Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz zonusz #17573 üzenetére

    Csak kapkodom a fejem, hogy hol is tartunk most.

    Milyen gépet vettél?

    Szerintem se az MLT100-ban, se a TS250-ben sincs hőkioldó, mégis megbízhatóak, mert jól vannak az erőviszonyok kiszámolítva rajtuk. Persze ezeket is le lehet égetni.

    De hogy elébe menjünk ennek a leégés dolognak:

    Amikor az ember érzi, hogy belassult a gép, és nehéz tolni a fát rajta, akkor húzza vissza, amíg nem késő. Így sosem fog leégni. Azért lassul be, mert olyan feszültség van a fában, ami összefele húz. Ez keményfánál pláne olyan erős tud lenni, hogy egyetlen vágással le lehet égetni egy izmosabb gépet is. (Persze ezek a 4KW-os nagy dögök más kategóriák, de kinek is van pénze sörpadhoz, képkerethez, anyám tyúkjához mégannyi villanyszámlát fizetni, és sokaknak nincs is még 16 A biztosíték se, nem hogy 25A, vagy felette.) Ha visszahúztuk a fát, és újtaroljuk, már jelentősen csökkenni fog a feszültség, hiszen ismét kivágtunk a résből 3mm-t.
    Feszítőék nélkül sose tolj hosszára fát. (És itt jól beállított, és jó méretű feszítőékre kell gondolni.)
    Ha egy fa összefele zár, akkor megteheted azt is, hogy leállítod a motort, bekalapálsz a feszítőék mögött a résbe egy éket, ami nem hagyja megszorulni a fát.

    Ezek egyébként is alapszabályok (egyebek között balesetvédelmi szabályok is), bármilyen jó géped legyen is.
    Úgyhogy ne rosálj be, nem azt jelenti, ha nincs egy gépen hőkioldó, hogy akkor az tehát le fog égni. A Güdére, Einhell-re ez tisztán igaz persze - azokra nagyon ráfér a hőkioldó. Mert a nagyobb vágásteljesítményért nem tették meg, amit meg klellett volna. Egyszerűen rátettek egy nagyobb fűrészkorongot, és úgy már jól hangzik, hogy 57mm-t képes átvágni. De kellett volna vékonyabb lap, erősebb motor, és főleg minőségi vidiás korong is. Meg még sok más is persze, de akkor már ott tartanának árban, hogy mezei barkácsolónak eszébe sem jutna megvásárolni, márpedig az ő piaci részesedésük főképp erre a szegmensre van kihegyezve.

    Mégvalamit:
    Az, hogy nekem évente többször is megáll a hőkioldó miatt, azért alapvetően két dolognak köszönhető.
    - Tempót kell dolgoznom, ha versenyben akarok maradni. A piaci verseny sokszor nagyon késhegyre megy.
    - Tudom, hogy ott van az az áldott hőkioldó, és megvéd a világvégétől. Így az ember bátrabb persze.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák