Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz Dani_kp #86371 üzenetére

    Nagyon rosszul tudod és sajnos sok szerelő is nagyon rosszul tudja.
    A fúrókalapácsot csak betonhoz szabad használni.
    A téglához ütvefúrót kell, mert a tégla anyagához ha fúrókalapácsot használsz szétszeded a falat. A téglát percenként 15-20 ezer minél apróbb ütéssel kell fúrni, míg betont percenként 5-6 ezer erőteljesebb ütéssel. Ezen is látszik másra vannak kitalálva a gépek.
    A tégla fal esetén a hangot persze hallani, de a lényeg hogy nem viszel bele felesleges rezgéseket a falba. A betont nem tudod nagyon erő nélkül fúrni, így pedig kénytelen vagy elviselni a rezgéseket is, pedig annak se tesz jót, ezért is van letiltva a vésés betonfal esetén, mert az erőteles rezgések miatt elválhat a vastól a betonanyag...de ez vésés.

    Más a belevaló fúrónak a kiképzése is, a "VÍDIA" csak gyűjtőnév, nem egyezőséget jelent.

    Sőt bizonyos lágyabb téglához be se kapcsolod a az ütvefúrón az ütve fokozatot, ellenben a pontos tokmánnyal szerelt fúrógép a fordulatszámával és az ütvefúróhoz való tégla fúróval szép furatot tudsz kialakítani.
    Míg az SDS tokmányba szánt fúróknak a fej kiképzése is eltér, azokat arra találták ki hogy kalapács fokozatban fúrsz,v alamint az SDS tokmány alapvetően kicsit lötyög, hisz technológiailag erre van szükség, ezt pedig tégla nem szereti.

    Persze ha csak ytonggal dolgozol nem tűnik fel, de rendes tégla esetén igen is van különbség.

    Hogy csak egy példa:
    Ha fúrókalapáccsal, kalapács fokozatot bekapcsolva fúrsz a kemény téglába teljesen leburkolt fürdőszobában, akkor a háziasszony a leszakadó csempe darabokkal fogja felvagdosni a hátadat...ha meg ütvefúróval akkor a helyén maradnak a csempék.
    Persze ennek feltétele hogy sima fúrással előtte átlyukasztottad a csempét.

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák