Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #30820 üzenetére

    Benned aztán van kísérletezőkedv.

    A nominálisan elvileg 4Ohm-os, de azért annál persze jellemzően magasabb impedanciájú mélysugárzóhoz elsőrendű szűréssel az 1-1,5mH meg nyilván kevés lenne. Inkább valahová 2mH környékére várható egy optimális érték - elsőrendű szűréssel. De ezt majd kiszámolod. Mindazonáltal a 3,9mH-t se muszáj elvetni, nyugodtan válthatnád 200Hz környékén is.

    "Szóval első körben légmagos lesz a [mély] hangváltóban. De ha tényleg ezen múlik... "

    Nagyon sok múlik rajta. Egy háromutas hangdoboz középsugárzójának szűrésére légmagos tekercset használnék mindenképpen, de a mélysugárzójához semmiképpen. Megöli. Lelassítja, lelappasztja, elfojtja... Olyannyira számít, hogy én a kétutas hangdobozom középmélye esetében is az igen szépen szóló fólia légmagosról átálltam a permit magosra, arra a bizonyos H-magosra - és persze akkor már jó vastag vezetékűre. Szóval, nem javaslom a légmagost a mélyhez. Megöli az energiáit az a sok (vékony) drót, az a magas rezisztencia...
    Manapság már elég alacsony hiszterézisű fémmagokat készítenek, például annak a permit Jantzennek is szép alacsony a hiszterézise, és a mag indukciója segítségével sokkal kevesebb drót is elég, és ha az a drót még jó vastag is, akkor közelébe se jut a tekercs ahhoz, hogy a túlterheltség miatt gerjedjen, melegedjen.

Új hozzászólás Aktív témák