Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • AIex

    tag

    válasz zolikaDB #49106 üzenetére

    Árkategóriában hobbi gép, de talán pont nem a hobbistáknak való.

    Jó polirozó egyik alap funkciója az, hogy terhelés alatt tudja tartani a beállitott fordulatszámot (*konstans elektronikával rendelkeznek), kis túlzással nagyjából mindegy, hogy mennyire nyomod rá, vagy mekkora felületen érintkezik a szivacs a karosszériával.

    Ezek az olcsó gépek nem rendelkeznek konstasns elektronikával, a fordulatszámszabályzó csak egy potméter. Beállitod mondjuk 4-esre (fordulatszámot felesleges irni, mert sokszor adott fokozatban nem is egyezik az üresjárati fordulatszám, az adattáblán feltüntetettel), jónak tűnik a sebessége, majd amikor a szivacs érintkezik a felülettel, akkor visszaejti a fordulatot. Ilyenkor elkezdhetsz játszani a potméterrel, hogy megtaláld azt a fokozatot, amikor a gép érdemben dolgozik, de nem forog túl gyorsan ahhoz, hogy túlmelegitsd a fényezést, és kárt tegyél abban. A hagyományos rotációs gépek amúgy sem feltétlenül ajánlottak kezdőknek (mondjuk nem tudom, hogy az vagy-e), mivel sokkal több odafigyelést igényel, mint egy DA-s gép. Szóval alapvetően lehet ezzel is dolgozni, csak nem jó vele, meg sok rutin kell hozzá. Ha mindenképpen ebbe az irányba mennél, akkor én vennék bontoba 1-2 bontott elemet, és azon gyakorolnék, hogy szerezz némi rutint, és kiismerd a gépet, majd csak utána próbálnám élesben. Ezen felül, bár az alapgép ára csábitó, de számold hozzá azt is, hogy meg kell venned a szivacsokat, plusz a pasztákat, ami olyan 20-40e Ft-os nagyságrend.

    *konstans elektronikával rendelkeznek
    Konstans elektronika lényege, hogy a villanymotor forgorészén van egy jeladó, ami alapján a gép folyamatosan figyeli a fordulatszámot, és ha azt érzékeli, hogy nagyobb mértékű eltérés van az előre beállitott értéktől(terhelést kap a gép), akkor kvázi egyre több "áramot" enged a motornak, hogy képes legyen tartarni a fordulatszámot, ha pedig csökken a terhelés, akkor automatikusan kevesebb áramot "ad" a motornak, hogy ne lépd túl az előre beállitott értéket. Kicsit sarkitva, de pepitában ua. mint a tempoat.

    Rotációs vs. DA.
    Nem tudom, hogy ismered a két gép közötti különbséget, és bár van róla részletes leirás az összefoglalóban, de egy picit kitérnék erre is, legyen valamennyire teljes ez a hsz.

    Szóval a sima rotációs polirozók. Ezek a gépek egy sarokcsiszolóra hasonlitanak a legjobban, tulajdonképpen mondhatjuk, hogy az is, csupán kevesebbet forognak. A DA-s gépek egy fokkal összetettebek, mivel azok nem csak forgó mozgást végeznek, hanem közben a pad egy excenter pályán is mozog. Mivel a DA-s gépeken a pad nagyobb utat jár be, igy ugyan azon leválasztási képességhez sokkal kisebb fordulatra van szüksége, mint egy hagyományos rotációs gépnek. Mivel alacsonyabb a fordulata, ezért a fényezést is lasabban melegiti fel, illetve heviti túl, ha az ember figyelmetlen. Bár jól polirozni nem egyszerű, de a korábban emlitett technológia különbség miatt, jól polirozni, sima rotációs géppel talán még nehezebb, mint sima DA-s géppel, illetve biztosan több odafigyelést igényel, hogy ne hevitsd túl vele a fényezést.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák