Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cinemazealot

    addikt

    válasz Sokimm #58768 üzenetére

    "...mennyire bírják a hőt ezek a csövek?"
    Ha jól tudom, 60 °C-ig minden gond nélkül. E fölött már nyűgösebb a dolog.

    "Milyen módon heleyznéd el a csőrendszered?"
    Én spirálban terveztem. Mivel a boltból is (egy max. 80 cm átmérőjű) tekercsben kaptam meg a 100 métert, feltételezem, hogy nem lesz gond a ~40 cm-es rádiusz. Ha pedig a spirál mivolta miatt "szándékosan" nem olyan jó a rendszer hatásfoka, talán nem lesz gond a hőmérsékleti terheléssel sem. Ha fektetett létra (alul-felül gyűjtő) kialakítást tervezel, az szerintem nagyon megdobja a költségeket: rengeteg idomra (T-elágazásra és/vagy könyökre) lesz szükséged.

    "...a kosz, mint időjárási tényező nem jó, mert évente cserélhetem az alukat."
    Ha úgy csinálod meg, hogy a csőrendszer alól kihúzható valahogy az aluval borított fenéklemez, akkor az alu borítást könnyen le tudod cserélni bizonyos időközönként.

    "Kéne rá valami jégesőálló üveg..."
    Esetleg valamilyen polikarbonát (plexi) lemez? Úgy hallottam, hogy az még a napfény átengedésében is hatékonyabb, mint az üveg.

    "Erre meg a kőzetgyapotos alufóliás (nem tudom a nevét) csővédő burkolatok adhatnak megoldást."
    Én a földben a fagyhatár alatti homokágyban futó 25 mm-es KPE csövet 15 mm falvastagságú PE (polifoam-szerű) szigetelő csőhéjba húztam. Nagyon nem hűlhet le, csak mivel nem méreteztem, csak saccra kerestem meg a legnagyobb falvastagságú csőhéjat, félek, hogy föld alatt mennyit fog veszíteni majd a(z esetleg) 60 °C-os folyadék. :)

    "...a megoldás, hogy leveőg keringettet..."
    Ezt hétköznapi nyelven sörkollektornak hívják. Pont most ősszel készítettük el asszonykámmal a 0.1-es béta verzióját, aztán persze jött rá a fikázás itt a topic-ban. :P Áh... hitetlenek... A rézcsöves alu (vagy szintén réz) hátlapos megoldás pedig szintén a "hagyományos" napkollektor, ilyesmi is tervben van. :) Ennél valamelyest jobb hatásfokú a vákuumcsöves megoldás... csak nyilván sokkal drágább is és nem is nagyon kivitelezhető házilag.

Új hozzászólás Aktív témák