Hirdetés

Hirdetés

Aktív témák

  • Sawa_1

    csendes tag

    válasz canniball #2508 üzenetére

    Ahogy nekem lejött eddig:

    Ha jól értem, akkor a trim csupán informálja az ssd kontrollert arról, hogy mely cellák nem használtak, de a törlést magát nem végzi el. Ellentétben a wiper.exe, amit az indilixes ssd-k használnak (ocz, supertalent, crucial stb.), le is törli ezeket a nem használt adatokat (miközben ír is, ami csökkenti az élettartamot ugye, de ki tudja ez mennyire jelentős).

    Amúgy: http://en.wikipedia.org/wiki/TRIM_%28SSD_command%29

    Ez a wiper tool csak xp alatt működik, és csak ezekkel az ssd-kkel, az intellel nem. A "rendes" trim pedig csak win 7 alatt működik, és egyelőre csak az intelekkel, viszont egyrészt ez még nincs bugmentesen implementálva, másrészt az ocz és társai is valszeg ki fognak jönni idén egy működő firmware-rel még az idén (már kijött egyszer egy béta, de visszavonták), szal win 7 alatt ezekkel se lesz probléma, csak idő kérdése.

    Ezen kívül van még a samsung-féle garbage collection, de ezt nem szeretjük, mert egyrészt a user nem tud beleszólni, mikor fusson és mikor ne, másrészt (emiatt is) ki tudja mennyire csökkenti az ssd élettartamát. Plusz még egyelőre nem is tiszta, melyik szériában van ilyen, és melyikben nem.

    Összefoglalva: A helyzet még nincs letisztulva, ha biztosra akar menni valaki, várjon pár hónapot. Akkor se jár rosszul, ha vesz egy intelt, vagy egy ocz-supertalent-patriot-stb-t, max várnia kell kicsit a trimhez. A samsungokat kerülném egyelőre.

    Az erkélyhűtésé a jövő!

Aktív témák