Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz #74459392 #50636 üzenetére

    Szerintem annyi a gond, hogy a fogalmakkal nem nagyon vagy tisztában, de érthető is, és ne vedd magadra. Én is elkövettem ugyanezt a hibát 20 évvel ezelőtt az olajozással, megtanultam egy életre...
    A kikeményedés annyit jelent, hogy kb. ennyi idő alatt történik meg a kémiai átalakulás, ekkor nyeri el úgymond a végleges formáját a dolog. De ez nem azt jelenti, hogy akkor 6 hétig ragad a cucc hat hét után meg hirtelen klassz lesz. Ezt a kikeményedést inkább csak azért emlegetik, hogy ne kezdj el a friss felületen bútorokat tologatni mert meglátszik. A kikeményedés különben is inkább a viaszra vonatkozik, mert az képez egy leheletnyi finom felületet a fán, annak valóban kell néhány nap, hogy valamelyest kikeményedjen.
    De úgy próbáld elképzelni, hogy a lakk meg az olaj+viasz abban különbözik egymástól, hogy a lakk képez egy kérget a fa felett, olyan mintha kotont húznál, az olaj és a viasz meg inkább magát a faanyagot teszi valamelyest ellenállóvá, elsősorban a vízzel szemben.
    Jusson eszedbe a cipőpucolás, ott is vékony rétegben kell felkenni a pasztát, kicsit hagyod, aztán fényesre bokszolod(tk. visszatörlöd).

Új hozzászólás Aktív témák