Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • aldebaran

    őstag

    Egy kis olvasnivaló annak, akit érdekel:

    A cikk

    Melyik hőmérsékletnek higgyünk?
    Bizonyára már sok olvasónak feltűnt az a tény, hogy ahány cpu hőmérséklet monitorozó program létezik, annyiféle hőmérsékletet mutatnak Core 2 Duo és Core Quad processzorok esetén. Ez érdekes probléma, hiszen a hőmérsékleti adatot a processzorban lévő szenzor közli. Hogyan lehetséges mégis, hogy különböznek ezek az értékek? Ehhez meg kell ismerkednünk néhány fogalommal.

    Tj.max
    Ez az érték az a hőmérséklet, melyet elérve a processzor hővédelme automatikusan bekapcsol, elkerülvén a túlmelegedést. Ezt nem lehet kiolvasni a proceszorból, ezért minden program saját maga tárolja ezeket az értékeket, a különböző Core processzorokra. Egy gond van csak ezzel, miszerint az Intel csak a közelmúltban volt hajlandó közölni egyes szériák (E7000, E8000 és egyes EE kiadások) Tj.max értékét, a többi Core processzoré pedig továbbra is homályban maradt (kivételt képeznek a mobil változatok).

    Miért fontos a Tj.max?
    Tény, hogy a processzorokban levő szenzor közöl egy hőmérsékletet, de nem valós hőmérsékletet. Ez a közölt érték valójában a processzormagok hőmérsékletének Tj.max-tól való eltérését mutatja. Vagyis tegyük fel, hogy a Tj.max 100 °C, a közölt adat 68 °C, akkor a processzor hőmérséklete 32 °C. És itt már meg is találtuk a választ a problémára, miszerint csak néhány modellnél tudjuk, hogy mennyi a Tj.max valójában, e nélkül pedig nem tudjuk meghatározni a pontos hőmérsékletet.

    szerk: az EVEREST-ben a Tjmax-ot az alaplap/cpuid-ben találod.

    [ Szerkesztve ]

    Gandhi mondta: "Élj úgy, mintha meghalnál holnap. Tanulj úgy, mintha örökké élnél."

Új hozzászólás Aktív témák