Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz Marcsello31 #85243 üzenetére

    Semmiképp se tántorodj el, a legjobb, ha az ember kísérletezgetve tanul, és sok az élvezet benne. De...

    Nem a feszültség számít, hanem a teljesítmény, jelen esetben az áram amit ez a feszültség létre tud hozni. Attól, hogy lesz egy 230V-os veszültséged, (vagy akár 400V mint a videóban) az még nem jelent energiát.

    Ezek a mikrósütő tányérforgató motorok viccesek. Történetesen onnan tudom, hogy gyerekként én is sokat játszottam vele, még kerékpár "dinamót" is akartam belőle csinálni.

    A helyzet viszont az, hogy akkora lassító áttét van bennük, aminek a mechanikai vesztesége már eleve elképesztő nagy. Ezt visszaforgatni még üresjáratban* is emberes kézimunkát igényel. Ez azt jelenti, hogy mindenféle kivett teljesítmény nélkül csak a mechanika megforgatása, és forgásban tartása rettentő teljesítményigényes. Nem tudom megmondani nagyságrendileg ez mennyit jelent, de érzésre (és fordulatra) ez kb. annyit jelent, mint egy kis kézi marokcsavarozó tokmányát lefogni. Ha tippelnem kéne, olyan 10-20W-ot mondanék. Tehát ez a 10-20W csak az üresjárat fenntartásához kell.

    *Ha ebből teljesítményt szeretnél kivenni, az nem csak a kivett teljesítménnyel növeli a bevitt teljesítményt. Nagyobb terhelés alatt keményebben feszülnek a tengelyek, a fogaskerekek. Egy kisebb terheléssel már olyan szintre emelkedik ez, hogy kézzel lehetetlen megforgatni a tengelyt.

    Szóval a motorod, ami már 2V-nál indul, az a saját megforgatásához elegendő energiát nyer abból az áram-feszültség párosból, ami 2V esetén a tekercsein eső ellenállás hatására létrejön. De amint megterheled, ez valószínűleg a sokszorosa lesz. 2V esetén biztosan kellene vagy 10-20A, hogy megforgassa a motort. De sima DC motornál ez nem így működik, A tekercselés ellenállása 2V esetén létrehoz egy áramot, és hiába lenne több teljesítmény, azt csak akkor tudod kivenni, ha nagyobb feszültséget kapcsolsz rá (ami így nagyobb áramot indukál).

    Végeredményben tehát, az én konszolidált tippem, hogy 4W kivételéhez kb. be kell vinned 20-30W teljesítményt.
    (és akkor még nem beszéltünk a fordulatszám illesztésről - egy DC motor minél kisebb feszültségű és méretű, annál nagyobb a kv értéke, ami azt jelenti, hogy adott feszültségre mekkora az üzemi fordulatszáma. Egy átlagos mini dc motor pikkpakk leég, ha névleges teljesítményen alacsony fordulatra terhelve forog.)

    Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

Új hozzászólás Aktív témák