Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • varsam

    őstag

    válasz matta2003 #64291 üzenetére

    Én IT szektorban dolgozom fő állásban 8 órában, mellette amikor időm/kedvem engedi asztaloskodom. Vannak "idegen" megrendeléseim is, nem csak ismerősnek gyártok.
    Én 3 éve végeztem a sima asztalos sulit (2 éves képzés), szakmunkás középiskolában, felnőtt képzés keretein belül, államilag támogatottan. Utána mentem tovább faipari technikusira, annak tavaly lett vége. Szintén 2 éves képzés, államilag támogatott, szóval 1 forintomba nem került az egész 4 év. Annyi, hogy asztalos képzésen 95%-ban fával fogtok dolgozni, mi a 2 év alatt egy kis lamináltas szekrényt raktunk össze, az egy konyhához még kevés. Nekem volt szerencsém egy 30 éve szakmában lévővel összetársulni.
    Vállalkozás indításhoz kell a képzettség és én ajánlom hogy váltsd ki a vállalkozóit. Nem kerül sokba, biztonságban vagy, tudsz magadra biztosítást közni, nem bűntetnek meg, fehéríted a gazdaságot. Én egyéni vállalkozó vagyok, általány adozó, mert vannak céges megrendeléseim is, amit KATA-val már nem lehet végezni, előtte KATA-s voltam. Könyvelő kell hozzá. Általány adózóként 80%-os költséghányadba esel, évi majd 7mFt-ig adómentes vagy, minimális egyéb költségek vannak csak (2% iparűzési adó ahol van, könyvelő, kéményseprő...). KATA többe kerül.
    Eszközpark: ez egy nem egyszerű kérdés, itt majd a munkák adják, hogy mire lesz szükséged és lehetőséged, helyed. Lapszabászattal ugye a nagy munkákat meg kell csináltatni (szabás/élzárás), kézi gépeket pedig tudsz venni. Laminált lapos bútorokhoz amik kellhetnek így hirtelen: behajtók (több nem árt), lapostiplimaró, dekopír, merülő fürész + sín, porszívó, állványos fúró pántoláshoz, szorítók, felsőmaró kellhet, és a kézi szerszámok, mérőeszközök. Amit itt ajánlani tudok, hogy ha tényleg komolyan gondolod, akkor engedd el a belépő parkside és hasonló cuccokat, azokat úgyis könövöd aztán veszed a rendeset és csak feleslegesen költötted rá a pénzt, a munka minőségéről, gyorsaságáról nem is beszélve.
    Szállítás: minél nagyobb, annál több minden fér bele.... Költözető cég szóba jöhet ha kell.
    Műhely: minél nagyobb, annál több minden fér el....
    Felmérés: én személy szerint nem kérek érte pénzt, mivel nekem másodállás, úgy effektíve sokat nem dolgozom, tudok válogatni is, és ritkán volt hogy nem kaptam meg a melót, amit mégse, azzal pedig így jártam.
    Egyedül: sok mindent lehet, de azért a cipelést, pakolást nem egyszerű, néha lehetetlen egyedül megoldani, oda kellhet segítség. Pl egy beépített hűtőhöz való, 240-es szekrényt felvinni a 4. emeletre lift nélküli házban. Itt még opció lehet ilyenkor egy költöztető rendelés és árba beépítés.
    Work-life: csak tőleg függ.
    Képzés, új dolgok: Először is suli, aztán ahogy előttem is írták, YT, Pinterest, másik asztalosokkal beszélgetés, bútorkiállítások (pl konyhakiállítás), nagyáruházú bútorok tanulmányozása stb.
    Árképzés: munkafüggő, de egy jó kiindulási alap lehet egy anyagár = munkadíj alapszámítás, aztán a többit adja a bonyolultség, logisztika stb..
    Hirtelen ennyi, ha van még kérdés, jöhet

Új hozzászólás Aktív témák