Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz kavalkád #42790 üzenetére

    Most azt is mondhatnám, hogy ez a különbség a barkács és a háromszor ennyibe kerülő profi között. De sajnos még a profinál sincs biztosíték arra, hogy minden tuti legyen.

    A finomhangolás gépészkedést kíván valószínűleg, tehát az nem segít, hogy csavarokkal állítasz valamit.
    Első körben annak nézz utána, hogy az a homloklap, aminek nekitámasztod a munkadarabot, az hogyan is rögzül az asztalhoz. Jó esetben olyan csavarkötésekkel, ahol van némi holtjáték és tudod kalibrálni a homloklap pozícióját. Szükség szerint fel kell tágítani nagyobbra a lyukat, hogy tudd mozgatni az elemet. A legjobb persze az lenne, ha pontosan meg tudnád mondani egy forgácsolónak, hogy miként marja úgy síkba, hogy pontosan merőleges legyen majd a fűrészlapra (meg magára az asztalra.
    Első körben a 90fokos vágáshoz érdemes beállítani a homloklapot, aztán ha az már tuti pontos, akkor jön az, hogy mit művel a gép a 45-fokos állásban. Elvileg oda fixen beugrik és az lenne jó, ha az erre szolgáló vájat a helyén lenne. Ha nincs, akkor megint jön az ügyeskedés, elkezded kimarni/reszelni azon az oldalon a vájatot, amelyik irányba korrigálnod kell. Ha elérted a megfelelő pozíciót, akkor valószínűleg azt fogod tapasztalni, hogy a 45fokos állásban lesz egy holtjátékod, ahol vagy megtanulod, hogy melyik irányba kell feszíteni, amíg meghúzod a rögzítő csavart vagy kitalálsz valamilyen anyagpótlást oda ahol a holtjátékot szeretnéd kizárni. Látatlanban ezt nehéz megmondani.
    És akkor még szó sem esett arról, hogy a fejező rész zsanérja mennyire pontosan derékszög? Mert a vágásodnak mind a két tengely mentén derékszögnek kell lennie.
    A gépedet mindkét irányba lehet dönteni, de jó eséllyel ha sikerül egyszer belőnöd a derékszöget, utána nem szívesen fogod döntögetni egyik irányba sem. :)

Új hozzászólás Aktív témák