Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • KROK640

    veterán

    válasz bul07 #158002 üzenetére

    Igen, az aktívkorúak ellátása. Az a 22800ft most.
    Régen (2012 január 1-ig) 28800ft volt egyébként. Akkor csökkentették le 22800-ra. És tiszta vicc, hogy 11,5 év alatt egyetlen fillért sem sikerült rajta emelni, sőt, el lett választva mindenféle nyugdíjtól és minimálbértől, amivel régebben összefüggésben volt, hogyne is kelljen emelni.

    Összehasonlításul : 2012-ben, mikor 22800ft lett ez (28800ról), akkor 257ft volt egy kiló kenyér 19ft egy zsemle. Most ugyanez 966ft és 69ft. Tehát 88,7kg kenyér vagy 1200db zsemle helyett 23,6kg kenyér vagy mindössze 330 zsemle kapható, ami már jól mutatja a reális vásárlóerő csökkenést, de akkor még nem néztük, a húst, a tojást, a sajtot, a tejet, zöldségeket és gyümölcsöket. Plusz ugye ezek összeadódnak, mert nem csak egy valamit veszel drágábban hanem mindent (is). Mindezalatt az energiaárak is emelkedtek, de pl a helyközi buszjegyárak is kaptak rendesen! Most 1.-étől, közel 50%-os áremelkedéssel leptek meg!

    De egyébként ha a fizetésekhez arányosítom a 22K-t, akkor most valahol 56 és 64 ezer ft között kellene lennie, ami még mindig édeskevés, de nem ennyire nevetségesen. (mondjuk akor nem érné meg elmenni közmunkásnak, nekem legalábbis az a plusz 10-15 ezer nem érné meg egy 64 ezres segély mellett a totál korlátlan szabad idő VS napi 8 óra munka relációját).

    Ez a 22800ft most manapság arra jó, hogy nem kell egészségbiztosítási hozzájárulást fizetni (havi 9000ft), meg az embernek kijön belőle két bevásárlás, vagy egy-két havi számla.

    Mondjuk én ennek az értéktelenségén nem is bosszantom magam, ugyanis egy kivétellel eddig akárhányszor gondoltam, hogy megigénylem egy kis pihire valami kiskaput mindig találtak, hogy miért nem jár, mintha azért kapnának jutalékot, hogy minél több mindenkit elutasítsanak. Persze nem mindenhol van ez így, ismerek én is olyan embert (másik településen él) aki évek óta éli világát a 22800-on, folyamatosan.
    nekem egyszer adták meg sok-sok éve (még akkor szerényen meglehetett volna belőle lenni) de akkor is 2-3 hónap múlva rögtön már vittek volna közmunkára.
    És ahol én élek ilyen szempontból is peches település, mert itt a közmunkás is annyit dolgozik mintha rendes munkahelyen lenne, nemcsoda, hogy akinek csak minimális esélye is volt leléptek, 30 főből maradt 6-7 fő, de ezek közül 2-3 már annyira nyugdíj előtt, hogy csak kitartani akar. Ugyanakkor megbízható forrásból halottam olyan településekről ahol a közmunka arról szól, hogy kivonulnak a munkaterületre és isznak / télen a kocsmában melegednek testületileg.
    Olyan Heves megyei helyről is hallottam, ahol november 1-től március végéig csak hetente egyszer aláírni jártak be a közmunkások, és közmunkás fizetésért volt otthon ülés, kivéve ha leesett a hó, akkor menni kellett. De ez már mindjárt jobban hangzana.
    De olyan települést is tudok, ahol reggel 7-kor kezdtek, mit kell leseperni, elgereblyézni stb, ha kész voltak , mehettek haza... ha ez reggel 10 volt, akkor mára ennyi volt. Ezt is elfogadhatóbbnak tartanám.
    Szintén másik példa : van olyan település ahol ezeket a köztelező köröket gyorsan megcsinálják, majd elmennek a falu melegházaiba dolgozni, aminek terményét eladja a önkormányzat, nekik folyik be pénz, a közmunkások meg fizetéskor a fizetés mellé kapnak egy zsebbe borítékot is kb még egy fizetéssel).
    Azért vannak is alternatívák, amikkel a közmunkát is vonzóbbá lehetne tenni, de ez ugye nagyon nem cél. (Pláne ott nem, ahol élek).

    A közmunka számomra totál nem opció (pláne, hogy sokat járok külföldre dolgozni), de ahogy elnéztem ez a 22K se nagyon. Most mikor hazajöttem Ausztriából, gondoltam elmegyek és megigénylem. Miért ne?
    Hát kiderítették, hogy nem jár (természetesen), mert ha más nem, akkor ők úgy gondolják, hogy az együttműködést szakítottam meg (bejelentettem nekik, hogy elmegyek dolgozni, de találtak valami hátsó kiskaput, hogy ez mégis miért rúgott fel bármit is). Ennek ellenére szeptemberben visszamehetek ha gondolom, és akkor megigényelhetem (október vége november eleje már pénz is lesz belőle). Persze gondolom ha utána kimegyek Ausztriába akkor rögtön nem lesz rá mód, hogy még ezt a hatalmas nagy pénzt is kapjam mellé :D

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

Új hozzászólás Aktív témák