Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • pali923

    aktív tag

    válasz ph_5.5 #64305 üzenetére

    Szerintem a magyar vállalkozásindítás legsötétebb lova, hogy melyik szakmához milyen végzettség vagy engedély szükséges. Még az sem világos, hogy hol milyen engedély kell ilyen vagy olyan műhely vagy telephely létrehozásához. Ilyen ügyben az önkormányzat vagy az építési hatóság tud valamit mondani.
    Én könyvelésből élek, és senkinek nem tudok tanácsot adni ebben a kérdésben. A legszebb az, hogy az erre hivatott ügyintézők sem, ugyanis nem létezik olyan jogszabály, ami ezt pontosan szabályozná. Illetve ezernyi jogszabály van, ami ilyesmiről szól, és senki nem látja át az összeset. Ezért elég nagy tere van a különböző önkormányzatokban vagy egyéb hivatalokban üldögélő ügyintézőknek.

    Ez egyértelműbb bizonyos építési vagy speciális tevékenységeknél, villanyt sem szerelhet, és orvos sem lehet akárki, de szerintem asztalos vállalkozáshoz nem szükséges mindenféle papír. Ott azért nem életveszélyes dolgok készülnek általában. Az meg elegendő, ha valakinek a vállalkozásban van megfelelő végzettséget igazoló irata. Olyan is előfordul hogyha valamilyen szakmai végzettséget követel meg egy hivatal, hogy kötnek megbízási szerződést valakivel, akinek megvannak a papírjai. Aztán ez az illető vagy részt vesz a vállalkozásban, vagy nem, ezt senki nem ellenőrzi. Ez a megoldás sok cégnél.
    Nem futnak össze különböző hivatalok ügyei. A NAV meg tudja nézni, hogy a megbízott kap-e bért vagy mást, be van-e jelentve egyáltalán, de azt nem tudja, hogy kell-e ez az ürge abba a vállalkozásba valamilyen szakmai előírás alapján. És viszont: az engedélyeket kezelő szerv nem lát rá a foglalkoztatási adatokra.

    A helyzet reménytelen, de nem komoly.

Új hozzászólás Aktív témák