Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    Dremel Multi-Max.

    Előre vetem, ezt csak azok olvassák el, akik mélyebbre akarnak ásni a multicsiszolók világában. (Na, nem a magmáig, de mélyebbre a szokásosnál.) Másnak száraz és uncsi lesz.

    Mint jeleztem, rárepültem a Metro által kínált 15 ezer forintos Dremelre. Régóta ácsingóztam már egy ilyen szerszámra. Ritkán használtam volna, de olyankor nagyon jól jött volna. Akkor sem izgultam be igazán, amikor jött a fórumra többször is a füles, hogy 25 ért ad a Bauhaus MM-40-et. Mert volt a kezemben a Fein, és az meggyőzött. Azt mondtam, inkább adok érte többet, és akkor az egy életre kipipálva. De ez a 15-ezer az MM-20-ért már igen alá ment a Fein kezdőkészletének.

    Hazahoztam, kipróbáltam, elégetett voltam -és vagyok.
    Aztán tegnap kiadta a feleségem napi parancsba, hogy a fürdőszoba ajtót le kell festeni. Oké, van Multi Dremelem, irány a bolt, veszek rá kaparókést, aminek MM600 a műszaki keresztneve, és indula mandula. Végiglótifutiztam a faluban az összes helyet, ahol csak remény volt Dremel tartozékra. Siker nélkül. Volt egy bolt a városközpontban, ahol 200 forint parkolójegyért megtudhattam, hogy igen, rendelhető, körülbelül egy hét, és megérkezik. No, ez sem járható út, nekem már holnap reggel kell. Utolsónak bementem egy helyi kisgépszervizbe (Tóth kisgépszerviz, Nyíregyháza, Vasgyár u.), és kérdeztem, hogy nem tart-e Dremel tartozékot? (Régebben láttam nála kitéve hosszabbító bowdent a Dremel manikűrözőhöz.) Nincs, nem tud adni, de mert jó a nexus, kölcsön adja a saját Fein Multimasterjét, telefonáljak rá estve, hogy ne felejtse betenni nekem a kocsiba.
    És ma egy szinte vadiúj Fein-el dolgoztam, noha van egy saját vadiúj Dremel-em.
    Amikor hozzáláttam a munkához, hamar konstatáltam magamban, hogy a Fein az bizony Fein. Pedig ez csak egy régebbi 250W-os, de már autolock-os gép. Valahogy másképp esik a fogás rajta, kézbeillőbb. Tekintve, hogy ma volt szerencsém jobban, ráadásul egymás mellett összehasonlítani a Dremelt a Feinnel, el kell mondjam, hogy bár a Fein sokkal vonzóbb sok tekintetben is, a Dremel is nagyon hasonlóan muzsikál ám. Picikével kisebb az amplitúdója. Ez van, amikor jó, van amikor rossz. Pontosabban rossznak nem rossz, csak lassabb. (Meg is fogalmazódott bennem, hogy az lenne egy frankó innováció, ha lehetne az amplitúdót is változtatni.) Úgy 40 perc használat után a Fein-től is bizseregni kezdtek az ujjaim végei. Valószínűleg a dremeltől jobban fog ugyanennyi munka után, mert az könnyebb gép, ergo a motor jobban meg is tudja rázni.
    A festékkaparásba, mint feladatba bele kellett rázódnom. Meg kellett érezni egy három ismeretlenes minden változójának az optimális értékét. Úgy mint rezgésszám, tolóerő, haladási sebesség. Mire befejeztem az ajtó kaparását, bele is jöttem annyira, hogy gondoltam magamban, ha most ezt filmre vettem volna, akkor a Fein cég fizetne ezért, mint reklámanyagért, annyira hatékonyan kaparta le a 40 éves festéket.
    Az autolock az autolock. Olyat érdemesebb venni. Bár az imbuszkulcsos megoldású Dremellel is tudok folyamatosan dolgozni, de nagy figyelemmel kell meghúzni a csavart. Ha túlhúzzuk, az a baj, ha nem húzzuk elég erősen mag, akkor az a baj. A Fein fix befogásánál esélye sincs a késnek lelazulni - briliáns megoldás.
    A Dremelhez nincs bőséges felhozatal feltétek tekintetében. Vagy ötféle van. Ennyi van, ennyit kell szeretni. Adafter nem létezik, amivel befogatható nem saját kés. Mindenki által kínált adafter arról szól, hogy a Dremel kést fogadni tudja egyéb márkájú gép. És ez az adapter dolog, mint írtam is már, egy plusz rizikófaktos a korrekt rögzítés megvalósításához. Ne kottyanjon az, csak öt századot, ugye annyit kottyanni fog jobbra is, balra is. Az hangot termel, még jobban ráz, és forrósodik, tekintve, hogy akár harmicezerrel is meg lehet visíttatni egy ilyen masinát.
    A Dremel feltétek árai szolídabbak, mint a Feiné. Sacc per kábé a Bosch-éval vetekszenek fej fej mellett. A Fein feltét aranyáron van. Meg kell itt jegyeznem, hogy a Fein feltét teljesíteni is tud (A Dremelt még nem volt alkalmam jól meggyötörni.). A géphez kaptam fűrészlapot is. Egy fémhez is használhatót, használtan. Ez a kés elvágta a betonacélt. Igaz, egy sarka kicsorbult tőle, de a kés még egyben van, és lehet vele tovább vágni. Igaz, beletolva ezt a kést a fába, megjelent a füst. De vágott. Valaki számolja egyszer össze, hogy hány mezei vasfűrészlapot kell elkoptatnia ahhoz, hogy elfelezzen vele egy 10-es betonvasat. (Vagy harminc éve kipróbáltam, emlékeim szerint hármat - és ugyanennyi kondás karéj zsíroskenyeret.)
    Vannak Bosch feltétek szép számmal, amiket a Fein gépje is tud fogadni. Ez nagyon a Fein malmára hajtja a vizet, mert bár nem volt még a kezemben Bosch multigép, akármilyen is az, az ábra a következő: A Feinhez jó a Fein kés is, a Bosch kés is. A Bosch-hoz nem jó a Fein kés. Szerintem ezeket az átalakító adaftereket most felejtsük el. Ha valakinek van 20-50 ezer forintja ilyen gépre, azt okosabb úgy rászánnia, hogy tartós is és hatékony is legyen. Szerintem az adafter épp ezt a két dolgot fogja lenullázni.
    S hogy mennyiféle feltét használható egy géphez, a használati értéket az nagyban befolyásolja. Szar érzés volt nekem, hogy van egy új Dremelem, de nincs hozzá kaparó kés. Jó, rendelhető, tehát mégiscsak van. De szemléltetem egy élethű példával. Ma nekem csak festék kaparásról szólt a dal. A Fein készletében csak szögletes spaklival találkoztam (bár nem ültem órákat a böngésző előtt, hogy felderítsem a teljes kínálatot). A Bosch-nak van íves is. Mi a különbség? A szögletes halad, mint a állat. Nagyon könnyen alá tud nyúlni a festék alá. De ha megremeg a kezed, már bele is kapott a kés a fába, amit nem akar az ember, mert drága a jóféle javító kitt. A Bosch ívese nem fog olyan hamar beleharapni a fába, ugyanis az ív megegyezik talán a kés rezgés közbeni útjával.

    Néhány szót a teljesítményről:

    A Fein is, a Dremel is 250W-ot kóstál, amik ma a kezeimben voltak. (Az újabb Fein tudomásom szerint 350 W.) Ennél a munkánál én egy pillanatra sem éreztem, hogy lustulna a gép. És nem is forrósodott. Lehet, hogy a Tóth Gyula kezében forrósodott, amikor betonvasat vágott, azt nem tudom. De a 250 W bőséggel elégnek bizonyult. A fa fűrészelésekor is. Mindkét típusnál. Mondjuk, a a Tecsóban kellene a járólap közül a fugákat kivakarni vele, lehet, hogy érteni kezdeném, hogy minek az a 350 W? Mert most csak azt sejtem, hogy egyszerű marketing dolog, semmi más. Másik dolog, ha a tecsó csempéje közül kellene a cementfugát kivakarnom, akkor nem multigépet, hanem flexet használnék. (Volt már olyan munkám, hogy egy komplett és elég nagy medence összes fugáját kellett kiszednem, újra cserélnem - nem is kerestem vele rosszul.) De az, hogy az MM40 20W-al tud többet, mint az MM20, embernem tudja nekem megmagyarázni, hogy az nem egy üres marketing agymosás.

    Direkt kipróbáltam, hogy melyik géppel milyen pontosan lehet célozni, ha fába merítünk, mert ez nagyon érdekelt. Nagy különbséget nem éreztem. Úgy fogalmazok, hogy kicsit sem. Inkább icipicit. De nem a Fein javára ám! Talán a kisebb rezgőkör okán? Vagy azért, mert a Dremelben vadiúj kés volt, a Feinben pedig egy betonacéllal edzett? :F De mint ha a Dremel, kevesebbet sétált volna visszább, míg be nem merült. (Ennek is technikája van egyébként. A sarkát nyomjuk be először a fűrészlapnak, aztán mehet a teljes él - úgy pontosabbra fog sikeredni mindkét típussal.)

    Tulajdonképpen csak ennyit akartam írni eredetileg.
    Vettem egy Dremelt. Jó gép. És vadi új. Mégis a másét kellett kölcsön kérnem.

    Azért még mindig nem bántam meg a Dremelt. De megfogalmazódott bennem, hogy ha egy kék Bosch-t kínálnának 25-ért, elcserélném rá ezt a Dremelt értékegyeztetéssel. De igazán a Fein-re vágyok továbbra is. Ehhez nincs köze a kromoszómáimnak, sem a tesztoszteronnak. Egyszerűen arról van szó, hogy a Fein az valóban multi. Vagy inkább így: Az a legmultibb.
    A mai napon pedig megtanultam, hogy hirtelen felindulásból nem vállalunk olyan munkát a Dremelre, amihez nincs még meg a feltét.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák