Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Chaser

    titán

    válasz róland #1294 üzenetére

    Jó lesz a cikk :R

    Pár észrevétellel és saját tapasztalattal kiegészíteném a leírtakat :R A saját tapasztalatok és megvalósítások remélem adnak legalább 5leteket hasonló pc építésén gondolkodó emberkéknek:)

    Először is - mindennek az alapja: az alaplap. Ahogy te is írtad, fontos, hogy passzív legyen. Nekem a méret is fontos, mert minél kisebb gépet akarok építeni, ezért csak mATX lap jöhet szóba. Szerencsére ezek a lapok integrált vga-t tartalmaznak, szóval egy gonddal kevesebb:)/ és mindezt passzívan teszik/

    Másodszor - processzor: előfordulhat, hogy nagyobb teljesítmény is szükséges, ezért régebbi p2-p3 pentiumok nem feltétlenül a legideálisabb választás egy ilyen gép megépítéséhez/ bár ezek gond nélkül mennek passzívan/, szóba jöhetnek a mobilprocik, kis fogyasztás/nagy teljesítmény..de az áruk is természetesen több, mint asztali társaiké. Alaplappal is gondok lehetnek, és nem utolsósorban nem olyan egyszerű egy ilyen procihoz hozzájutni, mint egy asztalihoz. A fontosabb szempont nálam: alacsony hőmérséklet, kis fogyasztás, ha szükség van rá nagy teljesítmény, jó ár/érték arány. Ezeket figyelembe véve s754-es vagy am2-s sempronok c'n'q-val, vagy s939-es athlonok jönnek nálam szóba.Ilyen célra talán a legtökéletesebb választás, egy energiatakarékos /EE, 25-35W max TDP/ proci, de annak a beszerzése sem egyszerű, és nyilván az ára is magasabb kategóriába esik.

    Mivel még eddig nem volt s939-es rendszerem, úgy döntöttem kipróbálom ezt, nem bántam meg:)/ cpu:3000+ venice, lap: biostar gf6100-m9/ A proci 1 ghz-en nyamvadt kis p3-as alubordával, netezés, videózás, zenehallgatás, stb..dolgok mellett nem ment 30 fok fölé passzívan. A nagyobb hűtő most jön rá, az reményeim szerint alapórajelen /esetleg - feszemelés nélkül - tuningolva is/ elviszi passzívan. Ez a lap, ha úgy hozza a helyzet könnyedén bővíthető ''erőművé is'', ez mellett szerencsére tuningos is:)

    Harmadszor- HDD és ODD: ahogy mondtad, egy notivinyó jó választás htpc-hez, főleg, hogy mostmár lehet kapni sata-sat is, így átalakítóval sem kell vesződni. Másik jó választás még a seagate asztali 5400 rpm-es vinyók használata. Nemrég vettem ilyet HG fórumtárstól, meglepően halk/ asztalon csak a seek hangját lehet hallani, de az is halk, házban ennyi se lesz:)/ és hűvös, mindamellett megfelelő teljesítmény nyújt. A 7200 rpm-es nagyobb testvéreivel se volt gond, hűvösek, kicsit hangosabbak, de még asztalon sem volt zavaró a hangja az enyémnek, házba beépítve nem hiszem, hogy hallható lenne. ODD-esetleg szintén egy noti megoldás, áruk már nem olyan vészes, 15k körül újan is lehet kapni, ha jól tudom, ezek szabványos IDE csatival rendelkeznek, tehát átalakító sem kell. Esetleg, amin én gondolkozok, egy külső USB-s optikai egység használata..ha szükség van rá bármikor lehet csatlakoztatni, az ára szintén a notimegoldáshoz hasonló, vagy alatta is van pár k-val, nagy előnye, hogy még kisebbé tehetjük a htpc-nket.

    Negyedszer - tápegység: kedvenc tápom FSP-350PNF, eddig is kedvező áron lehetett kapni, de most egyes boltokban/ ahol én is vettem/, szinte egy codegen áráért meg lehet kapni. Megfelelő védelmet és teljesítményt nyújt, 12 centis ventije van, bármilyen ATX laphoz használható /P2-höz is használtam:)/ Szóba jöhetne passzív táp is, de a következő ''menüpontnál'' leírom, mért nem ajánlom.

    És végül - a ház: mint írtad, a kész megoldások drágák, és ha már készen vannak, akkor nem is egyediek. Én egy fa, vagy egy plexi ház építését tervezem, vagy a 2 kombinációját / bőven 10k alatti kategória/. ha ház, akkor szellőzés: az én esetemben passzív a vga, északi híd, és remélhetőleg a cpu is passzív hűtéssel beéri. ez eddig rendben is van, de: ezek az alkatrészek termelnek hőt, és ott van még a HDD is, ezt a hőt valahogy el kell vezetni, erre tökéletesen megfelel a táp ventije, ezért nem is ajánlom a passzív megoldást /meg az ára miatt se/, ha túl hangos a venti, lecserélem egy silent blade-re.

    Kb ennyit akartam hozzátenni az általad leírtakhoz. Esetleg még akinek feltétlen fontos a távvezérlés, arra is van ''házi'' megoldás. Távirányító kell az alkalmazásokhoz? Pl. nokia 3650, 7650 vagy egyéb, symbianos telcsi erre bőven megfelel. A 7650-eshez jó áron hozzá lehet jutni, mindent tud ami erre a célra kell, és sok egyéb jó tulajdonsága mellet még telefonálhatunk is vele:)

    Ha valaki esetlegesen szeretné, ha sw nélkül is figyelemmel kisérhetné a belső hőmérsékleteket, arra tökéletes megoldás az Aerocool panelok használata . Nemrég egy Gatewatchot vettem /szintén HG fórumtárstól :R /, a hőmérsékletek követése mellett lehetőség van ventiszabályozásra/ bár ez az én esetemben nem játszik nagy szerepet/, a hangerő vezérlésére, és egy kis 3 sávos kivezérlésjelző is helyett kapott az elején, és nem utolsósorban 3 színű háttérvilágítása van. Elég sok fajta aerocool panelt lehet kapni, amik természetesen sok fajta funkciót töltenek be. Én a magam részéről tervezek még bele egy ütemvillogós neont/ vagy többet:D/, ami egy inverter segítségével a zene ütemére villog, kb. olyan jelenség, mintha az audiokimenetre rákötünk egy LED-et. Ez mellett természetesen villogás nélkül is képes működni, és kikapcsolható is:)

    Nagyjából ennyit akartam leírni/hozzátenni az általad leírtakhoz, vannak fedések is természetesen :R Egy általános célú / net, zene, dvd, kisebb játék, tanulás, irodai progik/ pc-t akarok összehozni - gondolva arra az esetre is, ha netán később bővíteni akarom - minél kisebb és egyedi házikóban, a tápot kivéve mindent passzívan hűtve. A legtöbb alkatrész már megvan hozzá, mostmár lassan nekiállok a ház tervezésének is :)) Ha érdekel valakit a végeredmény, majd beszámolok :R

    szerk: sorry a hosszúra sikerült hsz-ért :B



    [Szerkesztve]

    _tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

Új hozzászólás Aktív témák