Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • karmaresz

    senior tag

    Singxer SDA-1 DAC beszámoló

    Több mint egy hónap, valamint 150 óra tesztelés és zenehallgatás után azt kell hogy mondjam, kifejezetten elégedett vagyok azzal a teljesítménnyel amit a Singxer SDA-1 nyújt a rendszeremben.

    Mielőtt belekezdenék, itt egy rövid összefoglaló, mit is lehetett előzetesen tudni a marketing anyagokból.
    A Singxer név, bár sokaknak még mindig ismeretlenül csenghet, mégis egy stabil, megbízható kínai márka lett mostanra, elsősorban a nem olcsó, de nagyon jó minőségű SU-1 audio bridge-dzsel és más digitális interfészeivel szerzett stabil ügyfélkört magának. Ezt a portfóliót egészíti ki az itt bemutatandó D/A konverter, amit a gyártó szerint közel két évig fejlesztettek, mielőtt 2018 elején piacra dobták volna.

    A DAC egy harmadik generációs, 32bites AKM AK4493EQ chip köré épül, amit egy USB XMOS Xcore200 chip, egy AK4418 interfész modul és egy 32bites STM32 mikrokontroller szolgál ki PCM esetén 32bit/384kHz-ig, míg DSD-ben DSD512 a felső határ.

    Az alacsony jitterről egy Xilinx FPGA és 4 független órajel generátor gondoskodik. A beérkező jel galvanikusan leválasztott.

    Bemeneti oldalon találunk rajta XLR (AES/EBU), Coax, BNC (SPDIF), HDMI LVDS (I2S) és természetesen egy USB-B csatlakozót, ami közvetlenül csatlakozik az XMOS Xcore interfészre.
    Az I2S port manuálisan, a doboz bontása nélkül, alulról állítható a megfelelő jel fogadására.

    Analóg kimenetben két lehetőségünk van hagyományos RCA sztereo, illetve 3 pines XLR kimenetetek személyében.


    A DAC két belső tápegységgel rendelkezik.

    Fontosabb gyártói adatok:
    - Output level (0dBFS)
    - PCM RCA single-ended output: 2V RMS
    - PCM XLR balanced output: 4V RMS
    - DSD RCA single-ended output: 1.34V RMS
    - DSD XLR balanced output: 2.68V RMS
    - Output impedance Single-ended RCA: 22Ω
    - Balanced XLR: 45Ω
    - Frequency response: 20Hz - 20kHz ±0.1dB
    - SNR: 118dB
    - Distortion PCM: THD+N (1kHz 0dBFS) 0.00042% @ fs = 44.1kHz
    - DSD128: THD+N (1kHz 0dBFS) 0.0003%
    - Dynamic response: (1kHz -60dBFS) 118dB
    - Left / Right channels separation: > 120dB
    - Compatibility: Windows 7, 8, 10 (32/64bit), Mac OS 10.6+, Linux with UAC2 compatible kernel, Android 4.2 and later version (OTH device needed)
    - Dimensions: 266 x 235 x 58mm
    - Weight: 2.6kg
    forrás audiophonics.fr
    Hivatalos ára az EU-n belül kb. 680 Eur.

    Mikor keresni kezdtem az Audio-gd R2R-11 utódját, egy problémamentes DSD512-re képes, elő- és fejhallgató erősítő nélküli, XLR kimenettel rendelkező dedikált DA konvertert kerestem 1000 Euro alatt. A belső digitális szűrők nem érdekeltek, tudván, hogy ezt szoftverből kívánom megoldani. Ezt találtam meg ebben a DA konverterben, de a neten alig találni róla véleményt, úgyhogy fejest ugrottam a mélybe, mikor megrendeltem.

    Először nézzük a tényeket:
    - A doboz nagyon egyszerű, semmi csicsa, -legalább látom, hogy nem a marketingre megy a pénz-
    - A konverteren kívül találtak még benne egy sztenderd tápkábelt és egy viszonylag jó minőségű USB A/B kábelt a pakkban.
    - Amit nem vettem jó néven, hogy a csomag gyakorlatilag semmi leírást, felhasználói útmutatót nem tartalmazott egy I2S port beállítási rajz kivételével.
    - A kinézet puritán, célszerű, szépnek semmiképp nem nevezném, de hát az Audio-gd sem volt az. :) A figyelmet viszont nem vonja magára, szépen belesimul a háttérbe.
    - Az építés minősége kifejezetten jó, masszív fém ház, nem nyöszög sehol sem, kivéve a két gomb, amiből azért elvárható lett volna valami jobb megoldás. A dolgukat viszont ezek is teszik és egyébként sincs gyakran szükség rájuk.
    - Két oszlopban 8 kék led jelzi az aktuális PCM szintet 44,1-352,8kHz között. A DSD-hez nincsenek külön ledek, az DSD mintavétel módját az első oszlop led jelzi pirosan, ahol az első felel meg a DSD64-nek, a legalsó pedig a DSD512-nek.
    - A gyártó 2018 elején jelentette be ezt a modellt. Az első széria, kb. áprilisig még AK4490-ra épült, míg az újabbak AK4493EQ-val készülnek. Nekem ez utóbbi van. Ha rev. 2.x van az aljára írva, akkor az valószínűleg az újabb széria. Nagy különbség nincs a két modell között. Az S/N adatok kicsit jobbak, már hivatalosan is támogatja a DSD512-t (előzőszériás tulaj szerint az övé is tudja), illetve több digitális filter mód lenne benne az AKM által, de ezeket itt úgysem használhatjuk.
    - A DAC-on sem mintavételezést, sem egyéb szűrőket nem állíthatunk. Ha ilyet akarunk az a pre-processing során a forrásnál kell megtennünk.
    - A DAC tervezése során együttműködtek a Signalysttal, a HQplayer fejlesztőjével.
    - Bár konkrét leírást nem találtam róla, de az AKM honlapja szerint ez a chip a DSD jelet a D/S chip kihagyásával, natívan konvertálja.

    Lánc:
    Windows 10 PC, foobar2000, HQplayer
    Audio-gd R2R-11, Singxer SDA-1
    Little Dot MKVI+
    Nelson Pass Aleph 5 Diy és Electrocompaniet AW100
    Proac Response 2.5D
    Beyerdynamic Amiron Home

    Tapasztalatok, összehasonlítás:
    Már első bekapcsoláskor feltűnt, hogy akár a hangfalakon, akár a fejhallgatómon tesztelem, zene nélkül sincs semmi zavaró háttérzaj, csak kellemes puha csend. Az alap karaktere valamivel élénkebb, vagányabb annál, mint amit megszoktam (R2R-11), de természetességéből nem vesztett. Az alsó regiszterek határozottan precízebbek, kicsit keményebbek és ez igaz 4kHz felett is. Aki azt feltételezi, hogy az AK449x széria valahol átmenet a régebbi Sabre karcosság és az R2R természetessége között, az bizony ezzel a DA konverterrel megerősítheti ezt a feltételezését. Nekem kifejezetten pozitív meglepetés volt, hogy PCM alatt is igen kellemesen teljesít.

    Egymás mellett még csak a korábbi Audio-gd R2R-11-emmel tudtam összevetni.
    NOS PCM módban -ami a legtöbb R2R DAC ütőkártyája- egy hajszálnyival jobbnak éreztem az R2R-11-et. Az SDA-1 minimálisan karcosabb, élénkebb, talán kevésbé természetes, de mindezt úgy, hogy mindkét eszköz nagyon élvezhető produktumot nyújtott legalábbis az én füleimnek.

    OS PCM módban foobar200 alatt konvertáltam mindent 384kHz-re, a kedvenc SoX beállításaimmal, Resampler-V plugin-en belül. Mindkét teljesítmény nagy megelégedésemre szolgált. Ha mégis különbséget kellene tennem, az Audio-gd valamivel sötétebb, lágyabb, míg az SDA-1 precízebb, megfogottabb karaktert adott.

    DSD módban hallgatva tudtam igazán megindokolni magamnak, a kb. dupla árat. Egyrészt az óriási előny ott jelentkezik, hogy problémamentes a DSD lejátszás, nincsenek zavaró zajok a háttérben, pattogások formátum, vagy felbontásváltásnál, másrészt felkonvertálhatom a forrást egészen DSD512-ig. Aki követi a fórumot, tudja, hogy most ez a kattanásom, kéretik megértéssel kezelni. Sok DAC tudja már ezt, de ebben az árkategóriában jellemzően vagy történik egy belső DSD-PCM konverzió, vagy az előbb leírt kellemetlenségek jelentkeznek, vagy csak DSD képes a DAC. A DSD512 jelenleg a kedvenc beállításom mind fb2k, mind hqplayer alatt. Ha nem tesztelek, vagy CD-t hallgatok, akkor az elmúlt két hétben gyakorlatilag csak ebben ment minden. Buja, életteli, inspiráló, borzongató, egyáltalán nem fárasztó hang amit kapok, ahol órákra elfelejtkezek a zene elemzéséről. Nem is tudnék oda koncentrálni, mert beszippant a muzsika, a részévé válok én is. :)

    Összefoglalás:
    Az SDA-1-et nem ajánlom annak, aki az alábbiakat keresi:
    - sok szolgáltatás, nagy kijelző,
    - beépített szűrők, és/vagy OS opciók,
    - integrál elő- és fejhallgató erősítő,
    - jó kézikönyv,
    - szemet gyönyörködtető kinézet,
    - távirányító,
    - a lehető legtökéletesebb NOS PCM konverzió, valamint
    - ultra precíz, vagy analitikus hangkarakter.

    Érdemes azonban elgondolkodni rajta, ha,
    - precíz, jó felbontóképességű, de nyugodt karaktert
    - XLR kimeneteket,
    - gond nélküli DSD lejátszást DSD512-ig,
    - tiszta, egyszerű, majdnem ipari dizájn,
    - zajtalan, jól megtervezett USB csatlakozást, valamint
    - stabil, problémamentes teljesítményt várunk el, továbbá
    - az erre költhető keret 200e Ft körüli.

    Köszi a türelmet! :R

    [ Szerkesztve ]

    Once, I thought I was wrong but I was mistaken

Új hozzászólás Aktív témák