Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Chris Kiki

    senior tag

    válasz saril #68961 üzenetére

    Lehet, hogy csak eltévesztette.

    "Ha fókuszálod a fényét akkor csökken a kisugárzott teljes fénymennyiség (lumen), ellenben nő a fényerő (cd)"

    Már miért csökkenne a kisugárzott fénymennyiség? A LED ugyanolyan erővel fog világítani, ugyanannyi foton fog kilépni a lámpatestből, legfeljebb kisebb/nagyobb helyre fókuszálódik. A Lumen állandó.

    (#68962) Gargouille

    Nincs ilyen, hogy igazam lehet. A fizika nem demokratikus szavazáson dől el. Az, hogy egy fizikai mennyiség használatának mennyi haszna van adott esetben, nem az én dolgom eldönteni. A lámpa és emittergyártók ezt használják egzakt adatként megadva.

    "ő a lámpából kilépő lumenekre gondolt. "
    Mint fentebb írtam, a lámpából kilépő Lumen változatlan marad, tehát ez sem állja meg a helyét.

    (#68963) gyapo11

    Úgy értem. A vissza nem verődő és egyéb felületeket és egyéb külső tényezőket kellene elfelejteni. A Lumen a lámpatestből kilépő fény mennyiségét adja meg. Nyilván van valamennyi differencia az emitterből kilépő és a lámpatestből kilépő fényáram között, hiszen tökéletesen fényáteresztő=fényvisszaverő optika nem létezik. Ha tudná valaki nagyon pontosan mérni egy időben az emitterből kilépő fotonok mennyiségét és a lámpatestből kilépő fotonok mennyiségét (Lumen értékét), akkor lenne valamennyi különbség. Ez az optika vesztesége, hő formájában kerül kisugárzásra. A zoomolástól persze változhat az optika jósági tényezője, de ez jelentéktelen mennyiség.

    Itt van egy szép, rajzos magyarázat.

    Amiga 1200 - Blizzard 1230 MKIV 68030@50/68882@50 - 2MB Chip/128MB Fast - 4GB CF - Classic WB 3.1 - WHDLoad >>> and the Amiga lives forever

Új hozzászólás Aktív témák