Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #32194 üzenetére

    "vannak neves gyártók 10-en ezer dolláros csodahangfalakkal és ott nincs lekerekítve semmi."
    Nagyon ritka, hogy ilyesmivel törődnek a gyártók, még az audiofileknél is ritka. Például ha tesznek bele háromszöglécdarabokat, akkor is inkább a szerkezet, a ragasztás szilárdsága céllal, és akkor csak járulékos hatás, hogy javítja belül az akusztikát. Pedig nem nagyon bonyolult dolog, nem nagyon növeli meg a tervezési-gyártási költséget, de nem veszik annyira komolyan, hogy erre is figyeljenek - tisztelet a kivételnek, szó szerint tisztelet. De ugyebár kívül sem általános a lekerekítés, pedig ott elvileg még fontosabb lenne.
    Ipar, termelékenység.

    "Ez az "Fc", hogy értelmezhető BassReflex doboz esetén?
    Zártnál értem, de BR-nél nem."
    Az alábbiak nem érdekesek akkor, ha úgy mondom, hogy DjTaRsY dobozához jó lenne az Fb-t tudni. Ez esetben csak rálátásos érdekesség vagy érdektelenség, hogy Fc-je van a reflexdobozban is a légrugónak, azaz a kettős rezgőrendszerben a dobozlevegőnek, mint a kettős rezgőrendszer félautonóm egyikének (a másik ugyebár a reflexcső). Tehát dolgozzunk az Fb-vel, és akkor az alábbi fejtegetés csak azért van, mert kérdezted az Fc értelmezhetőségét.

    Értelmezés - és kitekintés:
    A reflex doboz a zárthoz képest kettős pneumatikus rendszer, a dobozban rezgő levegő és a reflexcsőben rezgő levegő. Egyik se független egymástól, az autonómiájuk részleges, de van nekik, a reflexdoboz belső levegőjének is van saját önálló pneumatikai szerepe, és ez (legalábbis számomra) fontos, mert az Fb része, amely Fb-n keresztül ugyebár egyebek mellett a reflexcső hatékonyságának is része és a mélyhangszóró rezonanciájának is része... (Ehhez járul ugyebár például a doboztest pneumatikája-rezonanciái, rezonanciafrekvenciája.) Ha pontosan akarunk tervezni (itt nem szokás, de ez nem mindig baj), akkor az adott hangolású reflexcsövön kijövő levegő hangnyomása nem csak a reflexcső hangolásától függ, hanem a dobozban levő levegő "félig autonóm" rezgőrendszerének hangolásától is, a doboztest rezgőrendszerétől is (a doboztest is egy pneumatika)... valamint a kőfaragók és balettáncosok. Ha egy reflexdobozt megnagyobbítunk úgy, hogy egyébként minden más azonos (a falvastagság is), akkor lejjebb fog menni a rezonanciafrekvenciája a doboztestnek is, de a benne "félig autonóman" rezgő levegőnek is, a hangszórónak is..., az egész hóbelevancnak is - lesz belőle Fb plusz a dobozrezonanciák plusz a kőfaragók és balettáncosok. Ugyebár nem ugyanúgy alakul, mint a zártnál, hanem úgy, hogy belevendő a részben nyitottsága a dobozban "félig autonóman" rezgő pneumatikus levegőrendszernek (részben nyitott, nem open baffle, tehát van a dobozlevegőnek önálló szerepe, autonómiája is, ergo Fc-je is, ami pedig kölcsönhat a reflexcső munkájával is - az Fb részeként).
    Ha mondjuk 40Hz-re hangolt reflexcsövet teszel egy akkora dobozba, mint DjTaRsY-é, akkor az valamekkora hangnyomással lesz valamennyire hatékony reflexcső a 40Hz környékén - optimális esetben megközelíti a 6dB hangnyomásemelést a hangolási frekvenciáján. Ha ugyanebben a rendszerben csak a dobozméretet megnöveled, akkor lejjebb hangolhatod a reflexcsövet, megőrizve a hangnyomásemelési hatékonyságát. Tehát a reflexcsövet nem csak önmagához érdemes hangolni, hanem figyelembevéve, hogy mennyire tudjuk kihasználni vele a dobozűrtartalmat és a hangszórót - nem mondok ezzel semmi újat, csak végigviszem a gondolatmenetet. A 19literes dobozba ugyebár nem valószínű, hogy érdemes 25Hz-re hangolt reflexcsövet tenni, akkor se, ha 25Hz-et szeretnél legjobban erősíteni, mert nemhogy 25Hz-en, 40Hz-en is kevésbé lesz hatékony a reflexivitása (magyarul halk lesz a reflexcső). A 100literes, alacsonyabb rezonanciájú rezgőrendszert, amelynek esetleg éppen 25Hz a rezonanciafrekvenciája (itt már ugye Fb-ről van szó), a 25Hz-re hangolt reflexcső tudja legjobban kihasználni hangnyomásemelésileg.

    Gyakorlati példa, hogy miért mondtam DjTaRsY-nak, hogy jó lenne tudni az Fc-t, ami helyett legyen az Fb, és akkor nincs zsezsegés.
    A kétutas, tízliteres (bruttó 11), reflexes kisdobozom kb. 56Hz Fb-jű. A 13centis közép"mély"sugárzó hangszóróm 56Hz Fs-ű. A reflexcső 56Hz-es hangolású. Ugyebár szándékosan esik egybe a három rezonanciafrekvencia, lásd hangolás versus tranziens viselkedés, de hát ugye, ez nem valami drabális mélyátvitelt tud eredményezni, szeretném a reflexcsővel jobban megtámogatni a szubmélyeket. Szeretném 25Hz-re hangolt reflexcsővel használni. Nem érdemes, vesztek vele, mert ugyan 25Hz-et fog leginkább emelni az a reflexcső, de alig-alig hangnyomással. Az 56Hz-re hangolt reflexcsövem ellenben annyit emel 56Hz "középponttal", hogy esetleg a 25Hz reflexhangnyomása se lesz alacsonyabban, mint a 25Hz-es csővel lenne, de ha alacsonyabban is lesz, tudomásul kell venni, hogy ez az élet. Ha ellenben hozzátoldanék még 90 liternyi hangdobozűrtartalmat, akkor szépen ki tudnám használni 25Hz-es reflexcsővel, úgy lenne "hangereje" a 25Hz-es reflexcsőnek. Ugyebár azért nem teszem nagyobb dobozba a kis hangszórót, mert végzetesen elrontanám vele az ő és a rendszer tranziens viselkedését, hiszen még ez a 10-11 literes Vb is éppen a Vas, tehát így is rosszabb a hangszóró tranziens viselkedése, mint az optimális 7-8 literrel lenne.

    De mindez nem érdekes, dolgozzunk Fb-vel, és akkor nincs hepaj.

  • shalafi66

    veterán

    válasz DjTaRsY #32199 üzenetére

    Háááát, 20m/s nem kevés. Valószínűleg egy tölcséres reflexcsővel még elmegy.

    Az előlap-hátlap talán indokoltabb egy fokkal, de nyilván bármikor beragasztható oda valami.

    A levehető hátlap viszont végleges konstrukciónál nem jó, csak próbadoboznak alkalmas. Mindenképp sérül miatta a doboz jósága, és annyira kell tömíteni, rögzíteni, hogy kínszenvedés a szétszedése. Ha meg nem sikerül elég jól a rögzítés, és kicsit mégis mozog, az látszik az SPL-fr méréseken is már.

    Hangváltóval nem tudod kompenzálni a környezet hibáit (pl. a visszaverődések a közeli felületekről), azt a környezet alakításával tudod megszüntetni. A váltóban csak az átvitel arányait tudod jól beállítani az aktuális elhelyezéshez.

    Lehet illeszteni a két hangszórót, csak a mélyközép SPL-fr válasza szétesik 1kHz környékén, magas THD mellett. Ez mindenképp benne fog maradni, mert kétutasként DX25-ös dómmal, nem tudsz mit csinálni vele. Illetve A 4kHz-es kiemelés is időben elnyúló berezgés miatt van, ha nem vigyázol, az is be fog hallatszani.

    Az nem biztos, hogy olyan jó, ha a saját lábán áll, kevesebb bajt okozhat, ha szintben van az alatta lévő szekrénnyel az előlap.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • #71562240

    törölt tag

    "Az osztás jele a kettőspont. Általános iskola második osztály. :) Ha így írod fel, / jellel, akkor törtszám, és nem érvényesül amire te gondolsz,"
    De érvényesül, amire gondoltam (mármint az a mindenki által ismert általános képlet, ami akkor is az lenne ami, ha én rosszul írtam volna fel). Például azért érvényesül, amit gondoltam, (mármint a mindenki által ismert általános képlet), mert a per jellel leírt szóbanforgott törtnek NEM VOLT RÉSZE A KIVONANDÓ 1-ES, nem volt az az 1-es a törtjel alatt! Azt a kivonandó 1-est emberünk helyezte a törtjel alá, amely aláhelyezésnek két oka lehet, de a kettő közül csak az egyik: vagy mert nem tud matematikául vagy mert szándékosan hazudta a kivonandó 1-est a törtjel alá. Választhat, harmadik lehetőség nincs.

    Az osztás jele a kettőspont. Általános iskola második osztály. :) Ha így írod fel, / jellel, akkor törtszám
    Egyébként a tört osztás, az osztás tört. Az osztásnak két szokásos jele van a matematikában, tehát nem csak a kettőspont, hanem a per jel azaz törtjel is. Ugyanazt jelentik, minthogy a tört azt jelenti, hogy osztás, az osztás azt jelenti, hogy tört. (Én ezt már nagycsoportos óvodás koromban tudtam, nem kellett megvárnom az általános iskola második osztályát - négyévesen tanultam meg olvasni.)

  • #71562240

    törölt tag

    "Kammerer hibásan gondolja, a merevítés nem jó az állóhullámok ellen, inkább fokozza, mint csillapítja azokat."
    Természetesen ezt se gondolja az emberünk komolyan, amint azt már korábban megbeszéltük, és ő is kitárgyalta, hogy milyen merevítések jók szerinte állóhullámok ellen is.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #32196 üzenetére

    A PMC hangdobozok kezdettől igen nagy presztízsnek örvendenek, úgy a méretarányos mint az ár-érték arányos hangminőségük okán, pedig megkérik az árát rendesen. Óvatosan a következtetésekkel. Okos emberek tervezik, gyártják, veszett jól szólnak.

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32200 üzenetére

    OK köszi!
    Kérdésem lenne még a kimeneti nyílás elhelyezésével.
    Sok gyártó a PCM féle vonalat készíti, hogy elől legyen a kimeneti nyilás.
    De Diy "tervezőktől" azt olvastam jobb ha felül van mert, finomabb lesz a hangzás (bármire is gondoltak ezzel)
    Én azt gondolnám, hogy felső kimeneti nyílás esetén gyengébben érzékeljük a basszust, de 1 90 fokos hajtással kevesebb, kevesebb hiba lehetőség. Viszont a hangszótó elhelyezése korlátos, mert túl közel lesz a cső zárt végéhez.

    Alsó nyílással nem láttam még ML-TL-t, de miért nem? BR dobozból léteznek ilyenek.
    Zöld a reflex cső a kimeneti nyíláson.

  • szazbolha

    addikt

    válasz #71562240 #32205 üzenetére

    Avx-en van (volt) egy utángyártott pár 150K-ért, de sajnos gyatra középpel.
    Ha sikerül a prototípus, akkor koaxot raknék a véglegesbe.
    .

  • shalafi66

    veterán

    válasz #71562240 #32201 üzenetére

    Ez nagyrészt konyhafizika. B-reflex doboznál a dobozba zárt levegő, vagy annak nem létező rezonanciafrekvenciája, külön nem kezelhető, csak egységes egészként értelmezhető a rendszer.

    Ha valaki pontosan akar tervezni, akkor a helyettesítő képet, és annak működését kell megértenie. És nem saját elméleteket kitalálni a jól működő modellek helyett.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • #71562240

    törölt tag

    "Ez nagyrészt konyhafizika. B-reflex doboznál a dobozba zárt levegő, vagy annak nem létező rezonanciafrekvenciája, külön nem kezelhető, csak egységes egészként értelmezhető a rendszer."
    Ez a zártra egyformán igaz. Márminthogy ebben a formában egyformán nem igaz egyikre se. Mindenképpen egyformán.

  • shalafi66

    veterán

    válasz #71562240 #32203 üzenetére

    xD Te írtad hibásan na, még zárójelbe is tetted. :DDD Hogy törtszám, vagy osztás, az nagyon nem mindegy, ha az a -1 a nevezőben van, akkor az osztás előtt kell elvégezni. Egyértelmű. Egyébként rossz helyre raktad a zárójelet oszt ennyi. :D Mit kell ezen így kiakadni.

    #32204kammerer
    :D Kész káosz amiket írsz. A merevítő polcok, amik több részre osztják a dobozt, azok változtatnak az állóhullám arányokon. Itt erről szó nem volt. Egy már kész dobozba ilyet nem lehet beépíteni. :) Jaj.
    Egyébként nyilvánvaló, minél jobban merevíted a dobozt, minél jobban emelkedik a doboz jósági tényezője, annál erősebbek a visszaverődések hatásai belül, annál jobban látszik az állóhullámok hatása is. :)

    #32205kammerer
    Köztudott, hogy a PMC hangsugárzók dobozai a végletekig tervezetlenek, akik ezt csinálták, semmit sem tudtak, vagy semmit sem akartak tudni a TL-ek működéséről.

    #32207szazbolha
    Jézusom. Ki az aki ilyet utángyárt. :)

    #32209kammerer
    :DDD Aztamindenit :D De erős információhalmaz. :D Hja nem. Ha találsz egy olyan helyettesítő képletet b-reflex dobozhoz, ami valamilyen formában tárgyalja Fc és Qtc értékét, akkor majd szólj nekem is.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • AMDFan

    addikt

    válasz shalafi66 #32183 üzenetére

    Ebbe a vitátokba most kivételesen bele tudok szólni, mert értem :D

    Matematikai írásmódokról vitatkoztok, de a matematikát speciel nem érdekli az, hogy hogyan irogatjuk fel a dolgokat, tehát erre nincs matematikai szabály, maximum megegyezés.

    A megegyezés pedig az, hogy az iskolában használt ":" jel ekvivalens a "/" jellel. Tehát ebben itt nincs igazad.

    Ezt írta kammerer: Vb=Vas/(fcnégyzet/fsnégyzet-1)

    Na ez pontosan azt jelenti, hogy Vb = Vas : ((fcnégyzet:fsnégyzet) - 1)
    A műveleti sorrend itt az, hogy fcnégyzetet elosztod fsnégyzettel. Ebből kivonsz 1-et, majd a kapott eredménnyel elosztod Vas-t.

    Tehát amit felírtál így:

    Az ekvivalens ezekkel: Vb=Vas/(fcnégyzet/fsnégyzet-1)
    Vb = Vas : ((fcnégyzet:fsnégyzet) - 1)

    Ezt nem én találtam ki. Pl. a szoftverfejlesztésben a "/" jel az nem a hagyományos törtvonallal ekvivalens, hanem a ":" jellel.

    [ Szerkesztve ]

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #32193 üzenetére

    "a 180 fokos fordulókhoz"
    "ilyen sarkokat biztos nem csinálnék (pedig nekik működik)"
    Hja, ezt régóta akartam mondani - nem neked, hanem hanem. Nem nekik működik, hanem a hangnyomáshullámnak, amely megy kiegyenlíteni magát, amerre mehet. Nem kell ám komolyan venni ezt az itt folytonos "nem tud befordulni a sarkon a hangrezgés" szöveget. Nem így működik.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz AMDFan #32211 üzenetére

    Már megírtam neki, és tudja is, de hát de hát..., lásd éppen az előttedi reakcióját. Ugyebár nem arról szól a dolog, hogy "Tehát ebben itt nincs igazad.". Nem ez számít, hogy igaza van-e.

    Ezt a múltkori "Uraim" kezdetű szöveged miatt írom, azazhogy a disztingválás fontossága miatt. Nem része a kabátlopási ügynek az, akinek lopják a kabátját. A tettes a része. :)

  • szazbolha

    addikt

    válasz #71562240 #32213 üzenetére

    Hát nem tudom.... nekem nagyon hihető, hogy hirtelen keresztmetszet változásoknál keletkezik valamilyen anomália.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #32212 üzenetére

    Lásd a #32212-met.
    Ilyen íveket a fordulók miatt majdnem felesleges csinálnod, mert annak a nyomáshullámnak nem kell "forgolódnia", neki ez a 180 fok lényegében "egyenes". Amiért érdemes lehet ilyet csinálnod, az ugyanaz az akusztikai téma, ami a háromszöglécé, azazhogy az élek akusztikai borzalmainak az eltüntetése, de ez független attól, hogy ott forduló van a dobozban. Amennyire azoknak az íveknek a megcsinálásán gondolkozol, ugyanannyira kéne gondolkoznod az egész úton az oldalélek ívesítésén, mert az ugyanaz az akusztikai probléma. A fordulók miatt nem kell ilyesmivel kardodba dőlni - lásd a hangdobozgyárak se teszik, mert indifferens. Az élek akusztikája miatt dőlj kardodba ha akarsz, de az meg lényegében független attól, hogy az a betömendő él egy fordulóban van-e vagy egyenes részen.

    Szerk.: "Hát nem tudom.... nekem nagyon hihető, hogy hirtelen keresztmetszet változásoknál keletkezik valamilyen anomália."
    Lásd mint fent.

    Szerk. szerk.: A hangdobozgyárak a TL konstrukcióikkal nem meggyakják a fizikát, hanem használják. A hullámfizikát ismerni kell az ezen való gondolkodáson.
    Hasonlat:
    Az áram a vezetékben levő részecskéktől függetlenül halad fénysebességgel, miközben a részecskék töredék-töredék-töredék-töredék-töredék-töredék... lassan mozdulnak el.
    A spirálgalaxisok spirálkarjai, azaz a spirálkarnak érzékelt hullámok a benne levő égitestektől függetlenül haladnak irtózatos sebességgel, amekkorával a benne levő égitestek közel sem tudnának, a hullámba mindig más égitestek kerülnek bele.
    Satöbbi, a hasonlatok sántítanak, csak próbálom a biztonságérzetedet növelni.

    [ Szerkesztve ]

  • #71562240

    törölt tag

    válasz #71562240 #32216 üzenetére

    "halad fénysebességgel"
    Természetesen "csak" közel fénysebességel, a közegtől függően, hogy mennyire közel.

  • szazbolha

    addikt

    válasz #71562240 #32216 üzenetére

    OK, megfogadom, lássuk mi jön ki ebből. Ez első TL dobozaim elég gyatrán szóltak. Az akusztikai csillapítóanyagot sem mérések alapján helyeztem el.
    Nagy könnyebbség, ha csak háromszögléc, vagy még az sem kell a fordulókhoz.

    Háromszög lécből csak 2x2 cm-s van a fészerben, az is fenyő. 4x4 jobb lenne, de sehol nem találok ilyet,.

  • szazbolha

    addikt

    válasz #71562240 #32219 üzenetére

    Ha jól értem a szegőlécek forradalmi akusztikai hatásáról beszélnek.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #32220 üzenetére

    Irigykedsz, mert te csak egyfészeres vagy - és zeneszerző se. És Jackson se.

  • DjTaRsY

    aktív tag

    válasz shalafi66 #32202 üzenetére

    Tölcséressel számoltam, keresek majd ami nem expos.
    8mm-es lábon terveztem hogy álljon, nem magasabbon, el sem férne.
    Hátlapnal remeltem, hogy rendesen sikba csiszolva, vékony szilikonnal, 8db 4es csavarral rögzítve elegendő lesz, de max véglegesnek tekintett váltóval fixre ragasztom azt is.

    Kosz a hsz illesztés infokat, jegyzem, ha odaérek, probalok figyelni majd rá.
    Héten befejezem a csiszolást, hétvégén marom az oldalsó széleket (r12,7 negyedkör) meg beépítem a hsz-eket.

    Aztán ha időm engedi, mérek pár meglévő dobozt.

    Köszi a segítséget, hozzászólásokat mindenkinek!

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32212 üzenetére

    Hát nem így. :) Az oldalnézeti rajzokon könnyebb lenne bejelölni a jobb megoldást, mint ezen a 3D-sen.

    Nyilván amit a színes nyilakkal mutatnak, a dobozrajzokon, az nem tud bekövetkezni, hogy a fordulóban a hullámfront majd befordul magától, a középvonalban tartja az átlagsebességet, belül lelassul, kívül pedig felgyorsul.
    A mondat, ami szerint a hullámfront nem fordul be a sarkon, valójában arra is utal, hogy a hullámfront mindig megtalálja a legrövidebb utat, emiatt pedig egyértelmű a fordulóknál bekövetkező ugrásszerű keresztmetszetváltozás. A hullámfront részleges visszaverődést szenved el, egy része továbbhalad, egy része visszaverődik, emiatt sérül az alapharmonikus, és csökken a mélytartomány hangnyomása.

    A mikrohullámú tápvonalaknál is megfigyelték, hogy az ívelt hajlítás reflexiót okoz, ezért is van a koax kábelekre előírva, hogy hajlításkor mekkora lehet az ív legkisebb sugara. A TL dobozoknál többnyire egy (vagy több) 180 fokos fordulód van, ez már önmagában is durva, ráadásul a belső sugár 9-10, a külső viszont ~200mm, a reflexió mértéke meg a két sugár (külső/belső) arányától függ.

    A PMC vagy egyéb üzleti, pénzügyi alapon működő vállalkozások kedvelői nem komolyan vehetőek hangdoboz tervezéssel kapcsolatban. Egyrészt a hangsugárzó gyártók sosem közölnek semmiféle értékelhető mérést a termékeikről, másrészt a rajongók, vagy Hi-Fi felhasználók, a meghallgatásaikkal semmit sem tudnak igazolni vagy cáfolni az állóhullámokkal, vagy más műszaki tényekkel kapcsolatban. Ezek a vélemények műszaki szempontból értéktelenek, semmisek. :)

    #32206szazbolha
    A kilépőnyílással kapcsolatban: ha felfelé sugároz és közelebb van a membránhoz, az olyan szempontból jó, hogy hasonló pozícióból szólal meg mindkettő, viszont kialakul egy negyedhullámú rezonancia a kilépőny. és a membrán közötti legrövidebb távolságon. Ez elég magas frekvenciára esik ebben az esetben, és zavaró lehet.
    Ha távolabb kerül, és hátrafelé sugároz, ugyan más pozícióból szólal meg, de a fázistolás nagyobb lesz, mint 270° Így kerül legközelebb a 360°-hoz (rezonanciafrekvencián).
    Lefelé is nézhet a nyílás, de a torkolati tényezővel megegyező távolságot minimum tartani kell a padlótól.

    Megpróbáltam kicsit belerajzolni, hátha jobban látod, hogy mire gondolok a fordulóknál. A 90°-os fordulóval nem sokat lehet kezdeni, ott mindenképp lesz ugrás a keresztmetszetben. A 180-as az terelőlapokkal kihozható egész tűrhetően. Az elválasztólapot mindenképp meg kell hosszabbítani, és nem biztos, hogy jó az íves kialakítás, vagy jobb, mint a terelőlap.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Intruder2k5

    MODERÁTOR

    Egymás matematika továbbképzését privátban folytassátok legyetek szívesek!

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32225 üzenetére

    Köszönöm, ezek nagyon hasznos infók voltak.

    Jól értelmezem, hogy 180°-os fordulónál a terelőlapok nem 45 fokban helyezkednek el, hanem kicsit laposabb szögben és az ábrámon a>b? [link]

    Ebből arra következtetnék hogy a fordulóban van keresztmetszet változás.
    Mekkora lehet b/a aránya? A képen kisebbnek ábrázoltad mint 0,5.

    A másik kérdés: Ha előlapon, de alul van a kimeneti nyílás, az a problémás lehet??
    Úgy gondolom, hogy a TL nyitott vége és a hangszóró membránja ellentétes fázisban dolgoznak, de ott ahol TL max hangnyomást ad (mondjuk 45-45 Hz közé hangolva), ott a hangszóró alig valamit.
    Láttam erre egy diagramot, de sajna nem mentettem el, most nem találom.

  • szazbolha

    addikt

    válasz szazbolha #32233 üzenetére

    Bezárták a topikot?
    Most már mindegy megrendeltem a méretrevágást.

    Ez a TL olyan mint a kacér vörös begyes az utcából.... Tudod hogy nem kéne futni utána, mert csak a baj van vele, mégis ez vonz. Még számoló táblát is csináltam hozzá: [link]
    .
    Lehet felmentek az árak tavasz óta. Egy 44 literes doboz vágatva közel 10.000 FT.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #32234 üzenetére

    Inkább valószínűleg kicsit költői jellegűek a kérdéseid - én meg nem akartam beleszólni más kommunikációjába.

    Ha keresztmetszetváltozatlanságot akarsz elérni, akkor nyilván a b/a=1 közelíti meg ezt a legjobban - de nem feltétlenül ez a szokás. Ilyen szempontból persze még jobb, ha íves a terelő. Ha keresztmetszetváltozást akarsz, akkor aszerint. De ha b/a=1, és a változatlanság a cél, akkor túl nagy a terelőléc a rajzon. Tehát neked nem a rajz méretarányait kell nézned, kétlem, hogy a rajz méretarányai szándékosak.

    Én reflexnyílást mindig hátra teszek, akkor is, ha TL. Az ellenfázis miatt (amely ellenfázis shalafi szerint nincsen, vagy ha van is, nem változtat rajta, hogy hol elöl-hátul van-e a nyílás, tehát őt hiába kérdezed erről). Ha elöl van a nyílás, akkor persze segíthet az interferenciákon a hangszórótól való távolsága, de ronthat a padlóhoz való közelsége. Ezt minden tervező vagy DIY-er kiszámolja, kiókumlálja, hogy a réven akar többet nyerni vagy a vámon, illetve bármelyik megoldásnál számol, méreget, számol, méreget, míg az interferenciák (hangszóróval, dobozzal, padlóval...) úgy alakulnak, hogy minél jobb legyen, illetve hogy akarja-e a tervező a padlót felhasználni, vagy ellenkezőleg, semlegesíteni akarná - nem mondok ezzel újat, csak jeleztem, hogy olyanra vársz szentenciát, amire nem igazán van szentencia. Mindkét elhelyezésnek megvannak az előnyei-hátrányai - még akkor is, ha hátul van a reflexnyílás, de akkor legalább a hangszóróval való együttműködés könnyebb - lásd analóg fázis. Sokat kell számolni, és utána részben próba-szerencse alapon mérni, hallgatni, mérni, hallgatni... az interferenciák, fázisok miatt.

    Ha szerencsésen jön össze, nagyon dögös-bögyös tud lenni az a vörös úgy, hogy közben nem feltétlenül kacér - és nem feltétlenül segges.

  • szazbolha

    addikt

    válasz #71562240 #32235 üzenetére

    Mindenkitől szívesen veszek tippeket, tanácsokat és véleményeket.
    Sok dolgot összeolvastam, talán nem is mindig a legjobb forrásból.
    Én azt vettem le, hogy abban mindenki megegyezik, hogy a TL-ben káros rezonanciák keletkeznek a felépítéséből adódóan. Ezt kell kezelni valahogy.
    Úgy tűnik a 2 legfontosabb tényező a hangszóró elhelyezése és az akusztikai csillapító anyag elhelyezése. Ezt követi a fordulok kezelése, és a kimeneti nyílás elhelyezése.

    A PMC féle modellt próbálom megvalósítani (a számolgatásaim szerint nincs túl nagy szabadságfok a doboz méreteinek megválasztásában), és abban elől van a kimeneti nyílás. Újabb fordulók beiktatása nélkül lehetetlen a padlószinttől jelentősen elemelni.
    És ha lett volna értelme akkor PMC is megtette volna.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #32236 üzenetére

    A PMC szeret a padló segítségére is számítani. Annál ugyebár még érdekesebbek a lefelé sugárzó reflexnyílások, szépen terítik a mélyeket, kevéssé zavarnak be a többibe. Castle, Zu, Fyne... jónéhányan vannak ilyenek is, akik szeretnek lefelé sugároztatni.

    A reflex padlóközeli elhelyezésének elég nagy előnye, hogy jól segíti a hangszínpad magassági tagolását. Ilyenkor ugye nem a pontszerű hangforrásra törekszünk, hanem éppen arra, hogy az egyes hangszóróknak egyes "hangszerekként" legyen "önállóságuk" is, a hegedű meg a fuvola a színpad tetején szól, az üstdob meg a bőgő a színpad alján, és szépen elférnek, transzparens a tér - ha valaki azt szereti. És jólesik, hogy a mélyek tényleg mélyről jönnek. Ez a fajta magassági tagoltság persze akár koncentrikus hangszórókkal is létrejön valamennyire, de közel sem ennyire.
    Amikor majd én készítek a kisdobozom alá az állványa helyére egy TL bass boxot, hátrafelé fogom nyitni, és valószínűleg négyrét hajtogatva (az három forduló), és valószínűleg a box hátsó falának felső részéhez teszem a nyílást (és az előlap felső részéhez a hangszórót), de sajnálni fogom, hogy nem az aljára tettem, úgyhogy lehet, hogy háromrét hajtogatva mégis az alsó részen nyitom, hadd terüljön szubmélyen a szubmély. Ebben az esetben a mélyhangszóró is alul lenne kétésfeledik útként. Addig győzködöm magam.

    "azt vettem le, hogy abban mindenki megegyezik, hogy a TL-ben káros rezonanciák keletkeznek a felépítéséből adódóan"
    Persze, részben ezért is van a sok csillapítás szinte mindegyiknél. Mindazonáltal optimális esetben csak a mély regiszterben dolgozik a labirintus, és akkor nem olyan vészesek azok a rezonanciák, persze törekedni kell elnyomni őket minden módon - lásd a belső élek "betömése" is ehhez tartozik. Kétutasnál ugyebár a mélyközéphangszóró jelével dolgozik a labirintus, tehát legalább a falait fontos bőségesen csillapítani, hogy minél inkább csak a mélyek haladjanak át rajta. Háromutasnál könnyebb. Nekem a legkönnyebb dolgom lesz, mert a leendő kiegészítő mélyboxom hangszórója eleve 50-60Hz-től lesz szűrve, tehát csak a szubbasszusi frekvenciákat fogja közvetíteni a labirintusba, és a labirintusnak is legalább az utolsó etapja szűk lesz, mint egy reflexcső - azon már mínusz Hertzek fognak kijönni.

    [ Szerkesztve ]

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32233 üzenetére

    Csak annyi, hogy hosszabb elválasztólap kell, és ha a hullámfront elér az elválasztólap végéig, rögtön a teljes keresztmetszetet látja, ezért sokkal rosszabbak az ívesre kerekített fordulók. Meg lehetne ezt pontosabban rajzolni, de fölösleges, meg kell mérni és ki kell próbálni (szétszedhető próbadoboz kötelező). Impedanciaméréseken minden világosan látszik.

    A 270° nem ellentétes fázis, hanem 90° eltérés, mint a b-reflex doboznál. A membrán és a kilépőnyílás távolsága miatt a relatív eltérés feltehetően ettől kevesebb lesz.

    Az előlapon lévő kilépőnyílás azért nem jó, mert a 90°-os forduló szinte sehogy sem oldható meg normálisan.

    Íves fordulót akkor lehetne csinálni, ha a külső és belső sugár értékét közelebb hoznád egymáshoz. Voltak ilyen ötletek már:
    [link]
    Ez a terv persze, ebben a formában, teljes egészében, ahogy a rajzon látod, nem jó, csak a forduló kialakításának alapötlete miatt mutatom, ezt jelenti, a külső és belső ív sugarát közelebb hozni egymáshoz.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32236 üzenetére

    A TL-eknél rezisztív csillapítóanyaggal nem lehet jól kezelni a problémákat. Ez tévút.

    A hangszóró elhelyezése csak a gerjesztésen módosít, egy felharmonikus hangnyomása csökkenthető vele, de minél távolabb kerül a zárt végtől, annál jobban csökken az alapharmonikus hangnyomása is.

    A PMC TL tervei nem jók, szinte csak hibáik vannak. Azokat alapul venni nem szabad/értelmetlen.

    #32237kammerer
    "három forduló"
    Egy is túl sok.

    "részben ezért is van a sok csillapítás szinte mindegyiknél"
    Az inkább azért van, mert hibás tervet építettek meg. Sok csillapítóanyaggal nem TL rendszerről beszélünk, hanem akusztikus mocsárról. A jó TL-ben nincs, vagy csak minimális rezisztív csillapítóanyag van.

    +lásd a belső élek "betömése" is ehhez tartozik+
    A párhuzamos irányú élek eltüntetésűnek semmilyen hatása nincs a TL negyedhullámról induló állóhullámsorozatára.

    "a falait fontos bőségesen csillapítani"
    A doboz falain elhelyezett csillapítóanyag állóhullámokkal szemben nagyjából hatástalan, falaknál mindig nyomásmaximum pont van.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32238 üzenetére

    "Az előlapon lévő kilépőnyílás azért nem jó, mert a 90°-os forduló szinte sehogy sem oldható meg normálisan."

    Ezt azt jelenti, hogy marad a felső vagy az alsó kimeneti nyílás.
    Azt gondolom az alsóból erőteljesebb basszust lehet kapni, a felsővel meg tisztábban szól a hangfal/hangsugárzó. (tudom ezek nem műszaki fogalmak...)

    Alsó nyílásnál esetén a padló felé "" torkolati tényezővel megegyező távolságot minimum tartani kell". Ez a nyílás rádiuszának a fele, bár az MJK doksiban 0,6-os szorzó van.
    Doboznál a kimeneti nyílással egyenértékű kör keresztmetszetéből számolható.

    Nálam a kimeneti nyílás megegyezik Sd-vel, 16cm-s hangszórónál 118 cm2, amiből a torkolati tényező = 6,1cm /2 = 3 cm.
    A hangfalnak legalább 3-4 cm magas lábakon kéne állnia. Fura kinézet.
    És ha rá van tolva a falra? faltól is kéne 3-4 cm?

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32239 üzenetére

    "A TL-eknél rezisztív csillapítóanyaggal nem lehet jól kezelni a problémákat. Ez tévút."

    Ok, elfogadom, de a csillapítóanyag mégis hasznos lehet, mert csökkenti a szükséges csőhosszt. Ez is tévedés? Nagyon nem mindegy hogy 3 métert vagy csak 2 métert kell behajtogatni. (vagy 2,5 métert ha kevésbé sűrű a csillapító anyag)

    "A hangszóró elhelyezése csak a gerjesztésen módosít, "

    Pedig erre is van ajánlás, mérésékkel alátámasztva. Például a szűkülő kúposra a zárt végtől, a teljes hossz 25-33%-nál lehet ideális a hangszóró pozicíója. (általában ott vannak és nem csak a PMC-nél.)
    Ezt sem szabad elhinni?

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32239 üzenetére

    Lehetne még belső helmholtz rezonátorokkal is kioltani a káros rezonanciákat, de erről meg azt gondolom, hogy a helmholtz rezonátorok méretezése előtt meg kel építeni a dobozt (a TL részét), és úgy kimérni.
    Ez egy hosszú és költséges iterációs folyamat lenne.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #32241 üzenetére

    "a csillapítóanyag mégis hasznos lehet, mert csökkenti a szükséges csőhosszt. Ez is tévedés?"
    Nem tévedés, megfelelő belsősúrlódású csillapító anyaggal (vatelin, üveggyapot...) teljesen kitömve a sűrűségtől függően - ahogy mondtad is - növeli a hang hullámhosszát (bónuszként ugye szűri a nemkívánt frekvenciákat), de kétélű fegyver. Nagyon el kell ezt is találni, hogy ne adjon mesterségesség érzetet, és jól megmaradjon a kívánt frekvencia hangnyomása. Ha csillapítóanyaggal akarunk pótolni valódi akusztikai hangolást, nagyon-nagyon el kell találni - ez igaz persze az akusztikai hangolásra is, de azon hallatszik, hogy valódibb, hogy nem pótszer. Ilyesmire mondtam az én leendő bass box példámat, amelybe egyáltalán nem kell majd csillapítóanyag.

    "Pedig erre is van ajánlás, mérésékkel alátámasztva. (...) Ezt sem szabad elhinni?"
    A hangszóró elhelyezése rengeteg mindenen módosít. És azt mind figyelembe kell venni. Az ezzel kapcsolatos okos konstrukciós megoldások persze általában vitathatóak, mert semmi sem csak előnnyel jár.

    "belső helmholtz rezonátorokkal"
    Azt aztán tényleg nagyon nehéz eltalálni, de nem lehetetlen.

    Érdemes figyelembevenned, hogy most "nagyságrenddel" kisebb hatású "részleteken" folyik a gondolkodás, mint amekkora hatása például az alkatrészminőségnek van, amelyre ellenben nem fordítasz ekkora figyelmet - tudom, ennek okait elmondtad már, megbeszéltük más konstrukcióknál, de azért csak-csak felelevenítem.

    [ Szerkesztve ]

  • szazbolha

    addikt

    válasz #71562240 #32243 üzenetére

    "most "nagyságrenddel" kisebb hatású "részleteken" folyik a gondolkodás, mint amekkora hatása például az alkatrészminőségnek van, amelyre ellenben nem fordítasz ekkora figyelmet "

    Ha jól emkéxem, épp a te részedről ért olyan vád, hogy értelmetlenül költöm a pénzt elfuserált hangfalak barkácsolására, meg minek veszek annyi drága alkatrészt a hangváltókhoz (ez utóbbi lehet nem te voltál) . Most hogy 10-20 eFT-s hangszórókból építek nem veszem figyelembe az alkatrészminőséget.

    Dehogynem....

    Alig 1 hete írtam
    "mi kell ahhoz, hogy kellemes hangélményben legyen részünk nem élő zene esetén.
    - kiváló minőségű forrás 33%
    - kiváló minőségű hangszórók (korrekten tervezett és kivitelezett dobozban) 33%"

    Ahogy fejlődik a terv, ahogy készülnek a prototípusok, szinte minden nap próbálom kutatni, főleg netes forrásokból hogy mit lenne érdemes megvegyek.
    De nem akarom ezzel terhelni a fórumot (lehet még fogom), mert ezekből vannak a legnagyobb viták Összecsap a nyers műszaki szakértelem, és a hifi hívők tapasztalatára épülő jobban szól vonal. Ilyen a PMC téma. Én mindkét oldalnak elhiszem amit mond. Rossz tervezés, szubjektíven kimagaslóan jó a hang.
    Hangszóró választásban szintén mindenki a maga nézete szerint halad, mármint a tanácsadók. Lásd. kzoltaan legutóbbi esete.

    Nade.. hogy példát is mondjak
    Jelenleg 2 hobbi projektem fut, várhatóan mindkettő elkészül a hétvégén.

    1 "Vonalsugárzó" TMMMM
    DX25TG59-04 + 4x Mos.5 // 30%-os esélyt látok a sikerre (márminthogy tetszeni fog az eredmény, ráadásul túl nagy lett a doboz) ez esetben szeretnék a DX25-nél jobb magasat és az autós hangszórókat is lecserélném valamire. De mivel a végső terveben 9 db szerepel oldalanként azért itt vannak anyagi korlátok.

    2. MLTL (PMC doboz feljavítva)
    2 utas, DX25TG59-04 + SB17MFC35 . várható siker 66%, ez esetben keresem az utódokat.
    Mélyközépre talán MW16P-4-et.
    De az is lehet, hogy koax lesz belőle T18REX/XFC-rel.

    És van egy pót-projektem is TL-re, amiben csak 1 forduló lesz és még nem eldöntött, hogy alul vagy felül lesz a nyilás. Erről beszélgetünk itt a fórumon.
    A hangszóró szélessávú. SPM-32M, it is kétes a siker, mert a mélyek hiányoznak fognak, de ha mégis sikerül, akkor egy Tang-Band szélessávút szánnék a helyére.

    Szóval nem érzem annyira hogy elhanyagolnám az alkatrész minőséget.
    Hangváltóba alkatrész... ott is a minőségibb/drágább alkatrészek vannak betárazva.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #32244 üzenetére

    "meg minek veszek annyi drága alkatrészt a hangváltókhoz (ez utóbbi lehet nem te voltál)"
    Hát nem én.
    Márminthogy azt esetleg "számonkértem", hogy minek veszel ANNYIT, miért nem egyet, az adott pénzből lehető legjobbat. De tudomásul vettem, lásd lejjebb.

    "Most hogy 10-20 eFT-s hangszórókból építek"
    Igen, valamelyest előrelépés. Nem egy hosszúlépés, de értelmezhető szint. Ennek rögtön ellentmondva megint előkerül a Mos.5 szintje. De ne akadj fenn ezen, már többször tudomásul vettem, hogy (egyelőre?) nem arra mész rá, hogy tervezz 1 pár minél jobb hangdobozt a költségekhez képest, hanem hogy kísérletezz, tapasztalj, kipróbálj, felkészülj. De éppenséggel a 2-es, "MLTL" példádra is érvényes, hogy a "klónozni" kívánt PMC jóval nagyobb figyelmet fordít például a hangszórók minőségére, mint amennyit te a doboztest belsejére - ezzel ugye nem azt akarom mondani, hogy ne figyelj oda a legapróbb részletekre a dobozon belül is, mert éppen én ugyebár kiemelten örülök neki, ha a legapróbb részletekre is odafigyelsz a dobozon belül is, hanem azt akarom mondani, hogy ugyebár lehetne több figyelmet például a hangszórók minőségére is - és horribile dictu(!), alkalmasint a keresztváltó alkatrészekre is, bár azzal már ritkábban és kevésbé van "baj", valamint például a vezetékezésre is, amire tényleg nem fordítasz sok figyelmet...
    De nem kell fennakadni az utaláson, mondom, már többször is jeleztem a tudomásulvételét annak, hogy mik az aktuális céljaid - amelyek persze változnak, csak nem feltétlenül következetesen, erre igyekeztem utalni.

    Lehet, hogy majd egyszer odajutsz, hogy el akarod készíteni "A" Nagy Művet, "AZ" Opus Magnát - persze nem kötelező.

    "Szóval nem érzem annyira hogy elhanyagolnám az alkatrész minőséget."
    Nem is erre utaltam. Hanem ahogy idézted is, de most kiemelem a lényeget:
    "most "nagyságrenddel" kisebb hatású "részleteken" folyik a gondolkodás, mint amekkora hatása például az alkatrészminőségnek van, amelyre ellenben nem fordítasz ekkora figyelmet"

  • szazbolha

    addikt

    válasz #71562240 #32245 üzenetére

    " megint előkerül a Mos.5"

    Véleményem szerint messze meghaladja a SAL, MNC, Monacor belépő-közép szintet hangzásra. T/S paraméterei hozzáférhetőek, kb azt is hozza, mértem párat.
    Ez valamikor egy felsőkategóriás 2 utas autós hangszóró volt 300+ EUR-ért árulták, 120.000 forint magasságában lett volna a kit.
    Aztán a gyártása megszűnt, és kiszórták többek között magyar cégekhez, de már nincs hozzá tweeter, így nem veszi senki.

    Kezdetben 47.000-re majd 14.000 akciózták le a párt. Én még ebből vásároltam, igényes csomagolás, 13 cm-ben igen súlyos hangszóró (alu kosár, nagy mágnes alu kúp stb.). Alpine-okban nincs ilyen csak a felső kategóriában.
    .
    Mostanra 8.000 Ft lett egy pár. Állitólag ennyiért már veszegetik.
    A terv szerint nekem 18 db. kéne azaz 9 pár, ami 72.000 Ft mai áron számolva.
    Mi mással kísérletezhetnék ebben az ársávban? Néztem a 4-5 ezer forintos 13 cm-s Sal és videotonokat, meg valami lengyelt. Egy vicc ehhez a MOS.5-höz képest.

  • szazbolha

    addikt

    válasz #71562240 #32245 üzenetére

    "a "klónozni" kívánt PMC jóval nagyobb figyelmet fordít például a hangszórók minőségére, mint amennyit te a doboztest belsejére "

    Te tudod milyen hangszóró van a PMC-ben ?
    Láttál már róla mérést? Ismered a T/S paramétereit?
    Én annyit tudtam kitúrni a netről, hogy valamelyik gyártó külön nekik készíti egyedi igényre.
    .
    Már eleve a középmély méretében eltértem a mintától, mert a cél a T18REX/XFC, tehát azzal kb egyező Sd méretet kerestem.
    .
    Vezetékek....
    Több mint 100K-t költöttem vezetékekre. Részben a doboz építések megkezdése előtt.
    (ok, hardcore hifistának ez aprópénz, a csatit veszi ennyiért)
    Az én vélemény az, hogy a 100x nagyobb változást tudok elérni a hangváltó módosíisával mint a vezetékek cseréjével.
    Ettől függetlenül, a magasnak, középnek ezüst tartalmú vezetéket használok, a mélynek meg sodrott Omentes vagy milyen rezet. A tömör sem mutatott különbséget.

    Persze lehet mondani, hogy a vezeték hatása nem jön ki középkategóriás SB hangszórókkal (gyári hangfalakkal sem jött ki), de pl. a minőségibb kondi már kihallatszódik.
    Szóval a vezeték témát én elnapoltam, legyen a hifisták gondja.

    Az OPus Magna elkészítése nem nekem való. Ahhoz sokkal több pénz meg arc is kéne,

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32240 üzenetére

    Nem. A torkolati tényező L'=r*(pi)/4

    De, a besugárzott térrész műszaki fogalom. :) Minden, ami a hangsugárzással kapcsolatban van, az. Hogy a felső vagy alsó a tisztább az sokkal inkább a TL belső kialakításától függ.

    Ha a torkolati tényezővel megegyező távolságon belül valami akadály kerül a reflexcső, vagy nyílás közelébe, akkor biztosan módosítja a hangolást, jóságot, stb.

    A csillapítóanyag a mélytartomány hangnyomását is csökkenti, gyakorlatilag minden rezonanciára hat, a negyedhullámú alapra is, ami a szűkülés és a forduló(k) miatt már alapból nem biztos, hogy eléri a mélyközép érzékenységét, főleg, ha a keresztmetszetet nem jól méretezed.
    A PMC-s csillapítás az oldalfalakon annyira hasztalan, hogy utólag DiY-erek korrigálják, persze ők meg is mérik a hatását, és a gyártótól sokkal egyenletesebb SPL-fr választ tudnak összehozni.

    Ez a 25-30% csak a megszokásból méretezés. 1/3-os offsetnél az F3 teljesen kioltható, de nem szűnik meg F5 F7. Ellenben F1 hangnyomása csökken.

    #32242szazbolha
    Háááát lehet, de a normális megoldás nem ez, a belső hangolt üreges verzió is inkább kétségbeesésből születhetett. Egyébként semmi bonyolult nincs benne.

    Fékezőlemezekkel legkönnyebb és leghatékonyabb csillapítani, sebességmaximum pontokon. Ehhez is próbadoboz kell, természetesen. Meg mérés és türelem. De a fölösleges felharmonikusok kitisztogathatók vele. Természetesen a fordulót akkor is meg kellene csinálni normálisan, vagy egyenes csövet használni, ha van hozzá belmagasság.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • AMDFan

    addikt

    válasz szazbolha #32247 üzenetére

    "Több mint 100K-t költöttem vezetékekre. "

    Ahh nemár... Drága tanulópénz volt.

    "pl. a minőségibb kondi már kihallatszódik."

    És gyanítom mérhető is.

    Amúgy egy kérdés. Miért nem használ itt senki építéshez miniDSP-t?
    Épp az egyik nap teszteltünk haveromnál egy nemrég épített dobozt. SB hangszórókból épült, miniDSP-vel pillanatok alatt, tökéletes, fázishelyes keresztváltásokat lehet beállítani, olyan frekvenciákra ahová csak akarod. Ehhez képest passzív váltóval szenvedni maximum annak éri meg aki magát a passzív váltó építést élvezi, és igazából nem zenét hallgatni akar a hangfalain, hanem építeni azokat.

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32247 üzenetére

    Én láttam, mértem javítottam. Nem egy csúcskategória. :) Olyasmi szint, mint a Discovery a SS-nél. De valamivel alatta van. THD-ben biztosan.

    T18REX/XFC
    Namost ettől jobb, ebben a műfajban például nincs. Kivéve, ha háromutasat csinálsz, és valamelyik dualcc középhangszórójukat választod.

    Nyilvánvaló, hogy a kábelezgetés nem alkalmas valódi változtatásokra. Az a kábel, ami ennyit változtatna, mint pl. egy szűrőkarakter módosítás, az már egy nagyon rossz kábel lenne. Azok foglalkoznak ezzel, akik nem értenek az egzakt, kézzelfogható és érzékelhető változásokat okozó dolgokhoz, pl. a hangváltó- és hangdoboztervezéshez.

    MOS.5
    Értékelhetetlen a középtartománya, még egy Videoton, vagy H2000 HA13-478 is jobb, pedig az sem jó hangszóró.

    "a "klónozni" kívánt PMC jóval nagyobb figyelmet fordít például a hangszórók minőségére, mint amennyit te a doboztest belsejére"
    Ez úgy működik, hogy először meg kell tanulni normális TL-t tervezni, azután megvenni a jó hangszórót hozzá és megcsinálni. A PMC-nek nem sikerült megtanulni jó dobozt tervezni, így marad a hangszóró, amire még figyelhetnek. :)

    "2 utas, DX25TG59-04 + SB17MFC35 . várható siker 66%, ez esetben keresem az utódokat.
    Mélyközépre talán MW16P-4-et."
    Az összes SB-nek és papíros Satorinak gyöszös a középtartománya, azokat inkább ne. Vagy át kell alakítani a hangszórót, és csökkenteni a tervezési hibák hatását.

    Nyilván ha az alkatrészek alatt váltóalkatrészeket értünk, akkor is egyértelmű, hogy sokkal többet számít egy pontosan beállított szűrőkarakter, mint a legdrágább kondenzátor vagy tekercs beépítése.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

Új hozzászólás Aktív témák