Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Zerdal #32017 üzenetére

    "Amúgy az Extool felsőmaró kés meglepően sokat bírt. Kb 10 m gerendát lekerekített mire elment az éle."

    Ez igen gyenge eredmény. Nekem az Extool készletből a R=9,5mm-es kés rengeteget mart, és még mindig használható. Próbálom érzékeltetni, mit ment.
    Talán 3-4 évig fenyőt, utána bükköt is mart. Előbbiből kilométereket, utóbbiból sokszáz métert kerekített le úgy, hogy előtte 6,3mm rádiuszt martam alá másik késsel. Egyszer volt élezve - és élezés után sokkal szebben muzsikált, mint előtte. Aztán vettem egy Freud kést helyette, és azóta azt használom. Szóval az, hogy martál vele 40 métert, az semmi.

    Milyen fafajt martál vele, és miben nyilvánult meg, hogy elment az éle?
    Főleg az akác, meg talán a tölgy eléggé élgyilkos fafaj. Azért azon is dukálna többszáz méter marás.
    Nem szabad a fának esni a marókéssel pl akkor, ha poros, pláne sáros a fa. Ilyenkor le kell drótkefézni. A kvarc élgyilkos apróság.

    A késeket élezteni lehet. Az Annest egy jó cég, többnyire korrekt. Egy élezésért 1-2 ezer forintot kérnek. Nekem az Extool kibír 2-3 élezést, a Freud, Dimar négyet, ötöt. (Húsosabb vídiát forrasztottak rá.)

    Budapesten a Boronkay cége forgalmaz jobbféle marókéseket. Ez egy jó hírnevű élezőműhely valahol az Őrs vezér és a Keleti pu között félút körül. Nyíregyházi vagyok, én itt szoktam marókést vásárolni. Ha írsz nekik mailt, jelzed, hogy mit kérnél, valószínűleg elpostázzák neked. Itt is vállalnak élezést is.

    A Maktec-eden nincs lágyindítás, ezért ránt indításkor. Arra tényleg ügyelj, hogy kikapcsolva dugd mindig be. Meg lehet szokni, hogy ellenőrzöd ezt minden bedugás előtt. Az a kisebbik baj, hogy ha kiugrik a kezedből - és biztos, hogy kiugrik, ha nem számolsz rá, hogy el fog indulni, akkor leesik, és könnyen javíthatatlanná válik. A nagyobbik baj az, hogy balesetveszélyes. Ki tudja hol áll meg, kit hogyan talál meg?

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák