szép gyalulási kép? Más az élszög? Vagy nem lehet a HM késre olyan tűélt kialakítani, mint a HSS-re? Vagy azt nem lehet lefenni köszörülés után? (de talán nem is kell, mert azon nem képződik tán sorja...) :F

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák