Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mdk01

    addikt

    válasz Soká #47621 üzenetére

    Nem olvastam a szakirodalmat, gondolom belinkeltétek ide, majd visszanézem és átolvasom.
    Gyanítom rosszul van leírva benne egyébként, vagy azért mert félre van fogalmazva, vagy azért mert maga az író sem volt tudatában annak mit is ír.

    A forgácslapokban MDF-ekben is van feszültség. Nem akkora mint egy tömörfában de sokszor előfordul.
    Engem még úgy tanítottak bútorlapot szabni, hogy volt egy "szabász" körfűrésztárcsa amivel elölvágó nélkül, körbe 10mm-rel le volt szabva minden lapalkatrész szabászméretre, majd ezt követően felkerült a "pontos" körfűrésztárcsa és elölvágóval minden alkatrész le volt szabva pontos méretre.
    Ennek két oka is volt.
    Az egyik, hogy a nagy tábla görbe,vetemedett is lehet, főleg a vékonyabb lapok ezért nem mindig ér hozzá az elölvágóhoz(asztal sík+1mm) a bútorlap, tehát nem ért semmit.
    A másik pedig, hogy a nagy táblában van feszültség és a vágás után meg tud görbülni élre(pár milliméter) akár egy ~200x50cm-es lap(lásd. Winner 1-2évvel ezelőtt írt ide egy hasonlót)
    Ahol tanultam ott az Altendorf-on volt egy pneumatikus lap leszorító(elég extra dolognak számított, olyan mint manapság a táblafelosztó gépeken) ami megoldotta, az elölvágós problémát, de az élre elgörbülést nem. Pontos méretre szabáskor használtuk is, mikor hosszú keskeny alkatrészt kellett vágni.
    Abban az időben nem sok helyen szabtak így, mert nem tehették meg, de nekünk így tanították és így is csináltuk.
    Az elölvágós problémát a táblafelosztó pneumatikus leszorító gerendája orvosolja, vagy ha az nem, akkor manapság már mindenki elölmarós élzárógépet vesz ami 1mm-t lemar az élből mielőtt felrakja az élzáró anyagot, ami szintén orvosolja a kitöredezett élt.
    A lapanyag feszültség problémája megmaradt, azt mindenki megoldja ahogy tudja.

Új hozzászólás Aktív témák