Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • hapro

    csendes tag

    Sziasztok!
    Ötlet, segítség kellene a nálam tapasztaltabbaktól lépcső építés terén.
    Adott egy ház ahova kéne lépcsőt készítenem. Itt láthatjátok: http://www.picasaweb.google.com/margittaizoli azon belül a fa menüpontban találhatjátok meg a képeket a jelenlegi helyszínről.
    Leírom a dilemmámat, amit egyébként a helyszínen látva sokkal egyszerűbben el lehet magyarázni, mint így írásban.
    Egy pihenővel ellátott „L” alakú lépcsőt szeretnék készíteni ide. Röviden a problémám az, hogy kicsi a hely, és baromi meredek lenne, de csak az egyik oldalán lenne meredek, a máik oldala meg pont túl lapos. Namost ez így nem jó, mert ha lépcső akkor annak fokai egyformák legyenek.
    A megvalósításban a technikai megoldásokban is várok ötleteket, mert eddig két dolog van a fejemben: az egyik, hogy a pihenő belső sarkát alá támasztom, és akkor egy amolyan fél csigalépcső lenne belőle, különböző méretű fokokkal, vagy egy teljes négyszögletes pihenő egyforma méretű fokokkal, de arról nem döntöttem még, hogy alá támasszam-e vagy sem, ha egy mód van rá akkor nem szeretném, hanem valami átkötő kisebb gerenda féleséggel lenne alulról megtámasztva a pihenő, ami ugye az egésznek adná a merevséget, mert ahhoz csatlakozik az alsó kar és a felső kar is. Szóval jó lenne ennek a pihenőnek jó stabilnak merevnek lennie. Itt is felmerül egy probléma, méghozzá, hogy a pihenő mélysége jóval túl nyúlik a másik oldalon lévő kisablakba, így az áthidaló kis gerenda csak maximum a pihenő közepén futhat át, jóval csökkentve annak stabilitását.
    Az tiszta sor, hogy a falhoz végig oda fúrkálom, de a belső fele még nem tiszta nekem, hogyan is kéne megoldani. Meg talán egy kevés fémet is kapna ahol gyengécskének látom.
    Egy másik dilemma, hogy az alsó karnál lévő terep szélesség elég kicsi, alul pince van, és oda is le kéne járni, így nem lehet ott túl széles a lépcső, és ha követném azt a szélességet a fölső karon is, akkor a padlásnyíláson a lépcső mellett maradna olyan 20-30cm nyílt terület. Ez több szempontból is rossz, mert a padlásteret is lehet így pluszba beburkolni, és jóval kisebb helyen lehetne föl és lepakolni. Azaz itt is van már egy eldöntött tény, méghozzá, a fölső kar szélesebb fokokból fog állni mint az alsó kar. Elég bugyuta megoldás, de így lesz…ha csak nincs valami jó ötlet erre is a mester uraknak.
    Magát a lépcsőt úgy gondoltam, hogy egy ráültetett típusú lépcső lenne méghozzá két oldalt, a lépcső szélein futna a gerenda féleség, és arra ültetném rá a fokokat, kis háromszögekkel. De van egy olyan elgondolás is, hogy szélesebb és vékonyabb anyagot használnék, és akkor a lépcsőfokokat bemarnám ebbe a szélesebb-vékonyabb anyagba, így nincs szükség kis háromszögekre, hanem kívülről csavart kap meg belül ragasztót aszt jólvan.
    A legnagyobb dilemmát a végére hagytam, mégpedig a fokok beosztását.
    Ja…azt le se írtam, hogy a lépcső a fal mellett az alsó lépcső irányában menne fölfelé, és a sarokban kanyarodna jobbra, egészen föl a padlásig.
    Szóval a legnagyobb dilemma az, hogy amit láttok padlás nyílást az alatt ha a nyílás legszélső pontjától mérek 185cm-t lefelé, akkor az a jelenlegi padló magasságtól csak 425mm-re van, de a padlótól nézve mélységben a sarok felé meg 1165mm. Ez meg azt jelenti, hogy 1méter 16cm-ren kéne emelkedjen a magasság csak 40cm-t, itt pihenő, aztán onnan ha 50cm széles fokokat használok alsó karra, akkor onnan meg 185cm-t kéne emelkedjen 90cm szélességben…ez így nagyon nem jó! Valami okosság kéne erre.
    Esetleg ha fél fokokat használnék, akkor több fokkal megoldható lenne a nagyobb meredekség…
    Vagy van egy olyan ötletem is, hogy amikor az emberke megy föl a lépcsőn, akkor úgysem úgy megy föl mint egy cövek, nem húzza ki magát, hanem leginkább a földet bámulja, néz a lába elé, mert biztos fél a mélységtől… :) , és mivel nem húzza ki magát, így egy 185cm-es ember is kényelmesen elférhet mondjuk 170-175cm-en is. Vagy még kisebb nyíláson, ha lehúzza a fejét valamennyire. Magyarán a testtartás nem teljesen függőleges, hanem előre dőlő, és így akár a fejével be tudhat bújni még egy alacsonyabb nyíláson is. A probléma akkor keletkezik amikor próbál lejönni…
    Minden segítőkész ötletet észrevételt, kritikát fogadok.

    A képeket telefonnal készítettem, és épp most vannak feltöltés alatt.

    [ Szerkesztve ]

    http://www.margittaizoli.fw.hu

Új hozzászólás Aktív témák