Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • *Ropi*

    félisten

    Sziasztok!

    A segítségeteket kérném: fotózáshoz keresek olyan kézi lámpá(ka)t (5200-3200 Kelvinig: az XML-L2 T6-3B, T6-4C, T5-5B, T4-7A, vagy hasonló színképű L.E.D.-ekkel), ami (fontossági sorrendben) >92% CRI értékű (az emberi bőr helyes tónusa miatt), ha nem fókuszálhatóak akkor kb. 3 méterről már 1 méter átmérőjű kört rajzolnak (thrower lámpa módjára, de azon belül lehetőleg homogén eloszlással, karakteres hotspot nélkül), a teljesítményük ha nem is fokozatmentesen állítható de lehetőleg minél több lépésben lehessen szabályozni és legalább 1 órát bírnak 1 szett akkuval (esetleg olyan driver is jó lenne mint amit nemrég itt láttam a topikban - a Manker T01-ben lévő, hogy programozhatóak a teljesítményszintjei). Az akku bármilyen típus lehet és az sem akadály ha magamnak kell összerakni a lámpákat. Előnyt jelent, ha vízálló (bár ezt ma már tippre szinte mindegyik tudja) és a kapcsolója sokat bír, mert sokat lesz kapcsolva (főleg, ha egy hoston cserélgetem a reflektorokat, meg ha nem kell feleslegesen világítania inkább lelövöm, hogy ne fűtsön). Gondolom a melegedés kritikus: nem tudom, mennyire lenne kézben tartható (átvitt és szó szerinti értelemben is), max. állványra tesszük, az úgyis mindig van nálunk. :)

    Jelenleg a vakuk mellett egy Lowel ID Light-ot használunk legtöbbször: ezt szeretném velük kiváltani (azért nem a GL-1-et veszem, mert nincs hozzá 6-700 USD-nyi kedvem - így is túl sok(k) áll a felszerelésben :D). A Lowel-ben szabvány 12V-os, 55 és 100W-os, H1 foglalatú autós izzó van. Az egyik problémám vele, hogy a párok közül néhányan jelezték: lehetne szemkímélőbb (már az 55W-os izzótól is lehet hunyorogni, ami egy fotón ugye nem előnyös :D), a másik, hogy pár perc után tojást lehet sütni rajta, viszont kell neki 10 perc, hogy kihűljön - a helyszínek közti gyors mozgásban ez is és a mérete meg a külső akkuja is problémát jelent a szállításánál. Láttam H1 foglalatba való 50W-os L.E.D.-es megoldást, azokkal van valakinek véletlenül tapasztalata a színképükre vonatkozóan? A Lowel-t egy 11.1 voltos, 5 AH-s Li-Po akkuval 1 órán át tudom maximum fényerőn használni az 55W-os izzójával (jóval könnyebb és kisebb, mint egy SLA cella: minden kiló és köbcenti számít a táskáinkban), így már van IMAX B6AC töltőm. Amit várok a L.E.D.-es megoldástól: hasonló fényerő és működési időtartam mellett kisebb, kompaktabb méret és tömeg, vízállóság (és esetleg gyorsabb lehűlés). Példaként karakterisztikában a Lowel fénye hasonlít jobban egy thrower lámpáéra: 2/3 teljesítményre leszabályozva kicsit elcsúszik a fehér pontja 3200-ról (~2900 Kelvin: "meleg" fény):

    Hasonló narancs színű (CTO) szűrővel a vakun, de itt már szórtabb a fény:

    A 92+ CRI értékhez azért ragaszkodom, mert már van egy ICElight klónom, ami ilyen jó CRI-t tud és annyira passzol vele a bőrszín, hogy valódi napfénnyel, fej fej mellett összehasonlítva sem lehet megmondani, hogy nem azzal lett derítve (a fotó egy sötét szobában a lámpával, a lámpával, a könyv maga pedig valódi napfénnyel van megvilágítva) - viszont annak a hengeres kialakításából adódóan nagy a félreszórása.

    Arról van infótok, hogy lehet-e úgy lámpát rendelni, hogy 1 host és több reflektor (gondolom mindhez külön driver kell, tehát nem lesz sokkal olcsóbb, csak praktikusabb)? Mert színképre az U2-1A kivételével a másik 4-é mind jó lenne, hogy mindenféle körülményekhez tudjak alkalmazkodni: tudnám cserélgetni őket a hoston.

    Elnézést kérek a terjedelemért (gondolom a képeken megmutatva egyértelműbb mire gondolok) és köszönöm a tippeket előre is! :)

    [ Szerkesztve ]

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Új hozzászólás Aktív témák