Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • T J

    tag

    válasz matta2003 #64291 üzenetére

    Suli:
    Lehet hogy ki lehet bekkelni nélküle, de jó ha van, és szerintem vállalkozóként ciki ha nincs. Ha attól eltekintünk, hogy a tananyag hány évtizedes lemaradásban van az aktuális jelentől, ... a fa évezredek óta változatlan, valamennyi használható ismeretet azért ad, és legalább a tevékenységek kiválasztásánál nem korlátoz a hiánya.

    Vállalkozás indítás:
    Nézz körül az ÖVTJ listában. Úgy rémlik vannak
    - végzettség nélkül végezhető,
    - végzettséghez kötött,
    - végzettséghez ÉS telephelyhez kötött tevékenységek.
    Illetve engedély-, vagy csak bejelentés-köteles tevékenységek. Az engedély, az kb a nukleáris hulladéklerakó szakhatósági engedélyét jelenti. Ami bejelentés köteles, az már az önkormányzat engedélyéhez kötött (mint pl a telephely).
    Nézd ki a listából ami téged érdekel, és a kormányablaknál telefonon megmondják melyik mihez kötött. Valamiért az az adatbázis nem nyilvános. :F
    Nekem "bútor- és épületasztalos-ipari technikus" végzettségem van, de a gyártást ki kellett vegyem a tevékenységi körömből, mert a telephelyem nem ipari övezetben van (bérelni meg nem akarok). De nem nagy gond, mert a 43-asok beleférnek a 80% költséghányados átalányadóba.

    Ügyfélkaput kell nyiss (ha még nincs), ott fog veled levelezni a NAV. Ezt az önkormányzatnál személyesen igényelheted. Ha ez megvan, otthonról fél óra alatt nyithatsz, zárhatsz, szüneteltethetsz és folytathatsz vállalkozást (a törvényben szereplő megkötésekkel).
    Ha megvagy, az EVNY-lekérdező felületen csekkolhatod a státuszod.

    Adózás:
    Azt mondják érdemes a legkisebb/legegyszerűbb adózást választani, amibe beleférsz.
    Megérdeklődheted az ÁFA-mentes KATA-t.
    Addig lehetsz KATA-s, amíg csak magánszemélynek számlázol. Havi 50 ezerbe kerül ha főállásban vállalkozol, 25 ezer ha főállás mellett vállalkozol, és ~9 ezer ha szünetelteted a vállalkozást és főállásod sincs (ha van főállásod akkor 0).
    KATA-sként CSAK magánszemélynek számlázhatsz. Ha vállalkozásnak is kiállítasz egy számlát, akkor kivágnak a KATA-ból, SZJA szerinti adózásba, ami kb dupla költség.
    Fél év vállalkozás után, következő évtől lehetsz átalányadózó, és számlázhatsz vállalkozásnak is. Ez most kb 80 ezer / hó (nem tudom pontosan), szüneteltethető ez is.
    HIPA - önkormányzati adó, mértéke az adóalap kb 2%-a /év.

    Műhely:
    A hely a legnagyobb gond szerintem ebben a szakmában, a másik meg a feneketlen zsák, amibe a gépek árát szórod. De a bérelt műhely az nagyobb zsák, ráadásul állandó költség.

    A hely-hiány hosszútávon behatárolja a fejlődési lehetőségeidet: milyen gépeket vásárolhatsz, mekkora bútor fér el összeszerelve, stb. Ha nem tudod a helyet megoldani, az eleve megpecsételheti a vállalkozásod sorsát. Illetve maradnak a helyszíni munkák: nyílászáró beépítés, ajtó-ablak passzítás, karbantartás, ilyesmi.

    50 nm terület még szenvedős, de már használható: tologatni kell a gépeket, meg pakolgatni ide-oda hogy elférj. 150nm-től lehet az ahol már fellélegezhetsz, és hozzáférsz bármelyik géphez anélkül, hogy előtte valamit arrébb kéne raknod. Belmagasság >3m ha lehet.
    Fűtés jó ha van: lakkok, ragasztók fagyveszélyesek, de a bútor és a gépek is bepárásodnak ha hidegből melegbe viszed őket. Bár utóbbi télen a szállítástól is bekövetkezik, de talán kisebb mértékben. Vegyes-tüzelésű kazán az ideális (radiátorokkal), amiben a hulladékoddal fűthetsz.
    Áram jó ha van 3x32A, de sokan elvannak kevesebbel is.
    Száraz helyiség legyen, ne dohos/ beázós.
    Ha ipari telephelyen bérelsz, akkor a mindenféle ellenőrök is hívatlan vendégeid lehetnek.

    Ismerek olyat, aki otthon, fóliasátorban dolgozott. Hát abból biztos olcsóbb felhúzni elegendő méretűt, de nincs semmi hangszigetelés, szomszédokat (ha vannak) zavarni fogja a zaj, és a színesfémgyűjtők könnyebben kirámolhatják. A földből kiáramló pára meg tönkre teheti a bútort.
    Ismerek olyat is, aki beleugrott a mély vízbe: bérelt nagy műhelyt, lízingelt nagy gépeket, aztán csődbe ment, mert nem tudta kitermelni a költségeket.
    És ismerek olyat, aki megfontoltan, sok munkával, szép lassan fejlődött, és húsz év után még megvan. A bérleti díj neki is fájó pont volt, de ma már saját, nagy műhelye van, csak távolabb kellett költöznie kicsit a fővárostól.
    Általában ebből lehet választani:
    - nagyobb műhely, távolabb, olcsóbb bérleti díjjal, de magasabb szállítási költséggel,
    - kisebb, közelebb, drágább bérleti díjjal, olcsóbb szállítással, vagy
    - saját, olyan amilyen, de ingyen van.
    Én utóbbit javaslom induláskor, aztán majd meglátod.

    Nekem volt pár olyan munkám (üzletberendezés), aminek a helyigénye meghaladta a műhelyem befogadó képességét, de szerencsére használhattam a a helyszínt. Úgyhogy eleve oda szállíttattam az anyagot, és odaköltöztem a műhellyel néhány hónapra. Alkalomadtán jól működhet ez is.

    Géppark:
    Általánosságban fontos a meggondolt költekezés, a költség/haszon elv alapján. Nem versenyezhetsz a hobbistákkal, akik a milliós informatikusi fizetésükből mindenféle színes, csilivili játékszereket megvesznek, mert nekik nem szempont a megtérülés.
    Vállalkozóként szempont. Egy jó munkához megveheted a drágább gépet is ha szükséges (és ha az előleg már a zsebedben van), de amit nem fogsz (ki)használni, azt jobb otthagyni a boltban ... egyenlőre. :)
    Ha egy gép ára nem térülne meg az adott munkából, de volt már ilyen munkád és/vagy számítasz még hasonlókra, akkor is érdemes lehet a jobb gépet választani, amivel mérgelődés nélkül dolgozhatsz, és egyáltalán alkalmas pontos munkavégzésre. Mert az a legdrágább, amit kétszer kell megvenni (szokták mondani). Természetesen kockázatos reményekre alapozni bármilyen döntést, és a munkák sem kiegyensúlyozottan jönnek.

    Kocsi:
    El lehet lenni egy kombi autóval is, alkalmankénti teherautó bérléssel. Ez a munkáid mennyiségétől, méretétől függ.

    Egyéb:
    Weboldal, online piactér, szórólap, potenciális vevők közvetlen megkeresése. Mind hozhat valamennyi munkát. Google térképen feltüntetés is, de lehet azt a színesfémgyűjtők is nézhetik, és szeretik az asztalosműhelyeket.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák