Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kereplő

    csendes újonc

    A mikroszálas kendő finomszerkezete úgy néz ki, hogy maguk azok a kicsi szálak is hosszába fel vannak hasítva 6-8-stb mikroszálra. Ettől lesz óriási a felülete, és lesznek benne annyira miniatűr rések. Ennek fényében gondoljuk át, hogy mennyire nem mindegy, hogyan mossuk ki őket, továbbá, mi történik velük a mosás, illetve szárítás folyamata során!

    MF kendőt nem mosunk mással, csak MF kendőkkel - a pamut, len, stb. szövetekről leszakadó szálak eltömítik a mikroszálak réseit! Pláne nem mosunk együtt más természetű szennyeződéses MF kendőkkel. (hardcore detailerek még a felnis kendőiket sem mossák együtt a karosszériára használtakkal a keresztszennyeződés elkerülésére; ebben lehet vmi, de... az én gépem jól mos, nem hiszem, hogy ez gond lenne, de mindenki maga gondolja át)

    Mosópor tilos, mert nem garantált a tökéletes oldódás, a pormaradványok eltömítik a mikroszálak közötti rést. Használjunk folyékony mosószert, lehetőleg olyat, amiben nincs színezés és/vagy illatanyag. Ha nincsen kifejezetten MF-mosásra alkalmas szerünk, tulajdonképpen nekünk a legputtóbb folyékony mosószer lesz a legjobb, hisz az illat+színanyag eltűnik azonnal az ilyenekben.
    Gépe válogatja, nekem az 1:15 hosszú program tökéletesen mos. Ha már beleszáradt a kendőbe a trutyi (mert azért én is megvárom, míg összegyűlik annyi, amennyi tisztességgel kitölt egy mosási adagot), érdemes egy előmosóprogramot is beletenni. Ez kb negyedóra, de sokat segít a folyamat hatékonyságán.

    Öblítő szintén tilos, mert tömít; maximum egy kis ecet, hogy az esetleges mosószermaradványokat eltávolítsa. (Mosószerek lúgosak, ecet savas, így közömbösíti az esetleges maradványokat)

    Maximum 60C fokon mossunk, különben meg/összeolvadnak a szálak; én 50C-nál húzom meg a határt. Ugyanez a hőmérséklethatár vonatkozik a szárítógépre. Ne 30fokozzunk, mert a waxos anyagokat ki kell oldanunk, hisz pont azért használjuk a kocsira, hogy tartós legyen, no, ezt ki is kell szedni valahogy, ehhez viszont kell az erő, a hőfok. A kendők cetlijére is 60fok van írva (amely cetlit mindenki gondosan letépi használat előtt, ugye?)

    Szárítógépben isteni "fluffy" lesz megint az MF kendő, lévén az állandó mozgás és levegőbefúvás szépen fellazítja a szálakat. Kötéten szárítva ez nincs meg, meg minek vacakoljak vele, ha van gép, de ha kirázzuk mint anno a szőnyegeket, az sokat segít ezen.

    Hogy jó-e még a kendő, azt onnan tudjuk megállapítani, hogy csap alá tartjuk szárazon: ha legurul róla a víz, akkor baj van vele, ha rögtön magába szívja, akkor jó.

    Megmondom őszintén, én kínai kendőket használok, teljesen meg vagyok velük elégedve; egy-két próbarendelés után veszek nagyobb adagokat, ami gazdaságos folyamatos rotáció mellett hosszú élettartamú a szett. Szeretem szín alapján rendelni őket, így mindig tudom, hova nyúlok. Leginkább a világos színűeket, preferálom, merthogy látom, mit szed le.

    Asszonypajtás általában nem örül a hobbímnak, de amikor adok neki rendes MF kendőt a háztartásra a túlárazott vileda és egyebek helyett, ami tényleg működik, meg a zuhanykabin is kapott egy Collinite845-ös lezárást, azóta a sikamika helyett egyszerűen csak át kell törölni, stb., stb., azóta kicsit más a helyzet. :-)

    Bocs, ha hosszú voltam, de talán találtok benne hasznos dolgokat is.

Új hozzászólás Aktív témák