Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Sterilzona #34537 üzenetére

    Nem volt időm a két linket megnézni, úgy adom most a véleményem - ráadásul van ugyan kompresszorom, de nem dolgozok levegős gépekkel.

    A nagy tartály az mindig előny, kivéve, mikor cipelni köll.
    Nagyban függ azonban attól, hogy mire fogod zömmel használni. Ha levegős gépeket használsz, azok között is vannak legendásan kisfogyasztású remekek. Egy nyolcliteres tartály is kiszolgál pl egy Bostich tűszegezőt, amivel folyamatosan dolgozhatsz.
    Festésnél a pisztoly minősége, és a fúvóka mérete határozza meg, hogy tudsz-e kis tartállyal is folyamatosan dolgozni. Ha festéket szórunk, akkor a kompresszor részéről több dolognak is együtt kell lennie. A főbbek pontokba szedve:
    - állandó, homogén nyomás
    - elég levegő és elég nyomás
    - víz és olajmentes levegő (leválasztók)
    Trükk lehet, hogy átállítod a gépet, hogy hamar kapcsoljon be, amíg olyan feladatod van, ami nagyobb levegőigényű. Jobb gépeken van nyomásszabályozó. Pl állandó 5 baron tartja a kimenő levegőt, miközben a kompresszor 7 baron kapcsol be, és nyolcon ki. Utóbbiak állíthatók. Meg persze előbbi is.
    Fontos, hogy olajos, vagy olajmentes kompresszorod van. Utóbbit sokan nem kedvelik, mert egy teflontömítés, mint kopó alkatrész időnként cserére szorul. Nem annyira a pénz, inkább a vele járó macera nem kedves. Cserébe biztosan nem kerül olaj a rendszerbe.
    Ahogy mennek feljebb a kompresszorok árai, úgy javul a komfort, a felhasználhatóságok köre, és a megbízhatóság. Lehet kompresszort venni jóval félmillió felett is, meg egymilla magasságában. Ez már ipari, professzionális kategória. Nem luxus, mint az autóknál, hanem adott igényeket kielégítő.
    És megfordítva. Minél olcsóbb a kompresszor, annál fapadosabb. A kínálat bőséges.
    Itt is igaz, ami az autóknál: Jobb egy tíz éves BMW, mint egy vadiúj Suzuki. Sokkal többet tud ugyanannyi pénzért. De nem úgy van, mint az autóknál, hogy minél öregebb, annál jobban vérzik a nyaka, és annál közelebb áll a leselejtezéshez. Egy használt öregecske kompresszor egy kisebb vállalkozást még akár élethosszig kiszolgálhat. Ilyennel a gond inkább a tudatos gyors típusváltások okán szok megjelenni. Elavul, kifut, és nincs alkatrész a javításhoz. Aki ért hozzá, ezt is megoldja - mint a veterán autóknál.

    Azzal zárom mondandómat, hogy engem ne a hozzáértőkhöz sorolj. Speciali speciel sokkal több útravalót tud majd adni a tarsolyodba - ő nálunk a festő guru.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák