Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Szalmakutya

    tag

    Na, megnéztem kicsit a szlovák vörösfenyőt. Ez a cég, akit Thyeby is ajánlott, megcsinálja a műszárítást is kamrában, sőt, adott árat szárított köbméterre is (vagyis lenyelik a selejtet). De megmondták, hogy ez nem asztalos, hanem építő minőség.

    Gondolom, ez mindenféle hibákat jelent a fában, mélyen levő, rejtett repedéseket stb. Van egy kanadai pofa, aki egész cikket írt arról, hogy milyen trükkökkel szárítható a vörösfenyő (larch) tényleg jó minőségűre. Azt írja, hogy mivel a nyári és a téli része a fának sűrűségben kb úgy viszonyul egymáshoz, mint a tölgy a luchoz, alapból nem egyszerű a játék.

    Ha komoly mennyiség kéne, akkor Ukrajnában első ránézésre felébe van, mint a szlovák (vagy nagyon elbaszta a fordítást a chrome :). De itt már kamionos adagról beszélünk, mondjuk egy rönkházhoz.

    Én magam szerintem rendelek úgy egy köbmétert a szlovák cégtől nedvesen, aztán majd szépen kiismerem, hogyan szárad stb. Bőven elmegy a műhely-garázs bebútorozására, egy galériára, teraszra stb. Egy köbméterben meg csak lesz pár igazán szép darab, amiből már lakásba is lehet dolgozni. Ha meg nem, még mindig meg lehet venni Dunakeszin 200-ért a szibériait, az nagyon szép anyag, sűrű és a színe is mély vörös. Faragtam is már belőle.

    Ez a kanadai kis cég endgrain vágódeszkákat gyárt vörösfenyőből, azt mondják, sokkal jobban bírja a késnyomot. Mondjuk ahogy a körfűrészen vág a srác, az kicsit erős.. főleg hogy egész nap..

    https://youtu.be/DYu37-vyMLA?t=456

    Nektek nem para?

Új hozzászólás Aktív témák