Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • szazbolha

    addikt

    válasz szazbolha #30587 üzenetére

    Az SBA-761 projektet vázlatosan megterveztem még a hangszórók végleges választás előtt, de az SB23 akkor még nem volt képben, 20cm méretben gondolkodtam, és egy relatíven keskeny hangsugárzót építettem volna. Most ezt kicsit át kellett gondoljam, mert 234mm a befoglaló mérete az SB23nak.
    Újratervezés (gyári paraméterek alapján, remélve nem lesz lényegi eltérés ha megmérem a hangszórókat)

    A doboz tervezésénél 4 fő szempontom volt, állóhullámok kiküszöbölése, diffrakció csökkentése, elfogadható esztétikai megjelenés, és házilag elkészíthető asztalos munka legyen (lásd szűkös költségvetés)
    Kezdetben elvetettem a két különálló dobozt és minden extra alakzatot is, a háromszög formát és a felső gömbsugárzót (ez azért még visszatérhet ha találok kész gömböt) és végül a lecsapott élű hasáb maradt, mint klasszikus.

    Ennek a kivitelezésével semmi gond nincs, amíg a hangsugárzó doboza keskeny, de az SB23 mérete borítja az arányokat, a doboz szélessége megnő. Az előlapon változtatnom kéne.

    A közép és mély hangszórók ( SB17MFC35-8 , SB23NBACS45) külön zárt légtérben helyezkednek el, amelyek 0,707 jósági tényezővel számított ajánlott térfogata 15 és 27 liter. Az előlap külső szélességét behatárolja a az SB23, amelyet most 22+2x2,2=26,4 mm-re állítok be mint legkisebb szélességet.
    A széleken marad 15-15mm aminél kezdetben nagyobb rádiusszal akartam gömbölyíteni a dobozt. A belső méret 22 cm.

    Allóhullámok
    Az állóhullám probléma inkább a közép hangszóró légterében jelentkezik, mert a mélyet nem akarom 400 Hz fölé engedni, így az s = 172/f = 0,43 méter belső méret alatt nincs sok probléma. Csak a magasság lehet ennél nagyobb, de ezt kivédeném egy 20 fokban döntött tetővel és nem egyenletesen rétegzett tömőanyaggal valahol a doboz alján.
    Mélyhangszóró zárt dobozának belső méretei téglatest esetén: 22x20x62
    Állóhullámok várható frekvenciája "magasság" oldalon: 277, 544, 830 Hz.

    A közép hangszóró zárt dobozát első körben úgy modelleztem, mintha téglatest lenne. És törekedtem arra, hogy a különböző oldalakon keletkező állhullámok és felharmonikusaik ne essenek egybe. A közép hangszóró zárt dobozának belső méretei téglatest esetén: 22x20x34,2
    Szélesség/Mélység = 1,1. Ez picit kevésnek tűnik.

    A mélyhangszóró miatt dönteni kell a "vízszintes" lapot, így a közép térrészben is döntve lesz. Meg a hátlap is döntve, maradnak párhozamosnak az oldallapok. Így csak egy nem használt térrészt kell "kitömni.

    Még opció lehetne az is, hogy a magas és a közép hangszóró külön térrészbe kerüljenek egymástól elzárva. Hely van és lehet a doboz arányai is szebbek kennének, mert a mélység növekedne meg. Mélység/szélesség= 1.18
    Mondjuk elölről meg még tömzsibb lenne, de legalább nem négyzet alapú.
    Persze lehet a magasat okosabban is el lehetne szeparálni, ha egyáltalán van értelme.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák