Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • FEDman

    addikt

    válasz MC Pite #1102 üzenetére

    Ez butaság, még 45 cm-es közelponttal se lett volna ebből makró obi. Ennek sokkal inkább technikai okai lehettek.
    Ilyet én hármat tudok elképzelni, úgymint a méretek kordában tartása, ezt tartom a legkevésbé valószínűnek. A másik, hogy az obinak hasonló a karaktere, mint az X100-asnak, azaz extra közelre fókuszálva ellágyul. Ezt már simán el tudom képzelni. Főleg, hogy az X100-nál szerintem ilyen téren kicsit meg is ütötték a bokájukat. Sok helyen találkoztam olyan véleménnyel, hogy nagyon lágy az X100 obija. Pedig valójában nem az. Pontosabban az, de csak olyan közeli ponton ahová az X100 féle gépek többnyire nem is tudnak fókuszálni.
    Szóval ha az X100 is úgy jött volna ki, hogy nincs extra jó közelpontja akkor most a jelenleginél is sokkal jobb és kevésbé ellentmondásos lenne ennek az obinak a megítélése.
    A harmadik ok pedig a rövidebb út, gyorsabb AF lehetett. Valószínű ez utóbbi lebeghetett leginkább a tervezők szeme előtt.

    Egyébként meg ez a 70 centis közelpont tényleg csak a modern és "kisebb" szenzorhoz tervezett obik között számít gyenge értéknek. Ha megnézed a hasonló látószöggel rendelkező FF-re tervezett 85mm-es portré obikat, akkor hamar kiderül, hogy azoknak sincs jobb közelpontja 85 cm-nél. Még a nem is olyan rég bejelentett Nikon AF-S 85/1,4 G-nek se.
    Azaz az FF csodarendszerek szintjét azért bőven hozza a Fuji ilyen téren. :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák